Doğal temizlik ürünü ‘sabun cevizi’ Adana’da üretildi

Adana'nın Ceyhan ilçesinde "Sıfır Atık" projesi kapsamında dikimi yapılan sabun cevizi ağacından elde edilen meyvelerle doğal temizlik ürünü elde edildiği fidan üretim çalışmalarının yapıldığı belirtildi.

SAĞLIK 22.11.2025 12:00:00 0
Doğal temizlik ürünü ‘sabun cevizi’ Adana’da üretildi

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından, çevre sorunları ve doğal kaynakların korunması amacıyla 2017 yılında başlatılan Sıfır Atık projesi sürecinde tavsiye edilen, çevreci temizlik ürünlerinin yaygınlaştırılması amacıyla, Orman Genel Müdürlüğü tarafından ülke ekonomisine kazandırma çalışmaları başlatılan Sabun Cevizi (Sapindus mukorossi) üretimi çalışmaları başarılı oldu. Anavatanı Asya'nın tropikal ve alt tropikal bölgeleri olan, boyu 25 metreye kadar ulaşarak uzun yıllar yaşayabilen, meyvesi başta deterjan ve şampuan yapımında kullanılan sabun cevizi ağacının Adana Orman Bölge Müdürlüğü Ceyhan Orman fidanlığındaki üretim çalışmaları, beklenenin üzerinde başarıya ulaştı.

 

"Ağaçlar 3 yılda meyve vermeye başladı"

Literatürde 5 yıldan sonra çiçek açmaya ve ürün vermeye başlayan ağacın, Akdeniz iklimine uyum sağladı. Ağaçlar, 5 yıl yerine 3 yıl da meyve vermeye başladı. Dermatolojik birçok faydası bulunduğu cilde sürüldüğünde, güzelleştirip, çilleri ve lekeleri yok etmesi ile tanınan, Çinli köylüler tarafından geleneksel sabun yapımında kullanılan ağacın fidanları Türkiye'de de üretilmeye başlandı.

Üretimle birlikte ilerleyen süreçte yayılarak endüstrisi kurulması hedeflenen proje ile ilgili Ceyhan Orman Fidanlık Şefliği İşletme Şefi Sema Özcan bilgi verdi. Özcan, "Burası Orman Genel Müdürlüğümüze bağlı Adana Ceyhan Orman Fidanlığı. Burada yaklaşık 250 sabun ağacımız bulunuyor. Bu ağaçlar 2019 yılında dikildi. Üçüncü yıldan itibaren meyve vermeye başladılar. Ülkemizi yeşillendirmenin yanı sıra, bu şekilde sanayiye de ürünler yetiştiriyoruz" dedi.

Sabun ağacının meyvesinde sabun etken maddesi bulunduğunu anlatan Özcan "Meyvenin kabuğunu soyup suyun içerisine attığımızda köpürüyor. Doğal bir temizlik ürünü diyebiliriz. Deterjan, şampuan, yer sil gibi ürünlerde kullanılabilir. Şu anda çok yaygın değil ancak ülkemizde bunun endüstrisi kurulacak. Biz de fidanları üretip vereceğiz ve böylece ülke ekonomisine katkıda bulunacağız" ifadelerini kullandı.

Adana'da ormanlık alanda erkek cesedi bulundu.

Seyhan Belediyesi’ne İhale Tepkisi...

Adana Deprem Davasında Tepki: Cezada İndirim

Adana'da turfan'da soğan hasat'ı başladı

Adana Yumurtalık ... Denizanaları kıyıya vurdu..

SGK Bayram İkramiyesinin Yatırılacağı Tarihleri Açıklandı...

Adana'da Kasım Gülek Köprüsü Kapatıldı...Yıkım Başlıyor..

Süleyman Pampal Adana'daki aktif faylara dikkat çekti "7'ye kadar deprem üretme potansiyeline sahip "

Aziz İhsan Aktaş' davasında 5 başkan için tutukluluğunun devamı talep edildi

Turbeyler Grubu "Talip çıkmaması durumunda Devir Almaya Talibiz "


Adana Dahil 24 İlde Dolandırıcılık Operasyonu....

Adana...Hırsızlık için girdiği iş yerinde içki içip, dizüstü bilgisayarları çaldı

11.05.2026 BURSA AT YARIŞI TAHMİNİ

Obruk Şelalesinde Boğulan Engelli Genç Son Yolculuğuna Uğurlandı

Adana’da Seyhan Nehri’ne giren 17 yaşındaki Genç hayatını kaybetti..

Avize dükkanında silahlı saldırıya uğrayan Nizamettin Alban 5 Gün Sonra Hastanede hayatını kaybetti

Adana'da otomobille çarpışan motosikletin sürücüsü yaşamını yitirdi.