OMURGA SAĞLIĞINI KORUMANIN PÜF NOKTALARI

Uzun süreli hareketsizliğe dayalı olabilen çalışma ortamları, ayaktayken, otururken ya da uzanırken dikkat etmediğimiz duruşumuz, hayat kalitemizi bozan bel ve boyun ağrıları, sağlıksız bir omurga yapısına neden oluyor

SAĞLIK 15.10.2020 11:24:00 0
OMURGA SAĞLIĞINI KORUMANIN PÜF NOKTALARI

Pandemi sürecinde egzersiz ve hareketten uzak kalmak da bu sorunları besleyen önemli bir neden olarak karşımıza çıkıyor.  Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Erhan Serin, omurga sağlığının temelini doğru duruş pozisyonlarının oluşturduğunu belirterek “Omurga ile ilgili sorunların başında onu iyi koruyamamaktan kaynaklanan fıtık gibi bozulmalar yer alıyor. İyi bir duruş; ayakta, otururken ya da yatarken omurgamızı olumsuz etkileyebilecek yüklerden de korumamızı sağlıyor” diyor.

Omurga çevresini kuvvetlendirin

Omurga; baş ile bacaklar arasında uzanan, 24’ü hareketli ve 9’u hareketsiz 33 omur kemiğinden ve bu kemikleri bir arada tutan yumuşak dokulardan oluşuyor. Hareketli olan omurlar birbirlerine eklemler, bağlar ve diskler yardımıyla tutunuyor ve çevresindeki kaslarla da kuvvetleniyor. Boyun ve bel bölgesindeki omurların, sırt bölgesindekilere göre çok daha fazla hareket yeteneğine sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Erhan Serin, omurganın görevlerini  “öncelikle insanın dik durmasını sağlamak, iç organlarını taşımak ve merkezi sinir sisteminin bölümlerinden biri olan omuriliği korumak” olarak özetliyor.

Önden veya arkadan bakıldığında düz olan omurganın, yandan bakıldığında fizyolojik eğrilikler gösterdiğini anlatan Prof. Dr. Erhan Serin, bu doğal duruşun ömür boyunca korunması gerektiğini vurguluyor. Kaza ya ya da travma gibi nedenlerle ortaya çıkan kırık ve çıkıklarla, doğuştan veya daha sonraki yaşlarda genetik ağırlıklı olarak ortaya çıkabilecek skolyoz, kifoz gibi omurga sorunlarının daha az oranda görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Erhan Serin, şöyle devam ediyor:

“Omurga ile ilgili sorunların başında onu iyi koruyamamaktan kaynaklanan fıtık gibi bozulmalar yer alıyor. Sağlıklı bir omurga için dikkat etmemiz gereken unsurlardan birincisi onu korumamız ve dikkatli kullanmamız, ikincisi ise önleyemeyeceğimiz bazı omurga hastalıklarının erken dönemde fark edilmesini sağlamaktır. Bu da ağrı ya da şekil bozukluğu gibi belirtileri hemen dikkate almamız gerektiğini gösteriyor.”

İyi duruş, omurganın yükünü azaltıyor

Omurgamızı korumanın yolu ise duruşumuzdan geçiyor. İyi bir duruş; ayakta, otururken ya da yatarken omurgamızı olumsuz etkileyebilecek yüklerden de korumamızı sağlıyor. Omurga sağlığının hayatı boyunca ağrısız ve aktif bir hayat yaşamak için anahtar rolünde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Erhan Serin, sağlıklı omurga için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

  • İyi duruş pozisyonu ile omurga üzerine binen ve omurgayı yıpratacak yüklerin minimal düzeye inmesini sağlamalıyız.
  • Omurgamızın çevresindeki kaslarımızı kuvvetlendirmeli ve omurlara binen yükleri en aza indirmeliyiz.
  • Kilomuzun normal sınırlarda olmasına özen göstermeliyiz.
  • Kemik ve yumuşak dokuların özelliklerini bozacak ağırlıkları kaldırmamalıyız.
  • Omurga ve çevresindeki yapıların güçlenmesi için mutlaka öncelikle yüzme, pilates ve reformer gibi sporları uygun koşul ve eğitmenlerle yapmalıyız.
  • Çalışma ortamındaki bilgisayar, masa ve koltuğun omurga sağlığına uygun olmasına dikkat etmeliyiz. 30-40 dakikalık oturma süresinin ardında küçük egzersizler yapmalıyız.

