Biz De Varız Destekleme Derneği ve Adana Rotary Kulübü tarafından bu yıl 4. düzenlenen Özel Gereksinimli Çocuklar.....
Biz De Varız Destekleme Derneği ve Adana Rotary Kulübü tarafından bu yıl 4. düzenlenen Özel Gereksinimli Çocuklar, Gençleri ve Anneleri Yaz Kampı’nda çocuklar doyasıya eğlenirken anneler ise günlük, telaşlarından, uğraşlarında uzaklaşma bir nebzede olsa nefes alma fırsatı buldu. Yaz Kampı’nda alanında uzman isimlerle bir araya gelen anneler, verilen seminer ve eğitimlerle birlikte ruhsal bir yolculuğa çıkıp kendileri için ne yapabileceği ve çocuklarına nasıl faydalı olabilecekleri konusunda destekler de aldılar.
RUHSAL BİR YOLCULUĞA ÇIKIYORLAR
Seminerin amacının anneleri ruhsal bir yolculuğa çıkartmak olduğunu belirten Klinik Psikolog Varan, annelerin enerjisinin evin de enerjisini etkilediğini, bu sebeple de seminerin amacının annenin enerjisini değiştirmek ve konu hakkında teknik bilgiler vermek olduğunu söyledi. Varan, “Özel bir çocukla yaşaması, onun annesi olması zaten çok zorken kendimiz için neler yapabiliriz? Bir anne olarak ben kendi psikolojimi nasıl toparlarım ve nasıl daha iyi olursam o çocuğa daha faydalı olur? Bizim bu seminerde yapmak istediğimiz buydu. Özellikle kişinin kendi iç yolculuğuna gitmesini sağlamaktı çünkü bir evde annenin enerjisi değişmezse, o ev değişmez. Tabi annenin enerjisinin değişebilmesi için de kendi çabasının haricinde birtakım teknikler öğrettik. Kendiyle baş başa kaldığında uygulayabileceği, dakika başı psikoloğa ya da dışarıdan birine ihtiyaç duymadan da ruhsal alanını biraz rahatlatabileceği teknikler öğrettik. Kişiyi ruhsal yolculuğuna çıkarttık. Aslında bu seminerlerdeki amaç zaten bu” diye konuştu.
GÜZEL BİR FARKINDALIK
Klinik Psikolog Yasemin Kutlu Varan, kampın oldukça verimli ve keyifli geçtiğini bu kamp sürecinde annelerin ruhlarının deşarj olduğunu belirterek, “Dört senedir değişmeyen klinik psikolog olarak annelerle bir araya gelmekten çok memnun ve mutlu oluyorum. 24 yıllık iş tecrübemin 18 yılını rehabilitasyon merkezlerinde geçirmiş bir uzman olarak onların içselleştirilmiş duygularına farklı bir dokunuş yapmak bana çok keyif veriyor, beni mutlu ediyor. Ve bu insanları her yerde bulamazsınız. Bu dokunuşlar, her yerde de olmuyor. Biz De Varız Destekleme Derneği ve Adana Rotary Kulübü öyle güzel bir farkındalık oluşturdu ki Türkiye’de eşi benzeri yok. Her yıl değişen veliler ve anneler ile daha fazla kitleye erişebiliyorlar. Seminerimiz, eğitimden çok annelerimizin ruhlarının deşarj olduğunu görüyorum. Ben psikoloğum kişinin ruhuyla ilgileniyorum. Çocuklarımız zaten eğitimlerini alıyor, doktorlarına görünüyorlar ama çoğu zaman böyle sosyalleşebildikleri ortamları olmuyor. Denizle, tabiatla, eğitimcilerle, özveri ile çalışan yetkililer ile bir araya oldukları zaman kendilerini daha önemli hissediyorlar ki önemliler de zaten” dedi.
ANNELER DAHA POZİTİF OLUYOR
Klinik Psikolog Yasemin Kutlu Varan, “Seminer her yıl olduğu gibi bu sene de çok keyifli ve verimli geçti. Kişiler orada yaklaşık 1 buçuk saatlik terapi sonrasında ağlamak isteyen ağlıyor, duygusunu paylaşmak isteyen, öfkesini söylemek isteyen söylüyor ve orada ilk defa kendileriyle baş başa kalıyorlar. Ruhsal, güzel bir yolculuğa çıkıyorlar. Kamp ortamı da buna o kadar müsait ki; kuş sesleri, ağaç sesi, oradaki tatlı serinlik, ormanın içerisinde olmanın vermiş olduğu huzur ve çocukların sağda solda olmadığı, çocuklarsız kendileriyle baş başa kalmalarını sağlayabildiğimiz bir seminer oldu. Bunun için de o kadar keyifle ayrılıyorlar ki; evlerine gittiklerinde de bir parça da olsa daha pozitif, daha enerjik anneler olmaya, aslında insan olmaya başlıyorlar” dedi.
HAFIZALARI SİLEMEYİZ
Gerçekleştirilen seminerde annelere ‘Ben önce insanım, kendim için ne yapabilirim?’ farkındalığı yaratmaya çalıştıklarını vurgulayan Varan, “Bizim oradaki derdimiz anne ya da baba değil, İnsan olarak kendi içsel yolculuğumuzdaki hesaplaşmalarımızı pozitif yönde halledersek eğer artık o olay, o durum, o kişiler eskisi kadar yıpratmamaya başlar. Aslında bu seminerlerde yapmaya çalıştığımız şey bu. Yoksa yaşadıklarını tabii ki silemeyiz, hafızalarını silemeyiz. Keşke öyle bir yöntem olsa da öğretsek ama var olanla daha pozitif bir şekilde nasıl baş edebilecekleri, yaşamdan da kopmadan, kendilerini de geride bırakmadan, çocuklarını ötekileştirmeden, sadece özel çocuğun annesiymiş gibi olmaktan çıkıp artık ‘Ben önce insanım, kendim için ne yapabilirim?’ farkındalığı yaratmaya çalışıyoruz bu seminerlerde. Ben yeniliyorum oldukça da verimli bir kamp ve seminer gerçekleştirildi. Biz De Varız Destekleme Derneği ve Adana Rotary Kulübüne yaratmış oldukları farkındalık için de çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.