Korkut Daban


ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI AÇILIYOR

ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI AÇILIYOR


                            ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI AÇILIYOR

Geçtiğimiz hafta Adana ve Türkiye için stratejik öneme sahip Yumurtalık Konteyner Limanı Projesinin Onayının müjdesini sizlerle paylaşmıştık. Uzun zamandır özellikle Şehir Ekonomisi için kıymetli böyle bir proje müjdesi almamıştık.

Adana son kırk yılda kaybettiği daha doğrusu yatırımdan yoksun boş geçen yılların acısını çıkaracak gibi görünüyor. Öyle ki Adana halkı son zamanlarda olumlu düşünme vasfını kaybetti.

Şehir adına ara sıra ortaya çıkan proje ve yatırımlara da kuşkuyla bakmak adeta bir alışkanlık haline geldi. Neredeyse bitmiş hayata geçirilmiş projeler dahi inkar edilerek yok sayıldı.

Her ne kadar Ak Parti iktidarı sürecinde yerel yönetimlerde muhalefette kalınmış olsa da birçok büyük yatırım gözden uzak kaldı. Bazılarını hatırlatmakta fayda var.

Adana Şehir Hastanesi, Yeni Adana Stadyumu, Beş Ocak Devlet Hastanesi ve Türkiye’nin dördüncü büyük köprüsü olma özelliği taşıyan Şehitler Köprüsü Adana’nın son yıllarda gördüğü büyük projelerden bazıları olarak dikkat çekmektedir.

Ancak son yıllarda siyasette ki algı yönetimi nedeniyle Adana şehri sürekli olarak polemiklerden öteye gidemiyor. En basit bir proje ve icraat gerçekleştiremeyen yerel yönetimler maalesef Merkezi Yönetimin yapmış olduğu icraatları karalama yöntemiyle itibarsızlaştırmayı görev edindiler.

Adana 2024 yılında hala yamalı yollar, trafik sorunu ve en acısı ise sinekle mücadele edemeyen kasaba görünümlü garip bir şehir haline gelmiştir.

Bugün 10 Ağustos’ta açılışı gerçekleşecek olan Çukurova Bölgesel Havalimanı için yine kamuoyunda yazılan çizilenlere bakınca benzer görüntülerle karşılaşıyoruz.

Mutlaka Merkezi Yönetimlerin hataları ve yanlışları olacaktır. Ama bir şehrin hatta Çukurova gibi büyük bir coğrafyanın istifade edeceği Çukurova Bölgesel Havalimanı için faydasız demek gerçekten büyük bir vicdansızlık örneği teşkil eder.

Adana Şakir Paşa Havalimanı dünyada şehir merkezinde yer alan ender Havalimanlarından birisidir. Sırf evinden uçağa kolay binebilmek adına Şakir Paşa Havalimanını savunmakla yetinmeyip ve bir adım öteye giderek Çukurova Bölgesel Havalimanına itibar suikasti girişiminde bulunmak bence Adana’nın geleceğine yapılmış büyük bir ihanettir.

Ayrıca bu noktada şu anda çalışmaları devam eden Adana-Mersin Hızlı Tren Projesi sayesinde Çukurova Bölgesel Havalimanı ile Adana şehir merkezi ve Adana Organize Sanayi Bölgesi arası çok kısa bir sürede kat edilebilecektir.

Ayrıca yeni Havalimanı ile Şehir Merkezi arasında yapılacak Çevre Yolu Projesi yine artan trafik yoğunluğunu muhakkak hafifletecektir.  

Son 40 yıldır sürekli olarak geriye giden bu şehrin ticaret ve sanayisi özellikle yurtdışı yatırımcıların gelmesiyle yeniden o ihtişamlı günlerine dönmesi için büyük bir fırsat olacaktır.

Son olarak TÜİK tarafından açıklanan Türkiye’nin şehir bazlı Dış Ticaret  Rakamları her şeyi göz önüne seriyor. Buna göre Türkiye’de en çok İhracat yapan ilk 11 şehir arasında maalesef Adana yer almıyor.

Bunun için özellikle başta Afrika ve Ortadoğu olmak üzere yakın coğrafyalardan iş insanlarını Adana’ya getirmek ve karşılıklı olarak ikiliilişkilerin geliştirilmesi ile Adana Dış Ticarette önemli bir cazibe merkezi olacaktır.

