138 Yıllık Tarih.....Adana Tren Garı ......

Adana tren garı 138 yıldır tarihe tanıklık ediyor.

KÜLTÜR-SANAT 13.05.2024 12:21:00 0
138 Yıllık Tarih.....Adana Tren Garı ......

 

Türkiye genelinde birbirine benzeyen tren garları arasında görsel etkileyiciliğiyle öne çıkan Adana Tren Garı, tamirhaneleri, lojmanları, lokali, peronlarıyla birlikte 450 dönümlük bir alanda 1886'dan bu zamana hizmet vermeye devam ediyor.

TREN YOLU İNŞAATINDA ÇALIŞANLARA MADALYALAR VERİLDİ

II. Abdülhamid döneminde (1876-1909) ünlü Anadolu- Bağdat demiryolu hattı da yine aynı kurum olan Doyçe Oryant Bankası tarafından yaptırılmış fakat Toros ve Amanos sıradağlarını doğal engeller karşısında aşmak çok zor olmuştur.

Bu yapımda çalışan insanlara altın, gümüş ve bakır madalyalar verilmiştir. Madalyaların bir yüzünde Ayyıldız ve Alman kartalı figürleri ile “AMANUS TUNNEL 4905 M DURCHSLAG-Juli 1915” yazılıdır.

Tren garının bulunduğu konum, Adana şehrinin Erken Cumhuriyet dönemi şehir planına yön verdi ve şehrin imarı gar binasına göre tasarlandı. Birinci Ulusal Mimarlık üslubunda, karkas ve taş malzemeler kullanılarak, yığma yapım tekniği ile inşa edildi.

Pencereleri ve köşe taşları dışarıya taşırılan yapı, beyaz kesme taşlarla dekore edilerek, sarı boyalı serpme ile sıvandı. Eğimden yararlanılarak yapılan bina, güneyden üç kat, kuzeyden ise iki kat olarak görülmektedir. İlk olarak orta kısmı tek katlı ve yandaki kule bölümleri üç katlı olarak tasarlanan binanın, bir süre sonra orta kısmına bir kat daha ilave edildi.

 

Binanın planında girişte iki katlı büyük bir bekleme salonu, yan kısımlarda gişeler, danışma, emanet gibi bölümler bulunurken, girişin sol üst katında, harekât memurluğu, gar müdürlüğü, güvenlik ve sağlık birimi, VIP salonu ve bir büfe yer almaktadır.

Gar kampüsü içerisinde ise iki adet ATM, lojmanlar, sosyal tesisler, misafirhane, bakım şefliği ve Adana Demirspor takımının müzesi bulunmaktadır. Gar binasının önünde bulunan meydan, yerleşkenin dikkat çekici öğelerinden biridir. Bu meydan, resmi ve özel günlerde çeşitli açık hava toplantılarının yapıldığı bir alan olarak tasarlandı.

Adana merkez ilçesi Seyhan’a bağlı, Kurtuluş Mahallesi Uğur Mumcu Meydanı’nda bulunan gar binası, şehir merkezine iki kilometre, en yakın metro istasyonuna 400 metre Adana Şehirlerarası Otobüs Terminali'ne altı, Şakirpaşa Havaalanı’na dört kilometre uzaklıktadır. İstasyon’da duran trenler; Erciyes Ekspresi, Fırat Ekspresi, Toros Ekspresi, Adana-Mersin Treni, Mersin-İskenderun Treni ve Mersin-İslâhiye trenleridir

 


TÜİK'e Göre 2024 Yılı Suç Oranları Listesi....Adana Kaçıncı....

Hangi Ağaç Kaç Yıl Yaşar....

Türk-İş Konfederasyonundan "Zordayız-Geçinemiyoruz " Basın Açıklaması..

2023 Adana'dan Göç Sayısı..

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ", Adana Şakirpaşa Havalimanı kapatılmayacak " (video)

Sıcaklıkta "Küresel Ölçekte Son 175 yılın En Sıcak Dönemi "

Deprembilimci Naci Görür " Depremin doğrudan DAF (Doğu Anadolu Fay hattı) ile ilgisi yok ama ondan enerji transfer etmiş olabilir "

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat! Kira zam oranı belli oldu...

Meşhur Dingo ve Ahırı....

Adana Antik Kentinde Anadolu'nun ilk camisi keşfedildi....


"Allah razı olsun. Başkası bulsaydı vermezdi."

“CHP Kadir Aydar'ın arkasında bir bütün olarak, birbirine sımsıkı bir şekilde kenetlenmiş durmaktadır "

Adana Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Programlarına Yogun İlgi...

Adana'daki Taşınmaz Kültür Varlığı Sayısı Açıklandı..

Eğitim Sen Adana "Okullarda temizlik bir lüks değil, zorunluluktur "

Feke Belediyesinden"Dijital Kurs Seti "

Adana'da "Kız Meselesi" Kavgası: 1 Ölü, 11 Gözaltı