 

Doğru duruş için bunlara dikkat edin

Ayakta, otururken ya da yatarken özen göstereceğimiz kimi noktalar doğru duruşumuzu destekliyor.

  • Ayakta doğru duruş için başınızı dik tutup tam karşıya bakın, omuzlarınızı geri atın, karnınızı içinize çekin, dizlerinizi düz tutun ve göğsünüzü önde tutun.
  • İdeal oturma pozisyonunda ise sırtınızı dik tutmaya, arkalıklı sandalyede oturmaya ve sırtınızı dayamaya, ayaklarınızı yerle temas ettirmeye, bacak bacak üstüne atmamaya özen göstermek gerekiyor.
  • Bilgisayar karşısında öne doğru yaslanmadan sandalyeyi çalışma masasına yaklaştırmaya, sırtınızı sandalyenin arkasına dayamaya ve kollarınızı uzatmaya dikkat edebilirsiniz.
  • Ayakta ya da otururken duruşumuza dikkat etsek de yatarken aynı özeni göstermeyebiliyoruz. Oysa özellikle uzun uyku saatleri boyunca yatış pozisyonumuz güne enerjik başlamamızda da etkili olabiliyor. Bunun için düz bir çubuk gibi dosdoğru yatmak yerine vücudunuzun fizyolojik kıvrımlarını koruyarak yatın. Yastığınızın çok yüksek olmamasına dikkat edin. Sırtüstü yatarken dizlerinizin altına hafif yükseklik yerleştirebilirsiniz. Yan yatarken de dizinizi hafifçe kırarak bacaklarınızın arasına yastık yerleştirebilirsiniz.

TOKİ Ceyhan Konutları Teslim Edilmeye Başlandı.

31 Mart yerel seçimlerinde ..YSK, seçimde kayıtlı seçmen sayısını, 61 milyon 441 bin 882 olarak belirledi.

Adana'da Kaç Kişi Sandık Başına Gidecek Belli Oldu....

Asal Araştırma, Adana Büyükşehir Anketinde Karalar-Kocaispir "ATBAŞI "

Davranış Bilimleri Uzm. Korkut Daban "Ramazan ayında oruç tutan çocuklar mutlaka ödüllendirilmeli"

AREA Araştırma'nın Adana Büyükşehir Belediyesi anket sonucu..... Fark Açılıyor....

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger “Şehitlerimiz, vatan sevgisinin en yüce örneğini sergileyerek bizlere ölümsüz bir miras bıraktılar.

Gazeteci Rifat Söylemez Yöneylemin Son Açıkladığı Ankette Zeydan Karalar'ın Neden Fark Attığını Belgesi İle Açıkladı.. "Belediyeden her ay BİR MİLYON lira "

CHP Genel Başkanı Özgür Özel " Cumhur İttifakı karşısında Seyhan’da Seyhan ittifakıyla, Adana’da Adana ittifakıyla, Türkiye’de Türkiye ittifakıylaSeçime Giriyoruz.

Burhanettin Bulut "Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı sizlere kapattırmayacağız"


MHP İl Başkanı "Adana’da meydan boş zannedilmesin. Ne Bu Ülke Ne De Adana Sahipsiz Değildir.”

Adana'da Bazı Bölgeler Toz Duman.....

Adana’daki İncirlik Üssünde İsim Değişikliği....10’uncu Ana Jet Üs Komutanlığı” oldu.

Pozantı Belediyesinde Halef Selefin Borç Restleşmesi...

Adana Emmineti Uyardı....Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Korteji İçin Cumartesi Kapalı Olacak Yollar....

19.04.2024 İSTANBUL GECE AT YARIŞI TAHMİNİ

19.04.2024 BURSA AT YARIŞI TAHMİNİ