Akdeniz Meyve Sineği Tehdidi 

“Kısır Böcek Üretim ve salımı bir kaç katı artırılmalı”

SAĞLIK 23.03.2021 12:44:00 0
Akdeniz Meyve Sineği Tehdidi 

Adana Turuçgil Üreticileri Birliği, önemli bir ihracat kalemi olan meyveciliği tehdit eden Akdeniz Meyve Sineği (AMS) zararlısına karşı acil önlem alınmasını istedi.

Birlik Yönetim Kurulu adına kaygıları ve üreticiler olarak beklentilerini açıklayan Remziye Karabucak, Akdeniz Meyve Sineği zararlısı ile etkin mücadelenin ülke meyveciliği ve ihracat için önemine dikkati çekti.

Karabucak,  Akdeniz havzası ülkelerinin hepsinde meyveciliği tehdit eden bu zararlı için birçok mücadele yönteminin birlikte kullanıldığını belirterek, “AMS zararının hasat döneminde olması, ihracatta bu zararlının toleransının ise 0 olması gibi faktörler mücadelenin ve alınacak tedbirlerin önemini gözler önüne sermektedir” dedi.

Son dört yıldır daha önceki yıllara göre çok daha yoğun yaşanan AMS popülasyonu ve zarar riski göz önüne alındığında tedbirlerin artırılmasını zorunlu kıldığını vurgulayan Remziye Karabucak, şunları kaydetti

“AMS için halihazırda kullanılan tuzaklar ile kitle yakalama, kısmı dal ilaçlaması gibi yöntemlerin yanı sıra Kısır Böcek Salımı dediğimiz yöntemin Tarım Bakanlığımız tarafından bir proje kapsamında Viyana’daki Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile işbirliği çerçevesinde gündeme getirildiğini biliyoruz.Bu kış oldukça kurak geçti. Bu nedenle yaşadığımız iklim koşullarını da dikkate alarak bu proje kapsamındaki üretimin en az 2 belki de 3 katı artırılmasını talep ediyoruz.”

Remziye Karabucak, 2020-2021 kış iklim verileri değerlendirildiğinde Doğu Akdeniz Bölgesi’nde zararlılar için gelişme eşiğini gösteren günderece değerinin (AMS için 369 günderece) zararlının birçok noktada 1. Dölünü tamamlayabileceğini gösterdiğini belirterek, “Bu da önümüzdeki üretim döneminin hem bölgemizdeki taş çekirdekliler hem de sonrasın da turunçgillerimiz için ciddi bir tehlikeyi işaret etmektedir” diye konuştu.

8 ay boyunca  aktif olan bu zararlının mücadelesi için kesin çözümün Kısır Böcek üretimi ve salımı olduğunu ifade eden Remziye Karabucak, “Burada bir kez daha Tarım Bakanlığımızın Kısır Böcek Üretim ve salım projesindeki kapasitenin en az 2 katı mümkünse daha fazla artırılmalı” önerisinde bulundu

 

Karabucak, açıklamasında; etkin önlem alınmadığı takdirde sadece üreticinin değil ülke ekonomisinin zarar göreceğini sözlerine ekledi.

Eşine 'tosbağa ve kedi' dedi yuvasından oldu..

Prof. Dr. Osman Bektaş'dan Adana ve Malatya İçin Risk Uyarısı "Yeraltında Enerji Yayılmaya Devam Ediyor "

Adana'da ormanlık alanda kaybolan Yaşlı Adam için arama çalışması başlatıldı

Adana'da ormanlık alanda erkek cesedi bulundu.

Seyhan Belediyesi’ne İhale Tepkisi...

Adana Deprem Davasında Tepki: Cezada İndirim

Adana'da turfan'da soğan hasat'ı başladı

Adana Yumurtalık ... Denizanaları kıyıya vurdu..

SGK Bayram İkramiyesinin Yatırılacağı Tarihleri Açıklandı...

Adana'da Kasım Gülek Köprüsü Kapatıldı...Yıkım Başlıyor..


Adana'da Emekli polis, bıçakla Kendisine saldıran Uyuşturucu Bağımlısı oğlunu öldürdü..

Adana Sarıçam... Otomobil Motosikletliye çarpıp kaçtı..

Adana'da Motosiklet ve Çöp Kamyonu Çarpıştı...

Adana'da trafikte kadınlı erkekli kavga..

Adana'da rüşvetle tahliye iddiası. Ağır ceza hakimi görevden uzaklaştırıldı

Adana'da 5 Gündür Kayıp Olan Kız Arkadaşının Evinde Bulundu..

03.06.2026 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