Hit Şarkıların Bestecisi Abdulkadir Nurlu...

Türkiye’de müziğin merkezi İstanbul ve Adana İstanbul’a çok uzak bir şehir. Bu beste tanıtımı yapmak da zorlaşıyor. Adana büyük bir şehir olmasına rağmen, hak ettiği yere yükselemiyor.

KÜLTÜR-SANAT 28.05.2024 16:58:00 0
Hit Şarkıların Bestecisi Abdulkadir Nurlu...

 

 

Okulda alfabeyi, bestelerinde sevmeyi öğreten adam

“Bir can iki sayılamaz, bizi kimse ayıramaz” dediğinde aşkın önüne engel konulamayacağını öğrendik. “Aramızda sıra dağlar, aramızda denizler” ile de çekilen hasretin bir hayatı nasıl cehenneme çevirebileceğini anladık. Müslüm Gürses, Emrah, Ceylan, Ümit Besen ve daha onlarca sanatçının seslendirdiği yüzlerce eserin sahibi olan Abdulkadir Nurlu, 


 

 

 

 

Yıllardır eserleriyle duygularımıza tercümanlık ederek hüzünlenmemizde veya neşelenmemizde pay sahibi olan Adanalı bestekar Abdulkadir Nurlu, 35 yıllık müzik hayatının kısa bir analizini yaptı. Asıl mesleği ilkokul öğretmenliği olan ve sanatın toplumsal önemi dikkate alındığı iki kutsal görevi başarıyla yürüten Nurlu, “Beste yapmadan ve çocuklarım olmadan asla yaşayamam” dedi.

Dersi okulda, hayatı notalarda anlatıyor

GAZETTE - Türkiye’de sanatın merkezi İstanbul olunca, Adana’da kalarak başarıya ulaşmak bir sanatçı için gerçekten de imkansızlıkla müsavi. Üstelik ne kadar kaliteli işler yapsın, ne kadar muazzam eserler üretirse üretsin, belirli sınırların dışına çıkamaması kaçınılmaz bir gerçek. Sanat ruhu taşıyan bu kentin, sanatın her alanında kısır kalmasının en büyük nedeni belki de budur. Memleketini terk etmeyerek bir yerlere ulaşmış isimler de var elbette. Mesela, Abdulkadir Nurlu’yu buna örnek gösterebiliriz. 35 yıldan beri müzik piyasasının içinde yer alan ve 700’den fazla şarkı besteleyen Nurlu, halen üretmeye ve Adana’nın gururu olmaya devam ediyor. Nurlu, müzik ve sanat yaşamı hakkında merak ettiğimiz soruları yanıtladı;

ÖNCELİKLE ABDULKADİR NURLU’YU TANIYABİLİRMİYİZ?

Adana’da, Mirzaçelebi Mahallesi’nde 1958 yılında dünyaya geldim. Toros İlkokulu, 5 Ocak Ortaokulu ve Adana Erkek Lisesi’nden mezun oldum. Eğitim Enstitüsü’nü tamamladıktan sonra sınıf öğretmeni olarak meslek hayatıma başladım. Sırasıyla Aydın ili Kuyucak İlçesi Yukarıyakacık Köyü’nde 4 yıl görev yaptım. Yozgat’ın Akdağ Madeni ilçesine bağlı Alicik Köyü’nde 3 yıl çalıştım. Daha sonra Adana’ya tayinim çıktı. Burada Cemilnardalı, Mithatpaşa, Gazi ve Petrol Ofisi İlkokulu’nda görev yaptım. Halen Petrol Ofisi’nde çalışmaktayım. 35 yıllık evliyim ve 3 çocuk babasıyım. Meslek hayatım boyunca yaklaşık 500 öğrenci eğittim. Dünyaya bir daha gelsem bir daha öğretmen olurum.

SANAT HAYATINIZ NASIL BAŞLADI?

Ağabeyim İsmet Nurlu müzisyendi. Saz çalar ve düğünlerde, özel günlerde sahne alırdı. Ona özendim. Bende 22 yaşından sonra askerliğimi tamamladıktan sonra amatörce saz çalmaya başladım. Bu konuda en büyük desteği yine ağabeyim verdi. Yine ağabeyimin isteği üzerine Mirzaçelebi Mahallesi’nde bir müzikevi açtım. Burada ağabeyimin yanına bestekar ve müzisyenler geliyordu. Asaf Ayvar ile burada tanıştım. Bu arada benim yazdığım bazı şiirler vardı. Bunları kendisine gösterdiğimde çok beğendi. Şiirnleri alıp beste yapmaya başladı.

İLK BESTELENEN ŞİİRİNİZ HANGİSİYDİ?

