Korkut Daban

Korkut Daban


BAB-I ŞARK COĞRAFYASI

Anlayacağınız Sömürgeci Batı asla bizi bizle baş başa bırakmamıştır.


                                    BAB-I ŞARK COĞRAFYASI

Her fırsatta zihnimizde yer tutan İbniHALDUN’UN “Coğrafya Kaderdir” sözü ile konuya girmek isterim. Bugün literatürdeOrtadoğu olarak tanımlanan ancak gerçekte Babı Şark olarak tanımlanan bizimde ülke olarak içerisinde olduğunu düşündüğümüz bir Coğrafya’dan bahsediyoruz.

Tahmini olarak, Ortadoğu’nun günümüzde en çok kabul gören tanımı, Arap ülkelerine (Suriye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan, Ürdün, Yemen, Umman, Irak, Libya, Bahreyn, Kuveyt, Katar, Mısır) Türkiye, İran ve İsrail’in eklenmesiyle elde edilen bölgedir.

Başka bir deyişle Osmanlı İmparatorluğu’nun mirasıdır da diyebiliriz.

1. Dünya Savaşından sonra Osmanlı Devletinin yıkılması, Ortadoğu’da büyük bir otorite boşluğu doğurdu.

Ne yazık ki savaşın sözde galipleri arzularını dizginleyemeyerek Ortadoğu’da dengeleri gözetmemiş, yapay sınırlar çizerek yeni meselelerin temelini atmışlar ve bugün bu bölgeyi halen süren kargaşalığın içine itmişlerdir.

Ortadoğu’daki aktör devletler, dün sömürgeci devletler olarak tanımlanırken, bugün emperyalist devletler olarak bölgede faaliyet göstermektedirler.

Aktör devletlerin bölgeyle yakından ilgilenmelerinin temelinde yatan ana etken ekonomik çıkarlardır. Bölgede faaliyetlerini sürdüren aktör devletler çıkarlarına ulaşmak için demokrasi söylemleriyle hareket ederek bölgeyi tabir yerinde ise Babil Kulesine çevirmişlerdir.

Bu nedenle, Babı Şark Coğrafyası 100 yıllık tarihsel süreçte Kan ve Gözyaşının eksik olmadığı, savaş ve işgal ile yerle yeksan edilmiştir. Huzur ve İstikrardan uzak her daim fitne, ve kaostohumlarının ekildiği topraklar olarak günümüze değin gelmiştir.

Bu iki kavram batılı devletler için yeni bir bölgesel tanımlama ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu doğrultuda İngilizler, Yakın Doğu terimine karşılık, Osmanlı Devleti toprakları içerisinde kalan ve Uzak Doğu’ya geçişte önemli bir atlama taşı olan bölge için “Ortadoğu” terimini kullanmaya başlamıştır.

 

Dünyanın en karmaşık bölgesi olan Ortadoğu’da çıkarları olan emperyalist devletler bir zamanlar Balkanlarda uyguladıkları politikaları Ortadoğu da uygulamaya başlamışlardır. 

Uygarlıkların beşiği olan Ortadoğu tarihin ilk çağlarından beri uygarlıkların ilgi odağı olan ender bölgelerden biridir. Bölge taşıdığı önem itibarıyla tarihinin hemen hemen her döneminde savaşlara tanıklık etmiştir.

Ortadoğu’yu cazip kılan etkenlere bakacak olursak, bölgenin önemini yer altı ve yer üstü zenginlikleri olmak üzere iki grupta değerlendirebiliriz. Yer üstü zenginliklerine baktığımızda bölgenin geleneksel olarak çeşitli kültürlerin ve dinlerin kesişme noktası olması, bölgenin hava, kara deniz yolları bakımından önemi, dünyanın ağırlık merkezinde bulunması, birçok  uygarlığın  bu  bölgede  kurulması  ve  yıkılması  bölgenin  değerini artırmaktadır.

1900‘lü yıllardan itibaren petrol’ün ortaya çıkışı bölgenin değerini daha da arttırmıştır. Özelliklede sahip olduğu petrol zenginliği nedeniyle güç ve egemenlik mücadelelerine sahne olmakta ve dünyanın en istikrarsız bölgeleri arasına girmektedir.

Meselenin Özü burada ortaya çıkmaktadır. Dünya için adeta bir Enerji Kaynağı Merkezi olmanın yanı sıra ulaşım noktasında da ciddi bir İstasyon görevi üstlenmektedir diyebiliriz.

Bu nedenle Sömürgeci Batı Toplumları her daim Emperyal Emelleri uğruna bu coğrafyanın huzur ve istikrar bulmasını istememişlerdir.

Birçok dinin Kutsal Merkezi olma özelliği ise Babı Şark Coğrafyası için başka bir özellik ve aynı zamanda tehdit oluşturmaktadır.

Bugün Filistin topraklarını işgal eden İsrail Terör yapılanması Babı Şark Alemi için en belirgin tehdit unsurunu oluşturmaktadır.

