1650 rakımda, eşsiz doğasıyla dikkat çeken yayla, 8-9-10 Ağustos tarihlerinde güreş severleri ağırlayacak. Karaisalı Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı destekleri ve Sarıçam Belediyesi ana sponsorluğunda düzenlenen güreş organizasyonuna bu yıl İran, Azerbaycan, Gürcistan, Dağıstan ve Özbekistan gibi ülkelerden çok sayıda sporcu katılacak.
Türkiye’den ise Avrupa ve Dünya şampiyonları Rıza Yıldırım, Fatih Yaşarlı, Hamza Alaca, Enes Bandırma ve Türkiye Şampiyonu Bekir Talip Öveç gibi önemli isimlerin de yer aldığı 800’ün üzerinde pehlivan, kıran kırana mücadele edecek.
Bu yıl dereceye giren sporculara toplam 852 bin TL ödül dağıtılacak. Başpehlivanlık ödülü ise 80 bin TL olarak belirlendi. Ayrıca Karaisalı ve Sarıçam Belediyeleri, başarılı sporculara kıspet hediye edecek.
2019’dan bu yana uygulanmayan ve geçen yıl yeniden hayata geçirilen Altın Kemer uygulaması da bu yıl devam ediyor. Bu kurala göre üst üste üç yıl başpehlivan olan güreşçi, altın kemerin daimi sahibi olacak.
Kızıldağ Yaylası, güreşlerin yanı sıra üç gün boyunca çeşitli etkinliklerle de şenlenecek:
8 Ağustos Cuma: Kızıldağ Merkez Camii’nde “Sıçramaz Hoca Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması” düzenlenecek. Aynı akşam Kültür ve Turizm Bakanlığı himayelerinde, Karaisalı Belediyesi’nin ev sahipliğinde sinema gösterimi yapılacak.
9 Ağustos Cumartesi: Aytaç Durak Spor Tesisleri’nde off-road, ATV, motokros ve yamaç paraşütü gösterileri gerçekleştirilecek. Akşam saatlerinde ise yerel sanatçılar, Ankaralı Ayşe ve Kıraç sahne alacak.
MHP Adana İl Başkanı Yusuf Kanlı, “Asırlardır devam eden Kızıldağ Karakucak Güreşleri organizasyonu hem Karaisalı hem de Adana için çok önemli bir organizasyondur. Bizler bu organizasyonu dünyaya tanıtmak için elimizden geleni yapmalıyız. 8-9-10 Ağustos tarihlerinde tüm hemşerilerimizi bekliyoruz” dedi.
Karaisalı Belediye Başkanı Bekir Şimşek ise, “540 yıldır süren bu kültürel mirası yaşatmak hem yerel değerlerimizi tanıtmak hem de ata sporumuzun uluslararası arenada hak ettiği değeri görmesini sağlamak adına büyük bir heyecan içindeyiz. Herkesi bu büyük coşkuya ortak olmaya, Kızıldağ Yaylası’nda buluşmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ da güreşin Türk kimliğiyle özdeşleştiğini vurgulayarak, “Kıran kırana, seyir zevki yüksek müsabakalar izleyeceğiz. Güreş tarihimizin efsane isimlerini rahmetle anıyor, bu geleneğe sahip çıkan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Organizasyonun basın toplantısı, tarihi Varda Köprüsü'nde gerçekleştirildi. Toplantıya; MHP Adana İl Başkanı Yusuf Kanlı, Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkilileri, Türk Güreş Vakfı Adana Şubesi, Geleneksel Güreşler Federasyonu temsilcileri ve basın mensupları katıldı.