2025’in ilk yarısında en fazla göç alan ilçe Çukurova olurken, en çok göç veren ilçe ise Karaisalı oldu. Kent içi ve kent dışı taşınmalar, barınma maliyetleri ve yaşam kalitesi gibi unsurlarla şekillenmeye devam ediyor.
Şehir merkezine yakınlığı, ulaşım imkânları, yeni konut projeleri ve sosyal yaşam olanakları sayesinde Çukurova ilçesi, Adana’nın en fazla göç alan bölgesi oldu. Son 1 yılda ilçeye yaklaşık 13 bin yeni nüfus eklendi. Özellikle genç aileler ve beyaz yakalı çalışanlar, “daha düzenli ve ferah” bir yaşam için bu bölgeyi tercih ediyor.
Son dönemde TOKİ konutlarının teslimi ve Çukurova Üniversitesi’ne yakınlığıyla dikkat çeken Sarıçam ilçesi, göç alan bölgeler arasında ikinci sırada yer aldı. Öğrenciler ve dar gelirli aileler için alternatif konut bölgesi haline gelen Sarıçam’da kira fiyatlarının hâlâ merkez ilçelere göre daha uygun olduğu belirtiliyor.
Kırsal bölgelerde ise tersine bir hareketlilik gözlemleniyor. Karaisalı ve Aladağ ilçeleri, 2025’in ilk yarısında Adana’nın en çok göç veren iki ilçesi oldu. Altyapı eksikliği, istihdam olanaklarının kısıtlılığı ve eğitim imkanlarının yetersizliği, bu ilçelerden şehir merkezine ve komşu illere yönelimi hızlandırdı.
Yüreğir ilçesi göç açısından daha durağan bir seyir izlerken, Seyhan’da ise mahalle içi yer değişimi şeklinde bir iç göç hareketi olduğu belirtildi. Eskiyen konutlardan yeni projelere geçiş, ilçede nüfusun yer değiştirmesine neden oluyor ancak toplam nüfus üzerinde belirgin bir artış ya da azalış bulunmuyor.
En Çok Göç Alan İlçeler:
Çukurova
Sarıçam
Seyhan
Yüreğir
En Çok Göç Veren İlçeler:
Karaisalı
Aladağ
Kozan
Feke