Dünya'da Tek "Saimbeyli Mavisi" Kelebeği...

Türkiye'deki 400 kelebek türünden 160'ı Adana’nın Saimbeyli ilçesinde bulunuyor. Adana’nın Saimbeyli ilçesinde endemik bir tür olan mavi kelebekler doğada görsel bir şölen oluşturuyor.

KÜLTÜR-SANAT 25.04.2024 21:30:00 0
Dünya

Her yıl yaz döneminde fotoğraf sanatçılarının ve doğa tutkunlarının görüntülemek için ilçede gözlemlediği mavi desenleri ile endemik tür olan kelebekler doğada adeta görsel bir şölen oluşturuyor. 

Dünya "Saimbeyli Mavisi" ni ilk kez Schurian ve arkadaşlarının 1992’deki keşfiyle tanıdı. Saimbeyli’de uçan onlarca mavi kelebekten biri Polyommatus theresiae, yani Çokgözlü Saimbeyli Mavisi idi. Onu özel kılan ise Saimbeyli’ye endemik mavi kelebeklerden olmasıydı

İngilizce adıyla “Teresya Mavisi” olarak anılan bu iri mavi kelebek, ünü dışında Saimbeyli’nin sahip olduğu onlarca mavi kelebek türünden sadece biridir. Çünkü Saimbeyli, ünlü Alman kelebek bilimcisi Pater Sigbert Wagener´e göre Türkiye´de 10 önemli kelebek alanın üst sıralarında bulunan nadir yerlerdendir

.KELEBEK BİYOÇEŞİTLİLİĞİNİN YÜZDE 40'I BURADA

Hesselbarth ve arkadaşları, Saimbeyli’de 1995 yılı öncesindeki yıllarda gerçekleştirilen saha ve bilimsel çalışmalarda 121 kelebek türü listelemiştir

Türkiye kelebek biyoçeşitliliğinin yaklaşık üçte birine (%30) tekabül etmekle birlikte daha sonraki yıllarda, özellikle 2012 yılından itibaren yaz aylarında yapılan gözlemlerde tür sayısının çok daha yüksek olduğu anlaşılmıştır.

Kendi Kelebeğini Keşfet" projesi kapsamında Prf.Dr. Zeynel Cebeci, Doc.Dr. Erol Atay ve Mehmet Çelik'in özverili çalışmalarıyla Mart-Ekim 2016 arasında yapılan gözlem çalışmalarında saptanan yeni türlerle ilçenin kelebek biyoçeşitliliğinin 161 tür ile Türkiye kelebek biyoçeşitliliğinin yaklaşık %40’ına sahip olduğu ortaya konulmuştur

Büyüleyici güzellikteki mavi kelebekler sadece Adanada
Büyüleyici güzellikteki mavi kelebekler sadece Adanada

 


TOKİ Ceyhan Konutları Teslim Edilmeye Başlandı.

31 Mart yerel seçimlerinde ..YSK, seçimde kayıtlı seçmen sayısını, 61 milyon 441 bin 882 olarak belirledi.

Adana'da Kaç Kişi Sandık Başına Gidecek Belli Oldu....

Asal Araştırma, Adana Büyükşehir Anketinde Karalar-Kocaispir "ATBAŞI "

Davranış Bilimleri Uzm. Korkut Daban "Ramazan ayında oruç tutan çocuklar mutlaka ödüllendirilmeli"

AREA Araştırma'nın Adana Büyükşehir Belediyesi anket sonucu..... Fark Açılıyor....

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger “Şehitlerimiz, vatan sevgisinin en yüce örneğini sergileyerek bizlere ölümsüz bir miras bıraktılar.

Gazeteci Rifat Söylemez Yöneylemin Son Açıkladığı Ankette Zeydan Karalar'ın Neden Fark Attığını Belgesi İle Açıkladı.. "Belediyeden her ay BİR MİLYON lira "

CHP Genel Başkanı Özgür Özel " Cumhur İttifakı karşısında Seyhan’da Seyhan ittifakıyla, Adana’da Adana ittifakıyla, Türkiye’de Türkiye ittifakıylaSeçime Giriyoruz.

Burhanettin Bulut "Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı sizlere kapattırmayacağız"


06.05.2024 BURSA AT YARIŞI TAHMİNİ

Adana Bal'da 2'liğe Yerleşti.

Belediye Evlerinde Halk Otobüsünün Çarptığı Kadın Öldü.

Adanaspor Kazandı ... Son Haftaya Bıraktı...0-2

Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay "Giderayak Çok Fazla Harcama Yaparak Kasayı Boşaltıp Görevi Devretmiş"

Adana Zabıta Kuş Pazarı Kurulmasına İzin Vermedi...

Çukurova Belediyesi Havuz Sezonuna Hazırlanıyor...