Yeni normalde Türkiye avantajlı

Bilgi Güçtür Online-3’e Cüneyt Başaran Londra’dan katıldı

EKONOMİ 17.05.2020 11:39:00 0
Yeni normalde Türkiye avantajlı

 

Ekonomist Cüneyt Başaran, Covid-19 sonrası dönemde Türkiye ekonomisi açısından çok fazla kötümser olmadığını, yeni normalde Türkiye’nin avantajlı ülke olabileceğini söyledi.

Çukurova Genç İşadamları Derneği’nin pandemi döneminde başlattığı Bilgi Güçtür Online programının üçüncüsü Londra’dan ekonomist Cüneyt Başaran’ın katılımıyla yapıldı. Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya’nın moderatörlüğündeki programda, “Covid-19 Sonrası Yeni Normal Nasıl Olacak? Küresel Ekonomide Toparlanma Ne Şekilde Olacak? Hangi Sektörler Krizden Çabuk Çıkacak? Türkiye Ekonomisi Covid-19 Sonrası Yeni Normale Hazır mı?” konuları ele alındı. Çukurova GİAD üyeleri ve Çukurova GİAD Akademi mezunlarının katıldığı konferansta soruları da cevaplandıran Başaran, virüsün küresel ekonomiyi krize soktuğunu, küresel ekonomideki daralma, bütçe açığı ve kamu borcunun 2’nci Dünya Savaşı sonrası dönemden bu yana görülmediğini vurguladı.

 

KÜRESEL İŞSİZLİK

2020 sonunda ABD’de yüzde 12 dolayında beklenen işsizlik oranının 2009’da yaşanan kriz döneminden daha yüksek olduğunu belirten Başaran, “Covid-19 sonrası hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Son 35 yılın en büyük küresel işsizliği yaşanacak. Avrupa’da virüsten önce ortalama yüzde 7.4 olan işsizliğin, yıl sonunda ortalama yüzde 11 olması bekleniyor. Gelişmekte olan ülkelerde durum daha vahim olabilir. ABD ve Avrupa’da bütçe açığı ve kamu borçları 2. Dünya Savaşı sonrası seviyesine geri dönecek. Türkiye’de aslında 2020’ye yüzde 5 büyüme beklentisiyle başlamıştık. Ancak Covid-19 sonrası bu kez daralma beklentisine girildi. Türkiye’de işsizliğin de 2020 yılında yüzde 17’ye kadar çıkabileceği tahmin ediliyor” dedi.

 

SWAP ANLAŞMALARI

Virüsle birlikte tedarik zincirinde yaşanan sorunların tüm ülkeleri yeni arayışlara yöneltebileceğine değinen Başaran, şunları söyledi:

“Kriz sonrası ekonomi ve swap anlaşmaları olasılıklarına bakarak aslında Türkiye ile ilgili iyimserim. Covid-19, dünya imalat sanayinin yüzde 28’sinin bir ülkeye bağlı olmasının iyi bir şey olmadığını tüm dünyaya gösterdi. ABD müttefiklerini artırarak Çin’e olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor ve şirketlerine (Çin’den çıkın. ABD’ye gelin, Hindistan’a veya başka ülkeye gidin) diyor. O ülkelerden biri de bence Türkiye. Avrupa da, Çin’e karşı hem enerji koridoru, hem güvenlik açısından yeni bir ülke arayışı içinde. Bu ülke de yine Türkiye. Covid-19 sonrası ülkeler 3 blokta birleşiyor. 1’nci blok Çin, Rusya, Kuzey Kore, İran bloğu, 2’nci blok Brexit sonrası Avrupa bloğu. 3’üncü blok ABD’nin yeni kurduğu müttefikler bloğu. Benim tahminim 2 veya 3 nolu bloklardan birini seçeceğiz, o bloklar da yanlarında SWAP’ı da getirecek. Yeni normalde Türkiye’nin bazı avantajları olacak. Avrupa Çin’e bağımlılığı azaltmak istiyor ve elinde çok fazla oyuncu yok. Avrupa pazarı, Çin’in önünün kesilmesiyle bizim için daha avantajlı pazar olacak. Bu pazarı da korumak için katma değeri yüksek ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Teknolojiden yararlanıp, maliyetleri düşürmemiz lazım. Yeni normalde sağlık, tarım, eğitim sektörleri ön planda. Türkiye’nin gıda ve imalat sanayinde iyi bir kaynak olduğu görüldü. Sağlık, tarım başta olmak üzere yapılacak stratejik yatırımlarla işgücüne de katkı sağlamalı, ama geleneksel yöntemlerden uzaklaşıp, teknolojiyi kullanmalı, ülkemiz için oluşacak avantajı en iyi şekilde kullanmalı, Covid-19’un etkisiyle yaşanan krizi fırsata çevirmeliyiz.”


TOKİ Ceyhan Konutları Teslim Edilmeye Başlandı.

31 Mart yerel seçimlerinde ..YSK, seçimde kayıtlı seçmen sayısını, 61 milyon 441 bin 882 olarak belirledi.

Adana'da Kaç Kişi Sandık Başına Gidecek Belli Oldu....

Asal Araştırma, Adana Büyükşehir Anketinde Karalar-Kocaispir "ATBAŞI "

Davranış Bilimleri Uzm. Korkut Daban "Ramazan ayında oruç tutan çocuklar mutlaka ödüllendirilmeli"

AREA Araştırma'nın Adana Büyükşehir Belediyesi anket sonucu..... Fark Açılıyor....

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger “Şehitlerimiz, vatan sevgisinin en yüce örneğini sergileyerek bizlere ölümsüz bir miras bıraktılar.

Gazeteci Rifat Söylemez Yöneylemin Son Açıkladığı Ankette Zeydan Karalar'ın Neden Fark Attığını Belgesi İle Açıkladı.. "Belediyeden her ay BİR MİLYON lira "

CHP Genel Başkanı Özgür Özel " Cumhur İttifakı karşısında Seyhan’da Seyhan ittifakıyla, Adana’da Adana ittifakıyla, Türkiye’de Türkiye ittifakıylaSeçime Giriyoruz.

Burhanettin Bulut "Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı sizlere kapattırmayacağız"


Pozantı Belediyesinde Halef Selefin Borç Restleşmesi...

Adana Emmineti Uyardı....Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Korteji İçin Cumartesi Kapalı Olacak Yollar....

19.04.2024 İSTANBUL GECE AT YARIŞI TAHMİNİ

19.04.2024 BURSA AT YARIŞI TAHMİNİ

Alzheimer ve Parkinson Riskini Azaltan Besinler...

Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin "96 günde 96 mahallemize ziyaret çalışmamıza önümüzdeki hafta başlıyoruz”

Portakal Çiçeği Karnavalı Adana Esnafına Katkı Sağlıyor.