Korkut Daban


ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI AÇILIYOR

ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI AÇILIYOR


                            ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI AÇILIYOR

Geçtiğimiz hafta Adana ve Türkiye için stratejik öneme sahip Yumurtalık Konteyner Limanı Projesinin Onayının müjdesini sizlerle paylaşmıştık. Uzun zamandır özellikle Şehir Ekonomisi için kıymetli böyle bir proje müjdesi almamıştık.

Adana son kırk yılda kaybettiği daha doğrusu yatırımdan yoksun boş geçen yılların acısını çıkaracak gibi görünüyor. Öyle ki Adana halkı son zamanlarda olumlu düşünme vasfını kaybetti.

Şehir adına ara sıra ortaya çıkan proje ve yatırımlara da kuşkuyla bakmak adeta bir alışkanlık haline geldi. Neredeyse bitmiş hayata geçirilmiş projeler dahi inkar edilerek yok sayıldı.

Her ne kadar Ak Parti iktidarı sürecinde yerel yönetimlerde muhalefette kalınmış olsa da birçok büyük yatırım gözden uzak kaldı. Bazılarını hatırlatmakta fayda var.

Adana Şehir Hastanesi, Yeni Adana Stadyumu, Beş Ocak Devlet Hastanesi ve Türkiye’nin dördüncü büyük köprüsü olma özelliği taşıyan Şehitler Köprüsü Adana’nın son yıllarda gördüğü büyük projelerden bazıları olarak dikkat çekmektedir.

Ancak son yıllarda siyasette ki algı yönetimi nedeniyle Adana şehri sürekli olarak polemiklerden öteye gidemiyor. En basit bir proje ve icraat gerçekleştiremeyen yerel yönetimler maalesef Merkezi Yönetimin yapmış olduğu icraatları karalama yöntemiyle itibarsızlaştırmayı görev edindiler.

Adana 2024 yılında hala yamalı yollar, trafik sorunu ve en acısı ise sinekle mücadele edemeyen kasaba görünümlü garip bir şehir haline gelmiştir.

Bugün 10 Ağustos’ta açılışı gerçekleşecek olan Çukurova Bölgesel Havalimanı için yine kamuoyunda yazılan çizilenlere bakınca benzer görüntülerle karşılaşıyoruz.

Mutlaka Merkezi Yönetimlerin hataları ve yanlışları olacaktır. Ama bir şehrin hatta Çukurova gibi büyük bir coğrafyanın istifade edeceği Çukurova Bölgesel Havalimanı için faydasız demek gerçekten büyük bir vicdansızlık örneği teşkil eder.

Adana Şakir Paşa Havalimanı dünyada şehir merkezinde yer alan ender Havalimanlarından birisidir. Sırf evinden uçağa kolay binebilmek adına Şakir Paşa Havalimanını savunmakla yetinmeyip ve bir adım öteye giderek Çukurova Bölgesel Havalimanına itibar suikasti girişiminde bulunmak bence Adana’nın geleceğine yapılmış büyük bir ihanettir.

Ayrıca bu noktada şu anda çalışmaları devam eden Adana-Mersin Hızlı Tren Projesi sayesinde Çukurova Bölgesel Havalimanı ile Adana şehir merkezi ve Adana Organize Sanayi Bölgesi arası çok kısa bir sürede kat edilebilecektir.

Ayrıca yeni Havalimanı ile Şehir Merkezi arasında yapılacak Çevre Yolu Projesi yine artan trafik yoğunluğunu muhakkak hafifletecektir.  

Son 40 yıldır sürekli olarak geriye giden bu şehrin ticaret ve sanayisi özellikle yurtdışı yatırımcıların gelmesiyle yeniden o ihtişamlı günlerine dönmesi için büyük bir fırsat olacaktır.

Son olarak TÜİK tarafından açıklanan Türkiye’nin şehir bazlı Dış Ticaret  Rakamları her şeyi göz önüne seriyor. Buna göre Türkiye’de en çok İhracat yapan ilk 11 şehir arasında maalesef Adana yer almıyor.

