1
Altınini Yeraltı Şehri; Adana’nın İmamoğlu İlçesi’ne Bağlı Çörten Köyü, Pekmezli Mahallesi sınırları içerisinde yer alıyor.
2
Altınini Mağarası Yeraltı Şehri, doğal kayaların içi oyularak oluşturulmuş mekânlardır.
Play Video
3
Mağarada bugüne kadar çok sayıda kaçak kazı ve yağma yapıldığı bilindiği gibi; 1990 yılında yapılan resmi kazılarla Altınini Yeraltı Şehri ortaya çıkarılmıştır. Birinci derece sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Milattan önce 5 yılına kadar uzanan bir geçmişe sahip Altınini Mağarası, bir mağaradan çok insanların yaşadığı bir yerleşim yeridir.
4
Doğal kayanın içi oyularak onlarca mekan elde edildiği gözlemlenmesinin yanı sıra ayrıca bu insan yapımı kaya oygu mekanların dışında tuğla ve kesme taş örgülü bir yapı kalıntısı bulunuyor.
Kayaçların erimesiyle taban seviyesi oldukça yüksek olan mekanların içi yoğun kaçak kazı faaliyetlerine sahne olmaktadır.
5
Milattan Önce 5 bin yıl olduğu düşünülen yeraltı şehrine 1990 yılından önce kazı denemesi yapıldığı ortaya çıkarken, 1991 yılında burasının tescil edildiği kayıtlarda yer alıyor.
6
Kazıyı yapan ekip de buranın ciddi bir tarihi doku olduğunu kabul ederek işleme almış. Ancak o tarihten bu zamana kadar çalışmalar maalesef devam edememiştir.
Adana Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliği ile turizme kazandırılması hedeflenen Yeraltı şehri Adana'nın kültürel tarihine ışık tutacak