Çevre Mühendisleri Odası "Yüksek sıcaklık ve kuraklık ormanlarımızı savunmasız hale getirmektedir"

Son yıllarda yaşanan aşırı hava olayları sonucu yüksek sıcaklık ve kuraklık ormanlarımızı savunmasız hale getirmektedir"

GÜNCEL 4.07.2025 11:12:00 0
Çevre Mühendisleri Odası

Kuraklık ormanları savunmasız hale getirdi, yangınları artırdı

"Son yıllarda yaşanan aşırı hava olayları sonucu yüksek sıcaklık ve kuraklık ormanlarımızı savunmasız hale getirmektedir"

 

Yangınların genelde insan kaynaklı çıktığına dikkat çeken Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Deniz Orhan, temel nedeninin ise kuraklıktan kaynaklandığı, bilimsel araştırmalara göre Akdeniz Bölgesinin çölleşeceğini söyledi.
Yurt genelinde bir çok ilde olduğu gibi Akdeniz bölgesinde Adana, Mersin, Hatay ve Kahramanmaraş'ta tada bir çok orman yangını meydana geldi. Bölge genelinde yangınlar öncen alınan tedbirler ve zamanında müdahale ile söndürüldü ancak binlerde dönüm arazi zarar gördü. Orman yangını riskinin yüksek olduğu Akdeniz Bölgesi için Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Deniz Orhan uyarıda bulundu.

Son yıllarda orman yangınlarının özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesinde arttığına değinen Orhan, bu artışın en büyük nedeninin kuraklık olduğunu söyledi. Orhan, "Yangınlar insan kaynaklı çıkıyor. Ancak kuraklık bunda en büyük etken. Ülkemizde her yıl yaz aylarında yoğun şekilde yaşanan orman yangınları, ekolojik tahribatın yanı sıra, sosyal, ekonomik ve politik tartışmaların merkezinde yer almaktadır. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgeleri, doğal yapısı gereği yangına en hassas alanları oluşturmaktadır. Son yıllarda yaşanan aşırı hava olayları sonucu yüksek sıcaklık ve kuraklık ormanlarımızı savunmasız hale getirmektedir" dedi.
Konuşmasını sürdüren Orhan," Yangınların temel nedenleri, artan sıcaklık, düşen nem oranı ve artan rüzgârlardır. Ayrıca ülkemizde çıkan yangınların yüzde 80'i insan kaynaklı çıkmaktadır. Piknik, sigara izmariti atılması, anız yakılması gibi nedenlerde kaynaklanmaktadır" ifadelerini kullandı.

"Akdeniz Bölgesi çöl olabilir"
Bunun yanı sıra enerji nakil hatlarının ormanlık alanlardan geçmesi ve sabotaj gibi nedenlerinde hassas alanların yanmasına sebep olduğuna değinen Orhan "Yangınların önüne geçmek için insan yaşam alanları ve ormanların arası tampon bölge uygulamaları, hassas alanlarda sedir ağaçları gibi hem rüzgârı hem de ateşi engelleyen hatlar oluşturulması gerekmektedir. Ayrıca daha önce ormanlık alanlarda oluşan doğal göller yok oldu. Bu yüzden yangına müdahale etmekte ekipler zaman kaybediyor.

Bunun da önüne geçilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Kuraklığın bu hızla devam etmesi durumunda bilimsel makalelere göre 50-100 yıl içinde Akdeniz Bölgesinin çöl olacağını belirten Orhan, "Bölgemizin çöl olmaması için ormanları korumamız ve artırmamız gerekiyor. Ormanlar yangınları nedeniyle her yıl böyle yok olursa biz görmeyeceğiz ama bölgemiz çöl olacak. Bu çok büyük bir risk" diyerek sözlerini tamamladı.

 

Çukurova'ki Yangına Sebep Oldukları Gerekçesiyle 5 Tutuklama...

TÜİK: Mayısta 130 bin 25 konut satışı gerçekleşti

Emeklilerin Yaşayabileceği En Uygun 10 Şehir ... Adana'da Var.

'Eşim İntihar Etti' Diyen Koca'ya Ağırlaştırılmış Müebbet Hapsi İstemi.

Kurban Bayramı'nda Acı Tablo: 3 bin 913 kaza yaşandı, 44 kişi hayatını kaybetti

Dikkat....Bu Böceği Öldürene 557 Bin Ceza.

Adana-Mersin D-400 Karayolunda Tırdaki Plastik Ham Madde Yola Saçıldı.

Bayram'da 3 Bin Gizli Yolcu Otobüsleri Denetleyecek...

Adana'da Bayram Namazı Saati.

10. Yargı Paketi Yasalaştı: Mahkumlara Tahliye Yolu


Çevre Mühendisleri Odası "Yüksek sıcaklık ve kuraklık ormanlarımızı savunmasız hale getirmektedir"

Adana’da Ölümüne Serinlik: Gençler Boğulma Pahasına Kanallara Koşuyor

Adana'da Polis Memuru Uygulama Sırasında Beyin Kanamasından Hayatını Kaybetti..

Sarıçam...Uyuşturucu âlemin'de Karnın'dan Vurulmuştu.Savcı 'kasten öldürme' suçundan müebbet istedi.

04.07.2025 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ

04.07.2025 BURSA AT YARIŞI TAHMİNİ

Adana Büyükşehir Belediyesinden Dev Reklam İhalesi...