Pozantı Belediyesi, ilçedeki emlak vergisi kaybını araştırmak üzere 20 kişilik özel bir ekip kurdu. Elde edilen veriler, ilçeye bağlı 21 mahallede yer alan 72.166 konuttan sadece %9,14’lük kısmının sisteme kayıtlı olduğunu ortaya koydu. Geriye kalan 65.566 konut ise hâlâ “arsa” statüsünde görünüyordu. Bu durum, belediyeye ciddi oranda vergi kaybı yaşatıyordu.
Belediye ekipleri, tapu ile fiili yapı durumunu karşılaştırmak amacıyla drone ile ilçedeki tüm konutları tek tek görüntüledi. Görüntülerle yapılan çapraz kontroller sonucunda lüks villaların, helikopter pisti, yüzme havuzu ve golf sahası gibi eklentilere sahip olmasına rağmen yalnızca birkaç liralık vergi ödedikleri belirlendi.
Örneğin Akçatekir Mahallesi Bürücek mevkiindeki lüks bir villa, sistemde “arsa” olarak görünüyordu ve yalnızca 14 TL emlak vergisi ödüyordu. Yine Armutoğlu Yaylası’nda 51 milyon TL’ye satışa sunulan bir diğer villa ise sadece 6 TL vergi yükümlülüğüne sahipti.
Pozantı Belediye Başkanı Ali Avan, yapılan düzenlemelerle birlikte ilçenin gelirinin ciddi oranda arttığını belirtti:
“Pozantı’da resmi nüfus 20 bin ancak yaz aylarında bu sayı çok daha yukarılara çıkıyor. Altyapı ve hizmet yatırımlarımızı artırmak için bu kaynaklara ihtiyacımız vardı. Kendi evim dâhil olmak üzere tüm yapıları tek tek tespit ettik. Bu çalışma ile kaçak ya da eksik beyan edilen yapıları sistemde güncelleyerek, hizmet gücümüzü artırdık.”
Başkan Avan, ilçede her yıl yaklaşık 200 ila 400 arasında yeni yapı inşa edildiğini ve bu yapıların da sisteme dahil edilmesiyle sürdürülebilir gelir artışı hedeflediklerini vurguladı.
“60 binin üzerinde konut hâlâ arsa statüsünde gözüküyordu. Şimdi bu yapılar fiilen konut olarak güncellendi. Özellikle lüks yapılar ile ilgili vergi adaletini sağlamak adına önemli bir adım attık. Böylece vatandaşlar arasında vergi eşitliği de tesis edilmiş oldu.”
Pozantı’daki uygulama, Türkiye genelindeki diğer belediyelere örnek teşkil edecek nitelikte gösteriliyor. Hem kamu kaynağının artırılması hem de kayıt dışılığın önüne geçilmesi açısından önemli bir yerel yönetim başarısı olarak değerlendiriliyor.
60 binin üzerinde konut hâlâ arsa statüsünde gözüküyordu. Şimdi bu yapılar fiilen konut olarak güncellendi. Özellikle lüks yapılar ile ilgili vergi adaletini sağlamak adına önemli bir adım attık. Böylece vatandaşlar arasında vergi eşitliği de tesis edilmiş oldu.”
Pozantı’daki uygulama, Türkiye genelindeki diğer belediyelere örnek teşkil edecek nitelikte gösteriliyor. Hem kamu kaynağının artırılması hem de kayıt dışılığın önüne geçilmesi açısından önemli bir yerel yönetim başarısı olarak değerlendiriliyo