Adana'da Bir Yaz Klasiği...Aşlama

Yüz yıllık bir geleneği temsil eden meyan kökü şerbeti, Adana’da unutulmaya yüz tutarken, bugünlerde Diyarbakır ve çevresinde yeniden popülerleşiyor

KÜLTÜR-SANAT 19.07.2025 15:51:00 0
Adana

Bir zamanlar Adana sokaklarının vazgeçilmezi olan, geleneksel kıyafetleri ve sırtlarında dev bakır ibrikleriyle dolaşan aşlamacılar, artık şehir siluetinden silinmek üzere. Yüz yıllık bir geleneği temsil eden meyan kökü şerbeti, Adana’da unutulmaya yüz tutarken, bugünlerde Diyarbakır ve çevresinde yeniden popülerleşiyor.

Sokakların Sesiydi, Tadıydı, Hatırasıydı

Sıcak yaz aylarında cadde cadde dolaşan aşlamacıların sesi, Adanalı için sadece bir serinlik çağrısı değil, aynı zamanda çocukluğun, yazın ve yerel kültürün bir parçasıydı. "Buz gibi aşlama, böbrek dostu, serinlik kaynağı aşlama!" nidaları, bugün yerini sessizliğe bıraktı.

Bir dönem her köşe başında rastlanan aşlamacılar, hem görüntüleriyle hem de taşıdıkları kültürel mirasla Adana’nın kimliğini yansıtıyordu. Ancak artık ne o ibrikler var sokaklarda, ne de onların başında sabırla duran ustaları.

Gelenek Kayboluyor, Şerbet Göç Ediyor

Adana’da yok olmaya yüz tutan bu gelenek, ilginç bir şekilde Diyarbakır, Mardin ve Batman gibi şehirlerde yeniden canlanıyor. Özellikle Ramazan aylarında ve yazın bunaltıcı sıcaklarında rağbet gören meyan kökü şerbeti, Güneydoğu’da yeniden yükselen bir sokak kültürü haline geldi.

Meyan kökü şerbeti üreticileri, Doğu’da talebin artmasından memnun, ancak bu tarihi içeceğin ana vatanı sayılan Adana’daki ilgisizlikten rahatsızlık duyduklarını da gizlemiyorlar. “Eskiden Adana'nın simgesiydik, şimdi göç etmek zorunda kaldık” diyor bir eski aşlamacı.

Gençler Tanımıyor, Ustalar Yetişmiyor

Yeni kuşaklar aşlamacıları neredeyse hiç tanımıyor. Şehrin geleneksel motiflerinden biri olan meyan kökü şerbeti, büyük ölçüde unutulmuş durumda. Eski ustaların çoğu ya mesleği bıraktı ya da hayatını kaybetti. Yerine çırak yetişmemesi, bu lezzetin sonunu hızlandırıyor.

Gıda tarihçileri, meyan kökü şerbetinin hem sağlığa faydaları hem de kültürel önemi açısından korunması gerektiğini vurguluyor. Ancak gerekli destek ve farkındalık olmadıkça, bu içeceğin Adana’daki ömrü çoktan sona ermiş olabilir.

“Eskiden yetiştiremezdik, şimdi alan yok”

Adanalı aktarlar da olumsuzluktan nasibini almış durumda. Aktarlar, “Çok değil bundan 15 yıl önce özellikle yaz aylarında meyan kökü yok satardı. Biz temin etmekte zorlanırdık. İnsanlar yaz ayları başlamadan kilolarca alır evlerinde muhafaza ederdi. Şimdilerde meyan kökünün yüzüne bakan yok!” diye dert yandılar.

MHP Grup Başkanvekili Cemal Demirdağ"“Bizi yayladan arıyorlar: sinek. Köyden arıyorlar: sinek. İlçeden arıyorlar: sinek "

Adana'da Vatandaş "Burası tapulu arazim, sokak değil "Dedi..Yolu Kapattı...

Zeydan Karalar Savcılık İfadesinde "İtirafçı Cezaevi koşullarından dolayı sağlıklı bir ifade vermediğini düşünüyorum”

Çukurova'ki Yangına Sebep Oldukları Gerekçesiyle 5 Tutuklama...

TÜİK: Mayısta 130 bin 25 konut satışı gerçekleşti

Emeklilerin Yaşayabileceği En Uygun 10 Şehir ... Adana'da Var.

'Eşim İntihar Etti' Diyen Koca'ya Ağırlaştırılmış Müebbet Hapsi İstemi.

Kurban Bayramı'nda Acı Tablo: 3 bin 913 kaza yaşandı, 44 kişi hayatını kaybetti

Dikkat....Bu Böceği Öldürene 557 Bin Ceza.

Adana-Mersin D-400 Karayolunda Tırdaki Plastik Ham Madde Yola Saçıldı.


20.07.2025 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ

Kılıçdaroğlu'dan Karalar Ailesi’ne Ziyaret .

Adana'da Bir Yaz Klasiği...Aşlama

Yol Çalışması Nedeniyle Adana'da Öğretmenler Bulvarı Geçici Olarak Kapatılıyor...

Adana'da bir çocuğun iş yerinde darbedilmesine ilişkin 2 şüpheli yakalandı..

Meteoroloji'den Adana'ya Sıcaklık Uyarısı...Bu Saatlerde Çıkmayın...

Sarıçam'da Uyuşturucu Operasyonu... Valizler İçinde Binlerce Hap Yakalandı...