6 Şubat İhsan Bayram Apartmanı davası " “Burada tek sorumlu belediye çalışanları ve müteahhittir "

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verip, duruşmayı eksikliklerin tamamlanması ve dinlenmeyen tanıkların dinlenmesi için ileri bir tarihe erteledi

GÜNCEL 14.10.2024 09:59:00 0
 6 Şubat  İhsan Bayram Apartmanı davası

Şeyda AYDEMİR

 

Adana'da 6 Şubat 2023'te 1 bloku yıkılan ve 82 kişinin hayatını kaybettiği İhsan Bayram Apartmanı davasının duruşmasında, tutuklu sanıklar inşaat mühendisi Ferit Işık ile müteahhit Celal Gül’ün yargılanmasına devam dildi. İnşaat mühendisi Işık, suçsuz olduğunu iddia edip, “Burada tek sorumlu belediye çalışanları ve müteahhit Celal Gül’dür” dedi. 

 

Çukurova ilçesinde 3 bloktan oluşan İhsan Bayram Apartmanı'nın C bloku, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Pazarcık merkezli depremde yıkıldı. 82 kişi yaşamını yitirdi, 6 kişi yaralandı. Soruşturma sonunda, tutuklanan inşaat mühendisi Ferit Işık ile müteahhit Celal Gül hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan Adana 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 5’nci duruşması yapıldı. Duruşmaya haklarında 22 yıl 6'şar ay hapis cezası istenen Ferit Işık ile Celal Gül, bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldı. 

 

BELEDİYE GÖREVLİLERİNİN İSİMLERİ VERİLMEDİ
Mahkeme başkanı, Çukurova İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden istenen, Çukurova Belediyesi’nden İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne bağlı olarak Ruhsat Şube Müdürlüğü’nde ruhsat yenileme belgesinin düzenlenmesinde görev alan memurların isim ve adresleri ile İhsan Bayram Sitesi C Blok 6.katta oturan Zeriban Koç hakkında idari para cezası tutanağını tanzim eden dairede tadilatı kontrolü yapan belediye görevlilerinin açık isim ve adresleri hakkında cevap verilmediğini belirtti. Ayrıca, il emniyet müdürlüğünden istenen Seyhan Belediyesi’nde suça konu İhsan Bayram Sitesi’ne yapı ruhsatı alındıktan sonra TUS sorumlusunun isim ve adresinin de mahkemeye bildirilmediğini kaydetti.

 

TANIKLAR DİNLENDİ
Duruşmada tanıklar dinlendi. Depremden yaklaşık 6 ay önce Zerin isimli daire sahibinin evinde tadilat çalışması yaptığı iddia edilen M.Y., “Bize işi anlattılar. Işıklı tavan bütün eve yapıldı. Banyo ve tuvalete alçı atılmış karopan yapılacaktı. Fiyat verdik ve anlaştık. 1 haftada bu işlemi yaptık. Benim gördüğüm kadarıyla dairenin taşıyıcı elemanlarından herhangi birine hasar veya kesilme yoktu, geniş kapsamlı bir tadilat yapılmamıştı.” dedi. 
Diğer tanık Z.Y. de, dairenin alçı işini yaptığını söyledi. Z.Y, “Ben bu dairede kolon kesildiği ve ya taşıyıcı elemanlardan birisine zarar verilecek bir şey yapıldığını görmedim” dedi. Katılanların vekilleri, tanıkların ifadelerini kabul etmediklerini belirtip, evin tadilatı ile ilgili görüntüleri mahkemeye sundu.

 

 

Mahkeme savcısı, mütalaasında tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti. 

 

TAHLİYELERİNİ İSTEDİLER
Daha sonra söz hakkı verilen sanıklardan Ferit Işık, önceki savunmalarını tekrarladığını belirterek,. “Proje değişikliği teknik bir konudur. Projenin değişikliği statiğin değişmesi demektir. Mimar ve mimarlar odasının onayı gerekir. Bunların onayı yoksa bu değişiklik yapılamaz. İskansız olarak biten binanın iskan almak için 1997 tarihli eski evraklar üzerinden onaylama yapılarak ruhsat alınıyor. Proje kapağında yapının sahibi ve kullanma amacı rapido ile yazılmış olması lazım bunlar elle yazılmış. 2010 yılında ben sorumlu olmadan belediye onaylamıştır. 2010 yılında iskan alamıyor. Boş olan ruhsat şubesi sütünün sahte olarak imza atılıyor. Benim TUS sorumlusu olmadığım dönemde inşaat ruhsatı veriliyor. Burada tek sorumlu belediye çalışanları ve Celal Gül’dür. 2010 yılında TUS sorumlusu olmadan binaya  ruhsat veren belediyede suçludur. Burada değişen proje değil ozalittir. Kapağında oynanmıştır. Ben olay tarihinde Tekirdağ’da şantiyedeydim. Polis beni aradığında 1 gün sonra gelecektim, ancak kardeşimin göz altına alındığını duydum akşam otobüse binip geldim. Kaçmadım. Uzun süredir tutukluyum” diyerek tahliyesini istedi.

 

Sanık Celal Gül de önceki savunmalarını tekrarladığını söyledi. Gül, “Ben teslim oldum kaçmadım. Emniyetten ‘biz sizi ararız’ deyince akşam gittim teslim oldum. Kaçma gibi bir durum söz konusu değildir. Uzun süredir tutukluyum “ dedi.

 

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verip, duruşmayı eksikliklerin tamamlanması ve dinlenmeyen tanıkların dinlenmesi için ileri bir tarihe erteledi. (HABER MERKEZİ)

TÜİK: Mayısta 130 bin 25 konut satışı gerçekleşti

Emeklilerin Yaşayabileceği En Uygun 10 Şehir ... Adana'da Var.

'Eşim İntihar Etti' Diyen Koca'ya Ağırlaştırılmış Müebbet Hapsi İstemi.

Kurban Bayramı'nda Acı Tablo: 3 bin 913 kaza yaşandı, 44 kişi hayatını kaybetti

Dikkat....Bu Böceği Öldürene 557 Bin Ceza.

Adana-Mersin D-400 Karayolunda Tırdaki Plastik Ham Madde Yola Saçıldı.

Bayram'da 3 Bin Gizli Yolcu Otobüsleri Denetleyecek...

Adana'da Bayram Namazı Saati.

10. Yargı Paketi Yasalaştı: Mahkumlara Tahliye Yolu

Meteoroloji ....Bayramda Türkiye Genelinde Sıcak Hava Etkili Olacak.


Adana Salbaş'da Yangın Kontrol Altına Alındı..6 Gözaltı

20.06.2025 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ

20.06.2025 BURSA AT YARIŞI TAHMİNİ

Ali Demirçalı "Belediye'ye uğramadan maaş alan 15 kişi işten çıkarıldı"

ASKİ "Kendi Beyanıyla İlettiği Sayaç Endeksinin Gerçeği Yansıtmadığı Tespit Edilmiş "

Adana'da Yangın Söndürme Uçağı Göle Düştü..

Başından Tüfekle Vurulan Kadın Hayatını Kaybetti..