Beni sevdiğini söyle isimli bir şiirmi vardı. Asaf hocam bunu bestelemişti. Bu şarkıyı Vahdet Vural okudu. Böylece piyasaya girmiş oldum. Hemen ardından ‘Baharda dost bilinmez’ isimli şiirim de yine Asaf Ayvar besteledi. Bunu da o yıllar Küçük Emrah diye bilinen şarkıcı Emrah okudu. Bu benim çıkış şarkım oldu ve çok sevildi. Emrah bu şarkıyı çevirdiği filmlerinde de okudu. Popülerliğim artınca, sonraki şiirlerim daha çok istek gördü. Ceylan, Ümit Besen, Tüdanya, Devrim Erden, Murat Kekilli, Müslüm Gürses, Bülent Serttaş, Selahattin Özdemir ve bir çok sanatçı şarkılarımı okudu.

SADECE ŞİİRLERİNİZ Mİ BESTELENDİ?

1985 ile 1991 yılları arasında 30 şiirim bestelenip yayınlandı. Bu tarihten sonra beste yapmaya başladım. İlk bestem ‘Bizi kimse ayıramaz’ isimli şarkıydı. Bu şarkımı Emrah seslendirdi ve çok tutuldu. Ardından ‘Aramızda sıra dağlar’ geldi. Bunu da Ümit Besen, Tüdanya, Devrim Erdem  ve Selahattin Özdemir okudu. Geçen yıl  albümü piyasaya çıkan yeğenim Doğan Nurlu modernize olmuş haliyle okudu.

ŞİİRLERİNİZ DAHİL OLMAK ÜZERE KAÇ ESER KAZANDIRDINIZ?

Yaklaşık 35 yıldan bu yana müzik piyasasının içerisindeyim. Bu zamana kadar 700’ün üzerinde eserim oldu. Bunun 100’den fazlası yayınlandı. Müzik piyasası neredeyse bitme noktasına geldiğiğinden diğer 600 bestem şu an beklemede. İnternetten şarkı indirme, televizyon ve radyolarda şarkıların sürekli tekrar etmesi satışları yok etti. Hatta korsanı bile bitirdi.

ÖĞRETMENLİKLE BESTEKARLIĞI BİR ARADA NASIL YÜRÜTTÜNÜZ?

Bestekarlık bir sevgi ve duygu işidir. Zaman önemli değildir, akşam veya sabah da yapabiliyorsun bu işi. Ben besteciliği çok çok sevdim. Ders sırasında kafamda bütünleşen melodiler de oluyordu. Fakat kendimi dersten hiç koparmadım. Beste yapmazsam yaşayamam. Söz ve şiir yazmayı şu an bıraktım. Farklı söz yazarlarının şiirlerini besteliyorum.

BESTEKAR YÖNÜNÜZ MÜ AĞIR BASIYOR YOKSA ÖĞRETMENLİK Mİ?

Aslına bakarsanız ikisini de çok seviyorum. Fakat müziğe başlamadan önce öğretmendim. Bu nedenle öğretmen yanım daha baskın. Öğrencilerim çok seviyorum. Onların masum dünyasından kendime bakış açısı oluşturup öyle düşündüğümü söyleyebilirim.

ÖĞRENCİLERİNİZİN ARASINDA SANATA YETENEĞİ OLANI KEŞFETİP DE MÜZİĞE YÖNLENDİRİĞİNİZ OLDU MU?

Sınıf öğretmeni olmam dolayısıyla çocuklara müzik dersi de veriyorum. Öğrencilerimin müzik konusunda şanslı olduklarını düşünüyorum. Yeteneği olanlara gereken ilgi ve alakayı elbette gösteriyorum. Bunun dışında Murat Kekilli piyasa kaz andırdığım kişilerdin başında geliyor. Şu anda yeğenim Doğan Nurlu’nun albüm çalışmalarıyla ilgileniyorum. Ona son derece güveniyorum.

SANAT DÜNYASINDRAN KİMLERLE GÖRÜŞÜYORSUNUZ?

Murat Kekilli, Mustafa Uğur, Doğan Nurlu, Selahattin Özdemir, Eyüphan, Cansever sık sık bir araya geldiğim isimler. İstanbul’a yolum düştüğü zamanlarda piyasadaki arkadaşlarla da görüşme imkanımız oluyor. Müzik hayatım boyunca en büyük desteği gördüğüm Celal Bağlan’ın ise hayatımda ayrı bir yeri vardır. Onunla her zaman sık sık görüşürüz.  Şakir Aslan ve Ahmet Selçuk İlkan ile de çalışıyorum.

ÖĞRETMEN MAAŞININ YETERSİZ OLDUĞU BİLİNİR. BESTEKARLIKTAN PARA KAZANDINIZ MI?

