Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şap hastalığının çift tırnaklı hayvanlarda görülen oldukça bulaşıcı viral bir enfeksiyon olduğunu vurgulayan Köse, “Sığır, koyun, keçi ve manda gibi hayvanlarda ağız, tırnak ve meme dokusunda vezikül (kabarcık) oluşturarak ciddi verim kayıplarına neden olur” dedi.
Köse, şap virüsünün doğaya dayanıklı olduğunu ve bu özelliği nedeniyle hızla yayılabildiğini belirtti. Özellikle Kurban Bayramı sürecinde hayvan hareketliliğinin artmasının hastalığın yayılmasında etkili olduğunu dile getiren Köse, “Hasta hayvanlar ile temas eden araç ve insanlar da virüsü bulaştırabiliyor” ifadelerini kullandı.
Adana genelinde şu ana kadar Feke ilçesinde 2, Karaisalı’da ise 1 olmak üzere toplam 3 şap vakasının görüldüğünü aktaran Köse, ilkbahar döneminde Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından yaklaşık 300 bin büyükbaş hayvanın aşılandığını ve %97 oranında başarı sağlandığını kaydetti.
Şap hastalığının insanlar için ciddi bir sağlık riski taşımadığını belirten Köse, “Teorik olarak insana bulaşabilir ama sadece ağızda küçük aftlara neden olabilir. Halkımızın bu konuda endişe etmesine gerek yok” dedi.
Et fiyatlarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Köse, “Şu an için ciddi bir fiyat artışı beklemiyoruz. Şap hastalığı Türkiye’de çok yüksek oranda ölümlere yol açmıyor. Ancak hayvancılık ekonomik olarak etkilenirse bu durum piyasalara yansıyabilir” şeklinde konuştu.
Köse son olarak, hastalık şüphesi durumunda mutlaka veteriner hekimlere başvurulması gerektiğinin altını çizdi.