Adana'nın kuzeyinde, Toros Dağları'nın eteklerinde saklı bir cennet var: Feke'nin Gürümze Mahallesi. Sessizliği, doğal güzellikleri ve huzur veren atmosferiyle dikkat çeken mahalle, şehir kalabalığından kaçmak isteyenlerin yeni adresi oldu.
Adana şehir merkezine yaklaşık 160 kilometre uzaklıkta bulunan Gürümze, 1.100 metre rakımda yer alıyor. Yaz aylarında Adana'nın kavurucu sıcaklarından kaçmak isteyenlerin serin bir sığınağı haline gelen mahallede, trafik gürültüsü ya da beton yığınları bulunmuyor. Sabahları duyulan tek ses kuş cıvıltıları ve dere suyunun sesi.
TÜİK verilerine göre, Gürümze'nin nüfusu yaklaşık 600 kişi. Bölge halkının büyük kısmı geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor. Gürümze'ye, Feke ilçe merkezinden 30 dakikalık kara yolculuğuyla ulaşmak mümkün. Yol boyunca çam ormanları ve su kaynakları eşlik ediyor. Bu doğal yapı, mahalleyi kamp severler ve doğa fotoğrafçıları için cazip bir rota haline getiriyor.
Henüz turistik anlamda çok keşfedilmemiş olan Gürümze, hafta sonları şehirden kaçan küçük grupları ağırlıyor. Ziyaretçiler, doğal köy kahvaltısı yapmak, kısa yürüyüşlere çıkmak ve doğayla iç içe zaman geçirmek için burayı tercih ediyor.
Mahalle sakinleri ise Gürümze'nin en büyük özelliğinin sessizlik ve huzur olduğunu söylüyor. Yaşlı bir köy sakini durumu şu sözlerle özetliyor:
"Burada zaman yavaş akar, şehirdeki gürültü unutulur."
Doğal güzellikleri, temiz havası ve dingin atmosferiyle Gürümze, Adana'nın keşfedilmeyi bekleyen en sessiz köşesi olarak öne çıkıyor.