Dr. Yılmaz “Öksürük ortalama olarak 3 haftayı geçtiğinde Kronikleşe Bilir"

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, genellikle solunum yolu enfeksiyonlarının neden olduğu belirtti.

SAĞLIK 29.02.2024 12:56:00 0
Dr. Yılmaz “Öksürük ortalama olarak 3 haftayı geçtiğinde Kronikleşe Bilir

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, genellikle solunum yolu enfeksiyonlarının neden olduğu öksürüğün bazen yaşamı tehdit eden önemli hastalıkların belirtisi olabileceğini bu nedenle uzun süre geçmeyen öksürük şikayetlerinde altta yatan nedenin mutlaka araştırılması gerektiğini söyledi.


 

Bu kış influenza, adenovirüs, RSV derken birçok virüsün neredeyse ara vermeden hastalıklara neden olduğunu dolayısıyla hastalarda uzayan, inatçı öksürüğe de yol açtığını ifade eden Medline Adana hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, “Geçmeyen öksürükler kimi zaman yalnızca bir gribal enfeksiyonun uzamasına bağlı olabilirken kimi zaman KOAH veya kanser gibi önemli hastalıkların habercisi de olabildiğinden tedbiri elden bırakmamakta fayda bulunuyor” dedi.


 

Öte yandan Dr. Yılmaz, uzun süreli geçmeyen öksürükler hakkında şu önerilere yer verdi:


 

 


 

“Öksürük, hava yollarının temizlenmesini ve alt solunum yollarına yabancı maddelerin girmesini önleyen önemli bir savunma mekanizmasıdır. Solunum yolumuza kaçan bir yabancı cisim, mikrop, virüs, toz, polen ve oluşan fazla ifrazat bu yolla atılır. Ancak uzun süren inatçı öksürükler, akciğerler ile ilgili ciddi sorunların habercisi de olabilir. Nadir olmamakla birlikte, akciğer dışı bazı hastalıklar da öksürüğe yol açabilir.”


 

3 haftayı geçiyorsa araştırılmalı


 

Zatürre, akciğer kanseri, tüberküloz ve KOAH gibi yaşamı tehdit eden hastalıklar ve sigara kullanımının da kronik öksürüğe yol açabildiğini kaydeden Dr. Yılmaz, “Öksürük ortalama olarak 3 haftayı geçtiğinde ‘uzun süreli’, 8 hafta sürdüğünde ise ‘kronik’ olarak adlandırılır. Ancak gribal enfeksiyona yakalanmış hastaların ortalama 3 haftayı geçen öksürük şikayetlerinin de dikkate alınması gerekir. Özellikle, yüksek ateş ve uzamış öksürüklerde zatürreden şüphe edilmesi gerekir” dedi.


 

Astım, kronik öksürük sebebi

Adana'da iş İnsanına Pompalı Silahla Saldırı...

Adana'da Erkek Kuaförün'de Silahlı Kavga...3 Ağır 7 Yaralı..

Kedi ve Köpeklerin Kimliklendirilmesi İçin Son Tarih 31 Aralık

Mahalle Mahalle Gezip Çocukları Dönme Dolaba Bindiriyor...

Polis Memuru Beylik Silahı İle Hayatına Son Verdi..

Adana’da, Tren Seferleri Geçici Olarak Durduruldu.

MHP Grup Başkan Vekili Cemal Demirdağ " Mahallede vatandaşlar kendi çöpünü topluyor."

Türkiye’nin ‘Sıfır Günü Kuraklığı’ alarmı...Adana Liste Başı

Adana Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek "Minibüs Esnafını Zor Bir Dönemden Geçiyor "

Adana'da Sıra Dışı Bir Çalışma Hikayesi "Anne hemşire, Oğlu Doktor "


Adana İçin kuvvetli sağanak uyarısı

06.12.2025 ADANA AT YARIŞI TAHMİNİ

06.12.2025 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ

Adana'da 5 yaşındaki engelli çocuğa kamyonet çarptı, çocuk kazada kusurlu bulundu.

Adana Demirspor’un Eski Başkanı Murat Sancak Bahis Soruşturmasında Gözaltına Alındı

Adana’da suç örgütlerine satılacak 53 ruhsatsız tabanca ele geçirildi.

Adana'da Husumetlisi Müteahhit'i oto lastikçide vurdu.