Bestekarlıktan çok para kazandım. Öğretmenlikten kazandığımdan daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Tabi bu son 10 seni öncesine kadar geçerliydi. Şu an yok denecek kadar az kazanıyorum. Ama dediğim gibi bestekarlık benim için bir yaşam tarzı. Hiç kazanmayacağımı hatta benden de götüreceğini bilsem bile devam edeceğim bir sanat dalı. Beste yapmadan yaşayamam.

BESTE YAPMANIZ İÇİN SİZE ŞİİRLERİNİ GETİRENLERDEN ÜCRET TALEP EDİYORMUSUNUZ?

Hiç kimseden beste veya demo karşılığında para talep etmedim ve etmem de. Para teklifi olmasına rağmen bunu yapmadım. Bana şiirler gelir, beğendiklerimi bestelerim ve bir sanatçı okuduğu zaman kazandığımız parayı söz yazarıyla ortak bölüşürüz. Şimdilerde, facebook üzerinden ggönderilen şiirleri besteliyorum. İsteyenler facebook hesabı yoluyla bana ulaşabilirler.

BESTELERİNİZ DAHA ÇOK AŞK ÜZERİNE. HAYATINIZ DA ÇOK AŞIK OLDUĞUNUZ SÖYENEBİLİR Mİ, BU İLHAMI NEREDEN ALDINIZ?

Eşimden başka kimseye aşık olmadım. Tam 35 yıldır mutlu bir evliliğim var. Bir bestecinin en büyük kaynağı aşık olmasıdır. Ben her zaman hayata aşık oldum. Sevdiğim her şeye aşıktım. Yaptığım bestelerin en büyük ilham kaynağı da bu oldu. Ömrümün sonuna kadar aşık olmaya ve bu aşklarımı bestelemeye devam edeceğim.

HEMEN HEMEN HER GÜN YENİ ŞARKICILAR PİYASAYA ÇIKIYOR. ESKİDEN MEŞHUR OLMAK ZORDU. TÜRKİYE’DE ŞARKICI OLMAK ŞİMDİ NEDEN BU KADAR KOLAY OLDU VE SONU NEREYE VARACAK?

Bu soruya katılmıyorum. Şu an şarkıcı olmak eskiye göre çok daha zor. Eskiden albümler satılıyor, sanatçıya albümü yapımcı firmalar yapıyordu. Satışlar çok düşünce firmalar kimseye albüm yapamaz duruma geldi. Sanatçılar albümü kendileri yapıyor, kendileri bastırıyor, televizyonlarda yayınlanması için kendileri para veriyor. Bu, sanatçıları çok zorluyor. Sanatçı olmak işte bu nedenle çok zor. Ciddi bir yatırım istiyor.

ADANA ‘DA SANAT YAPMANIN NE GİBİ ZORLUĞU VAR?

Türkiye’de müziğin merkezi İstanbul ve Adana İstanbul’a çok uzak bir şehir. Bu beste tanıtımı yapmak da zorlaşıyor. Adana büyük bir şehir olmasına rağmen, hak ettiği yere yükselemiyor. Memleketimizde keşfedilmemiş büyük değerler var. Bunlara fırsat verilmesi halinde çok başarılı eserler ortaya çıkacağına inanıyorum.


Feke'de “Akşam Çayı” projesi ....

Chp Adana Milletvekili Orhan Sümer " Adana Sokakları Mafya Hesaplaşmalarına Sahne Oluyor.Vatandaşlar Kendini Güvende Hissetmiyor "

Davranış Bilimci Korkut Daban "Aile İçindeki Açık İletişim, Bağımlılıkla Mücadelede Kritik Unsurdur.

Naci Görür Net Konuştu "Deprem Dirençli Adana'yı Kurun "

İl Olmaya Aday ilçeler....Birde Adana'dan Var....

Adana Valisi "Adana Asayişin'de İyiye Doğru Gidiş Var " Dedi....

TÜİK Türkiye’nin Suç Oranı Yüksek Şehirlerini Açıkladı.....Adana Kaçıncı.....

Prof. Dr. Naci Görür "Adana Havzasına Doğru Deprem Bu Bölgeden İtibaren İlerleyecek "

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Şakirpaşa eskisinden daha hayati görevler icra edecek. Teknofest sadece bir başlangıç"

TÜİK'e Göre 2024 Yılı Suç Oranları Listesi....Adana Kaçıncı....


14.11.2024 ANKARA AT YARIŞI TAHMİNİ

“Biz Kardeşiz Ağaçlandırma Projesi” Kapsamında Mhp İl Başkanlığından Ağaç Dikimi.

TBB 'den Çukurova Belediyesine "İş Makinesi"

Adana Şehir Hastanesinde Sağlık Çalıştay Düzenlendi.

Adana Kasaplar Çarşısı Yeni Yerine Taşınacak...

TÜİK, 2024 Ekim Ayı Adana Satılan Konut Sayısı..

Kadın Şoför Kaza yaptı Sonrası Araçta Hırsızlık...Kameralarda...