Bunun için özellikle başta Afrika ve Ortadoğu olmak üzere yakın coğrafyalardan iş insanlarını Adana’ya getirmek ve karşılıklı olarak ikiliilişkilerin geliştirilmesi ile Adana Dış Ticarette önemli bir cazibe merkezi olacaktır.

Zaman ne gösterir bilinmez. Ancak öngörülerime göre orta vade de Çukurova Bölgesel Havalimanı sayesinde Adana dünyaya yeniden kendini tanıtma fırsatı bulacaktır. Deyim yerindeyse aslına rücu edecektir.

Bu nedenle yapılmış olan projeleri mantık dışı eleştiriler ile itibarsızlaştırmak yerine İş Dünyasına bu konuda moral ve motivasyondesteğinde bulunmak en doğrusu olacaktır.

Özellikle Adana’nın genç iş insanlarına Dış Ticaret konusunda Mentörlük yapmak önlerini açmak konunun tüm paydaşlarının öncelikli görevi olmalıdır.

Selam ve dua ile…

26.04.2026 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ

İSTANBUL ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Adana Demirspor 1-3 Ümraniyespor

Trendyol 1. Lig'in 37. haftasında Adana Demirspor, evinde Ümraniyespor’a 31 mağlup oldu.

Adana’da bir kişi motosikletiyle giderken tabanca ile vurularak öldürüldü.

Adana’nın Sarıçam ilçesine bağlı Gültepe Mahallesi’nde motosikletli bir kişi silahlı saldırıya uğrayarak yaşamını yitirdi...

Adana Sıcak Etkisini Göstermeye Başladı...

Türkiye'nin en sıcak illerinden Adana'da sıcak hava etkisini göstermeye başladı

Adana’da görevli polis memuru kalp krizi sonucu hayatını kaybetti

Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü’nde görev yapan Yılmaz Yetiş, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Adana'da Yeni Dizi Hazırlığı...

NTC Medya, Adana’da çekilecek yeni dizisi “Aşk ve Kader” için hazırlıklara başladı.

Adana'da “köy ürünü” etiketlerine sıkı denetim

Sarıçam İlçe Tarım Müdürlüğü, tüketiciyi yanıltabilecek “köy ürünü” ifadelerine karşı denetimleri artırarak etiket kullanımını mercek altına aldı.

Adana'da 4 Faili Meçhul dosyası yeniden açılıyor.

Adalet Bakanlığı, 75 ilde 638 dosyayı yeniden incelemeye alırken, Adana’da 4 dosya ve 7 maktule ilişkin süreç yeniden başlatıldı.

Sosyal medyada sık sık “suç kenti” olarak anılan Adana, ilk 10'da Yok..

Sosyal medyada sık sık “suç kenti” olarak anılan Adana, en yüksek suç oranına sahip ilk 10 il arasında yer almadı.

25.04.2026 ANKARA AT YARIŞI TAHMİNİ

ANKARA ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Adana'da akılalmaz hırsızlık: Anahtarın yerini elleriyle koymuş gibi buldular

sağlayan 2 çocuk annesi Nazlı Tören, çocuğunu dil ve konuşma terapistine götürmek üzere evinden ayrıldı.

Adana'da Otomobil elektrikli Bisikletle Çarpıştı.14 yaşındaki çocuk havaya savruldu

Adana'da otomobil ile elektrikli bisikletin çarpıştığı kazada 14 yaşındaki M.Y. yaralandı. Şiddetli çarpışmada bisiklet ikiye ayrılırken, savrulan çocuk hastaneye kaldırıldı.

Adana Seyhan Baraj Gölünde Serinlemek İçin Suya Giren Üniversite Öğrencisi Hayatını Kaybetti..

Adana’da serinlemek için girdiği baraj gölünde boğulma tehlikesi geçiren üniversite öğrencisi, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Firari Adanalı müteahhit Tayland’da yakalandı

6 Şubat depremlerinde Adana’da 40 kişinin hayatını kaybettiği binanın firari müteahhidi Abdullah Aybaba, Tayland’ın Pattaya kentinde yakalandı.

24.04.2026 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ

İSTANBUL ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk