Prof. Dr. Bekir Zakir Çoban "Tevrat’ta Cennet Olarak Geçen Yer Adana Ve Çevresidir "

Prof. Dr. Bekir Zakir Çoban, Tevrat’taki anlatımlar ışığında dikkat çekici bir iddiada bulundu: Cennet’in yeryüzündeki karşılığının Adana olabileceği.

KÜLTÜR-SANAT 23.05.2025 21:30:00 0
Prof. Dr. Bekir Zakir Çoban

Prof. Dr. Çoban, Tevrat’ta Aden Bahçesi olarak geçen yerin, dört büyük nehrin doğduğu veya geçtiği bir bölge olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Tevrat’ta geçen Fırat ve Dicle gibi nehirler, Anadolu’dan geçiyor. Adana ise bu coğrafyanın en verimli topraklarına sahip, yılın büyük bölümünde yeşil kalabilen, meyve-sebze üretiminin çok yoğun olduğu bir alan. Tüm bu unsurlar, Tevrat’taki cennet anlatımıyla dikkat çekici biçimde örtüşüyor.”

Adana cultural tours

Tartışma yarattı

Prof. Dr. Çoban’ın bu açıklamaları, akademik çevrelerde ve sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Bazı araştırmacılar bu görüşe temkinli yaklaşırken, bazıları ise Cennet’in sembolik anlatımlar içerdiğini ve fiziksel bir yerle eşleştirilmesinin problemli olabileceğini savundu.

Ancak Prof. Dr. Çoban, çalışmasının tamamen metinsel analizlere ve arkeolojik verilere dayandığını belirterek, iddiasının bilimsel bir tartışma zemini oluşturması gerektiğini vurguladı.