Ünsal Özdiker


Afedersin Hatay

unsalozdiker@hotmail.com / 0541 211 89 10


 

 

Gazi Mustafa Kemal'in  15 Mart 1923 tarihindeki Adana ziyaretini anlatırken "Hatay benim şahsi meselem" dediğini hatırlatmıştık.

Pek çoğunuz da muhtemelen biliyordur, Hatay'ın isim babası da kendisidir.

Avrupalılar Çin’in kuzeyine “Hıtay” derlerdi (Rusçada “Kitay”). “Hıtaylar” ismini taşıyan yarı göçebe Türk kabileleri 10. yüzyılda Mançurya’yı ve Çin’in kuzeyini işgal etmişler ve burasının ismi “Hıtay” kalmıştı. 

Hatay'a "Sınırdaki Ay" anlamını verenler olsa da, Atatürk “Hıtaylar”ın Anadolu’ya da gelmiş olduklarına inanıyordu. “40 asırlık Türk yurdu” saydığı Antakya’ya Hatay ismini bu yüzden vermişti.

Mustafa Kemal 15 Mart 1923 günü Adana'ya geldiğinde bir avuç Antakya'lı genç kız "Türkiye'yi kurtardın, bizi de kurtar" demesine karşılık, Mustafa Kemal "Kırk yıllık Türk yurdu düşman elinde kalamaz" demiştir.

1921'deki "Ankara Antlaşması" ile Fransızlar'da kalan Antakya, 1936'da İkinci Dünya Savaşı için, tamtamlar çalınca; Fransızların bu ili Suriye'ye bırakıp çekilme düşüncesi, Mustafa Kemal'i harekete geçirmiş, Milletler Cemiyeti'ne baş vurarak Antakya'yı ülkemize katmak istemiştir.

Eskilerin dediği gibi Mustafa Kemal, nevi şahsına münhasır kıvrak bir zeka ile önce bağımsız devlet yapıp, sonra Türkiye'ye katma planı ile Milletler Cemiyeti'ne baş vurmuştur.

Görüşmeler 1938 yılına kadar 'oyalama taktiği ile sürdürülmüş; ayakta duramayacak kadar hasta olan Gazi için Avrupa gazeteleri, müjde verircesine hastalığını gündeme getirmişler.

Ancak o hasta yatağından kalkıp; Ankara'da 23 Nisan, Mersin ve Adana'da 19 Mayıs kutlamalarını ayakta izlemiş.

Askeri birliklere "resmi geçit" yaptırıp Dünya Basını'na sert bir mesaj vermiştir.

Adana'ya kadar gelmişken de, burada yaşayan Antakya kökenli Arapça bilen dedelerimizi de örgütleyerek canını "Savarona" yatına atmıştır.

Bu arada 42 kiloya düşen Mustafa Kemal, Hatay meselesi çözülmeden, tedaviyi kabul etmemiş.

Fransızlar şartlarımızı kabul edince, iki koluna girilerek Savarona'dan hastaneye götürülmüştür.

Adana'da yapılan çalışma sonucu örgütlenen, Arapça bilen 9500 kişi gizlice Antakya'ya gidip; hem oradaki akrabalarını ikna edip ve hem de oy kullanarak Tayfur Sökmen başkanlığında 40 kişilik meclisin 22'si bizden yana olarak "Hatay Cumhuriyeti" kurulmuştur.

Ancak; Ulu Önder Atatürk "Benim şahsi meselem" dediği Hatay'ın lehimize bir seçimle oluştuğunu öğrenip, mutlu olarak 10 Kasım 1938 günü vefat etmiş,ülkemize katılışını görememiştir.

Acaba Dünya'da var mıdır "Öldükten sonra ülkesine ülke katan" bir başka dahi?

23 Haziran 1939 günü 22 meclis üyemizin oyları ile Hatay "Türkiye'ye İlhak" kararı aldı.

Şimdi biz kalkmış; kendilerine müteşekkir olduğumuz "Sökmen Ailesi"ne, Hatay'ın ilk ve son Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen'e ve vatansever Hatay'lılara "Deprem Yardımında" geç ve yetersiz kalıyoruz.

Onlara vaktinde yetişemiyoruz.

Afedersin Hatay.

Adana'da Otomobil sulama kanalına devrildi ... sürücü Hayatını Kaybetti...

Adana'nın merkez Seyhan ilçesinde sulama kanalına devrilen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti.

11.04.2026 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ

İSTANBUL ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

11.04.2026 ADANA AT YARIŞLARI

ADANA AT YARIŞI TAHMİNİ Bülent Çabuk

Adana'da Silahlı Saldırı Sonrası...Aile Korku İçinde "Can güvenliğimiz yok"

ADANA'da evlerine zorla girip kendilerini polis olarak tanıtan yüzlerinde silikon maske bulunan 4 kişinin silahlı saldırısında ağır yaralanan Münire Coşkun (45) ile oğlu Yusuf Coşkun (26) taburcu oldu.

Adana’da bir kebapçıya Haraç için kurşun yağdıranların azmettiricisi öldürüldü

Adana’da bir kebapçıya haraç vermediği için düzenlenen silahlı saldırının azmettiricisi olduğu öne sürülen kişi, sokak ortasında tabanca ile vurularak öldürüldü.

Adana inanılmaz kaza: Açık kapılı minibüsten asfalta düşen yolcu ağır yaralandı,

Adana’da toplu taşıma aracında yaşanan kaza yürekleri ağza getirdi. Açık kapıdan düşen bir kişi ağır yaralanırken, o anlar güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.

10.04.2026 ANTALYA AT YARIŞI TAHMİNİ

ANTALYA ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Adana merkezli 11 ilde change araç operasyonu...

Adana merkezli 11 ilde, change araç operasyonu düzenlendi. Çalışmalar kapsamında 47 kişi gözaltına alınırken, 129 araca da el konuldu.

Adana'da Çocuklarının önünde eski eşi tarafından vurulan Dilan: Yaşamak istiyorum

ADANA'da eski eşi Ali K. (34) tarafından çocuklarının gözleri önünde bacaklarından vurulan biyolog Dilan Öztürk (32), 2 haftalık tedavi sürecinin ardından taburcu oldu.

Adana'da Pavyon İşleten Muhtar Hamile sevgilisini öldürüp Baraj'a Attı..

Adana'da gölette cansız bedeni bulunan Bahar Aksüt cinayetinde flaş bir gelişme yaşandı.

Adana’da motosiklet ile hafif ticari araç çarpıştı: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Adana’da motosiklet ile hafif ticari araç çarpıştı:

09.04.2026 İZMİR AT YARIŞI TAHMİNİ

İZMİR ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Adana'da tırla çarpışan otomobilin sürücüsü öldü

Adana'nın Ceyhan ilçesinde, tırla çarpışan otomobilin sürücüsü İbrahim Mermer hayatını kaybetti.

Adana’da Yolcu Gibi Yaklaşıp Dolmuş Sürücülerine Saldırdılar

Adana'da 'Cono'ların olduğu bölgede aynı günde iki ayrı olayda yolcu gibi davranan şahıslar dolmuşları durdurarak sürücülere saldırdı, araçlara zarar verdi.

Adana'da Öldürülen PVC ustasının eşi: Azmettirme var, gerçek suçlular bulunsun

Adana’da her ikisi de 15 yaşında olan suça sürüklenen 2 çocuk tarafından öldürülen PVC ustası Yusuf Çelik’in (39) eşi Kadriye Çelik (40), şüphelilerin tutuklandığını, ancak azmettiricilerin olduğunu öne sürdü