Zaman ne gösterir bilinmez. Ancak öngörülerime göre orta vade de Çukurova Bölgesel Havalimanı sayesinde Adana dünyaya yeniden kendini tanıtma fırsatı bulacaktır. Deyim yerindeyse aslına rücu edecektir.

Bu nedenle yapılmış olan projeleri mantık dışı eleştiriler ile itibarsızlaştırmak yerine İş Dünyasına bu konuda moral ve motivasyondesteğinde bulunmak en doğrusu olacaktır.

Özellikle Adana’nın genç iş insanlarına Dış Ticaret konusunda Mentörlük yapmak önlerini açmak konunun tüm paydaşlarının öncelikli görevi olmalıdır.

Selam ve dua ile…

Adana ..Gelin aracının önünü kesti, 50 TL aldı, beğenmedi..Aracın kaputunda Yolculuk Etti..

Adana'da gelin arabasının önünü kesip para isteyen bir kişinin, verilen 50 TL'yi beğenmeyip aracın kaputunda bir süre gitmesi dikkat çekti.

Adana’da 52 Yılın En Kurak Dönemi...Yağışlar yüzde 26 azaldı..

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nin hazırladığı son yağış raporu, Adana başta olmak üzere Akdeniz Bölgesi’nde ciddi kuraklık riskini gün yüzüne çıkardı.

Adana Seyhan ..Mutfak Tüpü Patladı 1 Kişi Yaralandı ..

Adana'nın merkez Seyhan ilçesinde mutfak tüpünün patladığı evdeki 1 kişi yaralandi

Bir At ve İki Otomobil Çarpıştı..1 Ölü, 7 Yaralı.

İhbar üzerine olay yerine sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi.

09.11.2025 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ

İSTANBUL ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Adanaspor Aliağa Fk Deplasmanından 7-1 Mağlubiyetle Dönüyor ..

Trendyol 2. Lig 12. haftasında Adanaspor, deplasmanda Aliağa Futbol AŞ karşısında ağır bir yenilgi aldı. sahadan 7-1 galip ayrıldı.

Adana'da Yangında Engelli Yaşlı Adam Hayatını Kaybetti

Adana'nın Ceyhan ilçesinde müstakil evde çıkan yangında bir kişi yaşamını yitirdi.

Mahalle Mahalle Gezip Çocukları Dönme Dolaba Bindiriyor...

Adana’da yoksul bir ailenin çocuğu olduğu için dönme dolaba hiç binemeyen bir kişi kendi imkanlarıyla yaptığı seyyar dönme dolap ile mahalle mahalle gezerek çocukları bindiriyor.

Adana'lı İşadamı Mehmet Hanifi Kalo Hayatını kaybetti.

Adana iş dünyasının sevilen isimlerinden Mehmet Hanifi Kalo genç yaşta hayatını kaybetti. Kalo’nun cenazesi yarın öğle namazının ardından Buruk Mezarlığı’nda defnedilecek

Adana'da silahlı saldırıda 2 kişi öldü, 5 kişi yaralandı..

ADANA'da2 grup arasında çıkan silahlı çatışmada, yol kenarında seyyar tezgahta tantuni satan Talip Çelikten (55) hayatını kaybetti, 3'ü ağır 6 kişi yaralandı.

Adana'da Hırdavat Dükkanında Yangın ..

Adana'nın merkez Seyhan ilçesinde hırdavat dükkanında çıkan yangın kontrol altına alındı

TAG Otoyolu’nda Otomobil Bariyere Çarptı: Genç Sürücü Hayatını Kaybetti

TAG Otoyolu üzerinde meydana gelen kazada, Yusuf Can (21) yönetimindeki otomobil kontrolden çıkarak bariyerlere çarptı.

08.11.2025 ANKARA AT YARIŞI TAHMİNİ

ANKARA ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Adanademirspor'un Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu..

Adana Demirspor, bu haftaki Ankara Keçiörengücü maçına Kubilayhan Yücel ile çıkacak.

Adana..Eşini Kaybettikten Sonra 5 yıldır Otomobilde Yaşıyor.

ADANA'da eşinin vefatının ardından 5 yıldır yaşamını otomobilde sürdüren Fethi Yener (85), zor durumda olduğunu belirterek yardım çağrısında bulundu.