Adana Kuraklık Tehlikesiyle Karşı Karşıya..

Adana ve Mersin’de sıcak hava etkisini sürdürürken, uzmanlar kuraklık riskine dikkat çekiyor.

GÜNCEL 18.11.2025 11:37:00 0
Adana Kuraklık Tehlikesiyle Karşı Karşıya..

Türkiye’nin büyük bir bölümünü etkisi altına alan soğuk hava dalgasının aksine Adana ve Mersin’de sıcaklıklar yüksek seyrediyor. Çukurova bölgesinde artan sıcak hava, kuraklık riskini gündeme taşıdı. Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, vatandaşları ve yetkilileri olası kuraklık senaryolarına karşı uyardı.

Kuraklık tehlikesi büyüyor

Son yıllarda iklim değişikliğinin etkileri Türkiye genelinde hissedilirken, bu yıl kuraklık endişeleri ciddi boyutlara ulaştı. Bursa’da barajların azalması ve bazı nehirlerin kurumaya başlaması, kuraklığın etkilerini gözler önüne serdi. Geçtiğimiz aylarda Güney Kore’de yapılan bir araştırmada Türkiye’de bazı şehirlerin önümüzdeki yıllarda içme suyunda büyük sıkıntılar yaşayabileceği vurgulandı. Araştırmaya göre Adana ve Mersin 2030’a kadar, İstanbul ve Diyarbakır ise 2050 yılına kadar “Sıfır Günü Kuraklığı” riskiyle karşı karşıya kalabilir.

‘Kara kış’ beklentisi gerçekçi değil

Bazı uzmanlar bu yıl Türkiye’de sert bir kış yaşanacağını belirtse de, Adana ve Mersin’de sıcak hava etkili olmaya devam ediyor. Meteoroloji verilerine göre Adana’da sıcaklıklar önümüzdeki günlerde 28 dereceye kadar yükselebilecek. Prof. Dr. Başıbüyük, bölgede kar yağışlarının yeterli olmadığını ve sıcak hava dalgalarının yer altı sularını besleyen kar sularının etkisini azaltığını söyledi.

Önceden hazırlık şart

Prof. Dr. Başıbüyük, “Toros Dağları’ndaki kar yağışları su kaynaklarımızı besliyor. Bu yıl ‘Kara kış’ deniyor ama gelecek yıllarda durum daha kötü olacak. Her sene meteorolojik veriler bir öncekine göre daha olumsuz. Karşılaşabileceğimiz kuraklık senaryolarına şimdiden hazırlıklı olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Sıcak hava iş güvenliğini tehdit ediyor

Adana ve çevresinde sıcak hava dalgalarının iş güvenliği açısından risk oluşturduğunu da vurgulayan Başıbüyük, özellikle tarım ve inşaat sektörlerinde çalışanların dikkatli olması gerektiğini belirtti. “Hissedilen sıcaklık 60 dereceyi aşabiliyor. Bu durum iş sağlığı açısından ciddi bir tehdit. Yetkililerin gerekli önlemleri alması şart” dedi.

Adana'da motosiklet sürücülerine yönelik Trafik denetimi.

Adana'da motosiklet sürücülerine yönelik Trafik denetimi.

Kasım Gülek Köprüsü Trafiğe Açıldı..

Adana'da Denizde boğulan 16 yaşındaki çocuk, son yolcuğuna uğurlandı

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden anız yangını uyarısı

Adana’da narkotik ekiplerinden parklarda denetim

Adana Yumurtalık'da denize giren genç hayatını kaybetti

Furkan Vakfı soruşturması: 35 kişi tutuklandı

Adana'da mahalleli Seyhan Belediyesine isyan etti: Artık yeter, evde duramıyoruz

Adana'da Elektrik direğine çarpan Tofaş hurdaya döndü: Sürücü ağır yaralandı

Yolcu Otobüsü Beton Bariyerlere Çarptı...5 Yaralı


27 08.2026 ANKARA ALTILI GANYAN TAHMİNİ

Adana'da Tomruk Kamyonundan Düşen 53 Yaşındaki İşçi Hayatını Kaybetti

Adana'da motosiklet sürücülerine yönelik Trafik denetimi.

Kasım Gülek Köprüsü Trafiğe Açıldı..

Adana’da Motosikletli 2 Kişi Bisikletli Adama Çarpıp Kaçtı

Adana’da kadın kuryelerin Midesinde 140 Kapsül Uyuşturucu Yakalandı

26.08..2026 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