Yaşadığımız coğrafyanın birinci derece deprem bölgesi olduğunu söyleyen Baki, “Tarih boyunca kaç deprem geçirdik? Hep aynı acılar aynı yıkımlar. Şimdi çıkıp da televizyonlarda konuşanlara buradan sesleniyorum. Sokaktaki vatandaşımız gibi, köydeki ninemiz gibi konuşmasınlar. Deprem olacak mı? Olacak. Bütün sorun deprem öncesi önlemler, depreme dayanıklı yapı tasarımı.” dedi.
DEPREMDE BİNALAR NEDEN YIKILDI?”
Bütün dünyanın önlem aldığını belirten Baki, “Bugüne kadar öğrenemediysek o zaman açacağız Avrupa’nın, ABD, Çin, Japonya gibi ülkelerin deprem yönetmeliğini okuyacağız. Bugüne kadar bir bilim adamı, ilgili yetkili makamlarda oturanlar nasıl bunu öğrenememişler? Bu binalar neden yıkıldı? 6 Şubat depremleri 400 km uzakta oldu ama Adana’da 2 bine yakın bina yıkıldı.” diye konuştu.
MEKSİKA 8,2’YLE YIKILMADI
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrasında etkilenen illerin arasında yer alan Adana’da deprem sonrası yapılan çalışmaların yeterli olmadığının altını çizen Deprem Uzmanı Melih Baki şunları söyledi:
“70-80 yıldan beri ders almayan bir ülke olur mu? Bütün mesele ilgili yasa ve yönetmeliklerde deprem öncesi önlemler. Birinci madde binayı yıkan depremin dinamik kuvvetleridir. Deprem olduğunda boşalan enerjinin zeminden geçerken uyguladığı kuvvetler. Yasalarda yer alması gereken bir madde olması lazım. Bir de ‘Zemin etüdünü yapan ve binayı yapan yasal sorumludur’ ibaresi getirilmesi lazım ki herkes işini doğru yapsın. Bütün dünyada bu böyledir. Meksika 7,4 ile yerle bir oldu. Dediğim önlemleri aldılar. Daha sonra 8,2 büyüklüğünde depremde bina yıkılmadı.”
“DOĞAL AFET DİYE BİR ŞEY YOK”
BİLİMİN IŞIĞINDA YÜRÜYECEKSİN”
Deprem öncesi önlemlerin konuşulmasının önemli olduğunu vurgulayan Baki konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Şu anda Hatay ve Kahramanmaraş rahatladı. Hareket eden iki blokta yerine oturdu. Büyük depremden hemen sonra ufak bir enerji birikimi olmuştu Osmaniye ve Saimbeyli arasında. Onlar da boşaldı. Deprem öncesi önlemleri konuşmak lazım. Hangi ile gitsek ‘deprem olabilir’ demek bilimsel bir yaklaşım değildir. Hangi deprem projesinde çalışmışlar? Kazma kürekle fay mı aranır? Oluşan depremlere bakın. 10 km, 5 km, 7 km yerin altında oluyor. Fay deprem üretmez. Deprem olan yerde enerji boşalmasıyla yer yarılması olur. Ona fay diyoruz. Bilimin ışığında yürüyeceksin.”