Sıcaklıkta "Küresel Ölçekte Son 175 yılın En Sıcak Dönemi "

Akdeniz kuşağında yer alan Türkiye; iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkelerin başında gelirken, gece sıcaklıklarındaki artış da uzmanları endişelendiriyor

GÜNDEM 9.08.2024 10:01:00 0
Sıcaklıkta

Akdeniz kuşağında yer alan Türkiye; iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkelerin başında gelirken, gece sıcaklıklarındaendişelendiriyor. Peşki artış da uzmanları  peşe sıcaklık rekorlarını kırıldığı Türkiye'de gece sıcakları en çok Mersin, Adana, Denizli, Diyarbakır ve İstanbul'da artarken, ortaya çıkan son tablonun özellikle risk grubundaki vatandaşlar için ölümcül sonuçlara neden olma riksi bulunuyor. Uzmanlara göre sağlıklı ve kaliteli bir uyku için oda sıcaklığının 18,3 ila 20 derece arasında olması öneriliyor.


TÜRKİYE BAŞLARDA

Global iklim araştırmalarına imza atan "Climate Central" tarafından yapılan son analizlere göre iklim değişikliği dünya genelinde tehlikeli derecede sıcak gecelerin sayısını önemli ölçüde artırdı. Uzmanlar, gece sıcaklıklarındaki iklim kaynaklı bu artışın uyku ve sağlık üzerinde ciddi bir etkiye sahip olduğunu, sıcaklık artışının halk sağlığı krizine yol açabileceğini dile getiriyor. Ancak asıl vahim olan Türkiye'nin; gece sıcaklıklarındaki artıştan etkilenen ülkeler arasında en başlarda yer alması.

REKOR MERSİN'DE

Son verilere göre Türkiye, iklim değişikliği nedeniyle 20 derecenin üzerinde fazladan 12 gece ve ulusal ortalama olarak 25 derecenin üzerinde 2 gece yaşıyor. Mersin'de 65, Adana ve Seyhan'da 40, Diyarbakır'da 18 gece olmak üzere Türkiye'nin birçok büyük kentinde 25 derecenin üzerindeki gece sayısında büyük bir artış söz konusu. Ayrıca Denizli'de 45, Adana'da 34, İstanbul'da 29, İzmir ve Esenyurt'ta 25, Balıkesir'de 22, Diyarbakır'da 21, Bursa, Osmangazi ve Konya'da 19 ve Mersin'de 18 olmak üzere birçok kentte birkaç hafta veya ay boyunca 20 derecenin üzerinde fazladan sıcak geceler yaşandığı da verilerden yansıyor.

KANSERE BİLE NEDEN OLUYOR

Analizde , yüksek gece sıcaklıkları insan vücudu üzerindeki, zararlara da yer veriliyor. Yüksek gece sıcaklıkları, insanların gündüz sıcağından kurtulmasını engellediği ve düzensiz uykuya yol açtığı belirtiliyor. Kısa ve kalitesiz uyku ortalama yaşam süresini kısaltıyor. Kardiyovasküler rahatsızlıklar ve kanser gibi kronik hastalık riskini artırdığının altı çizilen araştırmada, emisyonlarda ciddi bir kesintiye gidilmediği takdirde, iklimin neden olduğu sıcak ve uykusuz geceler sağlık sistemleri üzerinde daha fazla baskı yaratacak.


 

KAVRULUP KURUYORUZ!

Öte yandan Ağustos ayının gelmesi ile birlikte barajlar ve su kaynaklarını da gittikçe azalıyor.  DSİ eski yöneticisi Dursun Yıldız, iklim değişikliğine bağlı oluşan sıcaklık tablosunun sonbahara sarkması durumunda, yağmura dayalı tarım yapılan bölgelerin zor durumda kalacağını söylüyor. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk de; Konya Havzası başta olmak üzere, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesinde ciddi kuraklıktan etkilenecek yerler olduğunu belirtirken, sonbahar döneminin kurak geçmesi durumunda su kıtlığı yaşanabileceğini dile getiriyor.

Birçok kişiyi adeta canından bezdiren sıcaklık değerlerindeki artışa ilişkin bilgi veren Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek ise "Küresel ölçekte 2023, son 175 yılın en sıcak dönemi. Bu yıl yeni sıcaklık rekorları kırılacak. Sıcak hava dalgalarının sıklığı iklim değişikliğine bağlı artış gösteriyor" diyor.

 mert.inan@haberglobal.com.tr