Müslüman Toplumların ve Devletlerin hiçbir zaman İttifak olmasını istemeyen Batılı EmperyalGüçler bu nedenle her fırsatta bu topraklarda Nifak Tohumları ekmekten vazgeçmemişlerdir.

Yine İslam Tarihinde, H.Z Hasan ile Hüseyin’in kanı ile yoğrulmuş olması da bu coğrafya için farklı bir referans oluşturmaktadır.

Anlayacağınız Sömürgeci Batı asla bizi bizle baş başa bırakmamıştır. Bunun en büyük nedeni ise bu coğrafyada Türkiye Liderliğinde bir İslam ve Turan Birliği’nin kurulmasıdır.

Ancak korkunun ecele faydası olmadığı muhakkak bir gerçektir. Bugün her türlü algı ve manipülasyona rağmen başta Babı Şark ve Türk Coğrafyası olmak üzere ciddi birliktelikler için adım atılmaktadır.

Unutmamalıyız ki Haçlı Zihniyeti bizlere asla bir ve beraber iken saldırmadı. Öncelikle aramıza fitne tohumu ekmek suretiyle, Böl Parçala Yut politikalarıyla zemin hazırlamışlardır.

Keza Vahdet içinde ki Türk İslam toplumunun Sömürgeci Batı karşısında her daim Muzaffer olması muhtemeldir.

Bu nedenle gün Birlik ve Beraberlik olma günüdür!

Amasız fakatsız ve lakinsiz!

Selam ve Dua ile…

Adana’da İş Yerinde Vurulan PVC Ustası Hastanede Hayatını Kaybetti.

Adana’da İş Yerinde Vurulan PVC Ustası Hastanede Hayatını Kaybetti.

Yüreğir’de silahlı saldırıda ağır yaralanan Ali Güloğlu, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitird

Adana'da Kızının terliğini almak için Seyhan baraj gölüne giren kişi boğuldu..

ADANA’da ailesiyle gittiği piknikte, çocuğunun suya düşen terliğini almak için girdiği Seyhan Baraj Gölü'nde boğulma tehlikesi geçiren Şahin Doğan (40), kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Özbekistan Tashkent State Agrarian University'den Çukurova Üniversitesine Ziyaret..

ÖZBEKİSTAN AGRARİAN ÜNİVERSİTESİ’NDEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİNE ZİYARET

Adana’dan Anadolu’ya Tarım Hamlesi

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne** gerçekleştirerek bölge tarımı ve yeni iş birlikleri açısından önemli bir adım attı.

Adana'da İşyerine Silahlı Saldırıda Çalışan Hayatını Kaybetti..

Adana’nın Ceyhan ilçesinde bir dondurmacıya düzenlenen silahlı saldırıda 29 yaşındaki çalışan Yusuf Erdem hayatını kaybetti.

Kızının Yanında Anneye Kıydı .

Adana'da, mahalle bekçisi 40 yaşındaki H.E.K.'nin yüzünü yastıkla kapatılıp tabancayla başına ateş ettiği boşanma aşamasındaki eşi, aynı yaştaki Hatice Mine Kocamaz'ın cenazesi, yakınları tarafından morgdan alındı.

Adana Yüreğir..Boşanma aşamasındaki eşini uykusunda öldürdü

Adana'da 40 yaşındaki Hatice Mine K., uyuduğu sırada boşanma aşamasındaki H.K. tarafından yüzü yastıkla kapatıldıktan sonra tabancayla vurularak öldürüldü

Adana'da sokak ortasında vahşet! 24 yaşındaki Reyhan Acar, silahlı saldırıda hayatını kaybetti

Adana’nın Seyhan ilçesinde sokak ortasında silahlı saldırıya uğrayan 24 yaşındaki Reyhan Acar, hayatını kaybetti. Polis, kaçan katil zanlısını yakalamak için çalışma başlattı.

25.07.2026 ANKARA AT YARIŞI TAHMİNİ

ANKARA ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Adana'da Cumartesi Günü denize girişler yasaklandı

Adana Valiliği, tehlikeli dalga ve rip akıntısı riski nedeniyle 25 Temmuz Cumartesi günü il genelindeki tüm sahillerde denize girilmesini yasakladı.

Yüreğir’de başkan vekilliği seçiminin tarihi belli oldu

Yüreğir Belediye Meclisi, 31 Temmuz Cuma günü yeniden sandık başına gidecek.

Ceyhan da İşyerine Silah'lı Saldırı

CEYHAN’DA akşam saatlerinde yaşanan silahlı saldırı büyük paniğe neden oldu.

24.07.2026 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ

İSTANBUL ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Sarıçam'da kaybolan gençten acı haber: Ormanlık alanda bulundu

Adana’nın Sarıçam ilçesinde kayıp olarak aranan 27 yaşındaki Oğuzhan Kocamanoğlu, ormanlık alanda ölü bulundu

Adana'da öğretmen tatildeyken çalınan ‘tiny house'u bir depoda bulundu

Adana'da öğretmen tatildeyken çalınan ‘tiny house'u (küçük ev), polislerin 20 kilometrelik alanda yaptığı kamera incelemesi sonucu bir depoda bulundu.