Seyhan Baraj Gölünün çekilmesiyle Efsanevi Alman Köprüsü Gün Yüzüne Çıktı

Seyhan Baraj Gölünün sularının çekilmesiyle birlikte, geçmişte Adana ile çevre köyleri birbirine bağlayan ve yıllardır su altında olan tarihi Alman Köprüsü yeniden ortaya çıktı

KÜLTÜR-SANAT 2.11.2025 09:57:00 0
Seyhan Baraj Gölünün çekilmesiyle Efsanevi Alman Köprüsü Gün Yüzüne Çıktı

 

İnşaat mühendisliğini Süleyman Demirelin üstlendiği Seyhan Baraj Gölü, 8 Nisan 1956da eski Adananın 15 kilometre yukarısında, 850 bin dönümlük araziyi ve Adana kentini Seyhan Nehrinin olası taşkınlarından korumak amacıyla inşa edildi. Barajın tamamlanmasının ardından, Çakıt Nehri kıyısında yer alan Çatalan ve Dörtler köyleri gibi pek çok yerleşim yeri gölün karşısında kalarak Adana ile olan bağlantıları kesildi.

  • Seyhan Baraj Gölünün çekilmesiyle efsanevi Alman Köprüsü yeniden gün yüzüne çıktı 2

Baraj inşa edilmeden önce köylerin Adana ile ulaşımını sağlayan, 1900lü yılların başlarında yapıldığı tahmin edilen Alman Köprüsü de bu süreçte sular altında kaldı. Uzun yıllar boyunca gölün derinliklerinde kalan köprü, son dönemdeki kuraklık nedeniyle su seviyesinin düşmesiyle birlikte yeniden gün yüzüne çıktı. Dron ile görüntülenen tarihi yapı, Çakıt Nehrinin değişen yatağı kenarında dikkat çekiyor. Dörtler köyü sakini Adem Önder, köprünün geçmişteki önemini şu sözlerle aktardı: "Eskiden burada Çatalan Nahiyesi vardı. Oradaki köprü, Adana bağlantısını sağlıyordu. Babamın anlattığına göre, burayı Almanlar yapmış. Eski dönemde köprünün bulunduğu yerde yerleşim yerleri varmış. O köprü, Alman Köprüsü olarak biliniyor. Balıkçılık yaptığım dönemlerde, o köprünün üzerine çıkıp balık tutardık. Baraj yapılınca su altında kaldı. Adana ile buranın bağlantısı koptu. Buraya yeni köprü yapılana kadar, tabiri caizse biz burada 50 yıl hapis kaldık. Şu an köprü yeniden ortaya çıktı ama bir faydası kalmadı. Sadece tarihi açıdan bir önemi var."

Adana'da motosiklet sürücülerine yönelik Trafik denetimi.

Adana'da motosiklet sürücülerine yönelik Trafik denetimi.

Kasım Gülek Köprüsü Trafiğe Açıldı..

Adana'da Denizde boğulan 16 yaşındaki çocuk, son yolcuğuna uğurlandı

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden anız yangını uyarısı

Adana’da narkotik ekiplerinden parklarda denetim

Adana Yumurtalık'da denize giren genç hayatını kaybetti

Furkan Vakfı soruşturması: 35 kişi tutuklandı

Adana'da mahalleli Seyhan Belediyesine isyan etti: Artık yeter, evde duramıyoruz

Adana'da Elektrik direğine çarpan Tofaş hurdaya döndü: Sürücü ağır yaralandı

Yolcu Otobüsü Beton Bariyerlere Çarptı...5 Yaralı


27 08.2026 ANKARA ALTILI GANYAN TAHMİNİ

Adana'da Tomruk Kamyonundan Düşen 53 Yaşındaki İşçi Hayatını Kaybetti

Adana'da motosiklet sürücülerine yönelik Trafik denetimi.

Kasım Gülek Köprüsü Trafiğe Açıldı..

Adana’da Motosikletli 2 Kişi Bisikletli Adama Çarpıp Kaçtı

Adana’da kadın kuryelerin Midesinde 140 Kapsül Uyuşturucu Yakalandı

26.08..2026 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