Ayhan Barut'tan sıfır gümrüklü çeltik ithalatına tepki

EKONOMİ 2.05.2020 16:28:00 0
Ayhan Barut

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, çeltik ithalatında 100 bin tonluk 31 Mayıs'ta sona erecek yüzde sıfır gümrük vergili tarife kontenjanı döneminin 30 Haziran'a uzatılmasına tepki gösterdi. Salgınla beraber tarımsal yeterliliğin öneminin bir kez daha görüldüğüne dikkat çekerek, soğandan patatese, buğdaydan karpuza her hasat öncesinde ithalatın önünün açılmasıyla üreticilerin mağdur olduğuna vurgu yapan Barut, "AKP'nin yerli çiftçimize olan öfkesi bitmek bilmiyor. Çiftçimizi ithalatla yok etmenin hesabını yapıyorlar" dedi.
"ÇİFTÇİYİ DEĞİL YANDAŞI DÜŞÜNÜYORLAR"
Ağustos ayında başlayacak hasat öncesinde sıfır gümrüklü ithalatın yerli üreticiye darbe vuracağını anımsatan Barut, "Soğandan patatese, karpuzdan buğdaya hasat dönemi öncesinde zaten yüksek maliyetler altında üretim yapan yerli üreticimizi zora sokacak adımlar yine atılıyor. Israrla Türk çiftçisinin üretmemesini, ürettiğinden para kazanamamasını istiyorlar. Bir avuç yandaş için Türk çiftçisi mağdur ediliyor. İthalata değil üretime ve üreticiye destek verin" diye konuştu.
"İTHALAT ÜRETİCİYE DARBE VURACAK"
Çeltik ithalatında, 31 Mayıs'ta sona ermesi gereken 100 bin ton başına uygulanacak yüzde sıfır gümrük vergili tarife kontenjanı döneminin Cumhurbaşkanlığı kararıyla 30 Haziran'a uzatıldığını aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Ülkemizde yaklaşık olarak pirinç tüketimi yıllara göre değişmekle birlikte 750 bin ton  civarında seyrediyor. Bu tüketimin yaklaşık 500-600 bin tonu yerli üretimle karşılanıyor. Geri kalan miktar ise ithalat yoluyla karşılanıyor. Yani yaklaşık 200-250 bin ton ithalata para ödeniyor. Teme gıda olarak çok önemli bir ürün olan çeltikte ülkemizin yeterlilik derecesi yaklaşık yüzde 70 olarak ifade ediliyor. Edirne, Samsun, Balıkesir, Çanakkale ve Çorum gibi önemli üretim illerimizin yanında Sinop, Tekirdağ, Kırklareli, Bursa, Çankırı, Diyarbakır ve Mersin illerimizde de önemli miktarda çeltik üretimi gerçekleştiriliyor. Üretim maliyeti sürekli artan çeltikte üreticilerimiz ne yazık ki maliyetlerinin altında ürünlerini satmak zorunda kalıyor. Haliyle yüksek maliyet nedeniyle beli bükülen ve ürettiğinden kazanamayan çiftçimiz üretimden kazanamayıp geri çekiliyor. Ağustos sonunda ülkemizde çeltik hasadı başlayacak. Bu kapsamda 100 bin ton sıfır gümrük vergili çeltik ithalatı üreticimize yine darbe vuracaktır."
"TARIMSAL YETERLİLİK SAĞLANMALI"
Salgın nedeniyle gıdanın ve tarımının öneminin bir kez ortaya çıktığını ifade eden Ayhan Barut, "Bu salgın tarımın ne kadar önemli olduğunu gösterdiği kadar, tarımsal yeterliliğin sağlanmasının da şart olduğunu ortaya koymuştur. Bölgemizde de yakın zamanda buğday hasadı başlayacak. Soğandan patatese kadar erkenci ürünlerin hasadı sürüyor. Bu dönemlerde ithalat yerine üretime ve üreticiye daha çok destek verilmeli. Tarımsal yeterliliğin sağlanması için ulusal bir tarım politikası belirlenmeli, üretici ve üretimi merkeze alıp sürekli destekleyen adımlar atılmalıdır" dedi.


Asal Araştırma, Adana Büyükşehir Anketinde Karalar-Kocaispir "ATBAŞI "

Davranış Bilimleri Uzm. Korkut Daban "Ramazan ayında oruç tutan çocuklar mutlaka ödüllendirilmeli"

AREA Araştırma'nın Adana Büyükşehir Belediyesi anket sonucu..... Fark Açılıyor....

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger “Şehitlerimiz, vatan sevgisinin en yüce örneğini sergileyerek bizlere ölümsüz bir miras bıraktılar.

Gazeteci Rifat Söylemez Yöneylemin Son Açıkladığı Ankette Zeydan Karalar'ın Neden Fark Attığını Belgesi İle Açıkladı.. "Belediyeden her ay BİR MİLYON lira "

CHP Genel Başkanı Özgür Özel " Cumhur İttifakı karşısında Seyhan’da Seyhan ittifakıyla, Adana’da Adana ittifakıyla, Türkiye’de Türkiye ittifakıylaSeçime Giriyoruz.

Burhanettin Bulut "Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı sizlere kapattırmayacağız"

Adana Ulaştırma Bakanı Son Noktayı Koydu "Havalimanı Pilot Eğitiminde Kullanılacak"

Yöneylem Araştırma Adana Büyükşehir Anketini Açıkladı...Ankete Göre Fark Var.

Gezici Araştırma "Zeydan Karalar Adana'da Seçimi AKP ve MHP oylarıyla kazanıyor "


CHP'nin Seyhan Adayı Av. Oya Tekin "Senin sesin Oya Tekin olacak. Hep birlikte kazanmış olacağız."

CHP Çukurova Adayı Emrah Kozay Hakkında Broşürler Dağıtılmaya Devam Ediyor.

CHP Yüreğir Adayı Ali Demirçali "Geri kalmışlığa, işsizliğe, yoksulluğa, yolsuzluğa, açlığa, sefalete, üvey evlat muamelesine son vermek için; bir şey değil, çok şey yapacağız…

CHP Çukurova Adayı Av Emrah Kozay "Geliyoruz..Çukurova'ya Hizmete Hazırız.."

İYİ Parti Seyhan Adayı Akif Kemal Akay "Ben Seyhanlıya her zaman güvendim, güvenmeye de devam ediyorum’

Cumhur İttifakı Çukurova adayı Firdevs Cingözler'den "Beklenen değişime adım adım" yürüyüşü.

Dem Adana Büyükşehir Eş Başkan Adayı Mahfuz Güleryüz "Bizim Kişisel Hiç Bir İstediğimiz Olmadı...Sadece "KENT UZLAŞISI " istedik.