Korkut Daban


ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI AÇILIYOR

ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI AÇILIYOR


                            ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI AÇILIYOR

Geçtiğimiz hafta Adana ve Türkiye için stratejik öneme sahip Yumurtalık Konteyner Limanı Projesinin Onayının müjdesini sizlerle paylaşmıştık. Uzun zamandır özellikle Şehir Ekonomisi için kıymetli böyle bir proje müjdesi almamıştık.

Adana son kırk yılda kaybettiği daha doğrusu yatırımdan yoksun boş geçen yılların acısını çıkaracak gibi görünüyor. Öyle ki Adana halkı son zamanlarda olumlu düşünme vasfını kaybetti.

Şehir adına ara sıra ortaya çıkan proje ve yatırımlara da kuşkuyla bakmak adeta bir alışkanlık haline geldi. Neredeyse bitmiş hayata geçirilmiş projeler dahi inkar edilerek yok sayıldı.

Her ne kadar Ak Parti iktidarı sürecinde yerel yönetimlerde muhalefette kalınmış olsa da birçok büyük yatırım gözden uzak kaldı. Bazılarını hatırlatmakta fayda var.

Adana Şehir Hastanesi, Yeni Adana Stadyumu, Beş Ocak Devlet Hastanesi ve Türkiye’nin dördüncü büyük köprüsü olma özelliği taşıyan Şehitler Köprüsü Adana’nın son yıllarda gördüğü büyük projelerden bazıları olarak dikkat çekmektedir.

Ancak son yıllarda siyasette ki algı yönetimi nedeniyle Adana şehri sürekli olarak polemiklerden öteye gidemiyor. En basit bir proje ve icraat gerçekleştiremeyen yerel yönetimler maalesef Merkezi Yönetimin yapmış olduğu icraatları karalama yöntemiyle itibarsızlaştırmayı görev edindiler.

Adana 2024 yılında hala yamalı yollar, trafik sorunu ve en acısı ise sinekle mücadele edemeyen kasaba görünümlü garip bir şehir haline gelmiştir.

Bugün 10 Ağustos’ta açılışı gerçekleşecek olan Çukurova Bölgesel Havalimanı için yine kamuoyunda yazılan çizilenlere bakınca benzer görüntülerle karşılaşıyoruz.

Mutlaka Merkezi Yönetimlerin hataları ve yanlışları olacaktır. Ama bir şehrin hatta Çukurova gibi büyük bir coğrafyanın istifade edeceği Çukurova Bölgesel Havalimanı için faydasız demek gerçekten büyük bir vicdansızlık örneği teşkil eder.

Adana Şakir Paşa Havalimanı dünyada şehir merkezinde yer alan ender Havalimanlarından birisidir. Sırf evinden uçağa kolay binebilmek adına Şakir Paşa Havalimanını savunmakla yetinmeyip ve bir adım öteye giderek Çukurova Bölgesel Havalimanına itibar suikasti girişiminde bulunmak bence Adana’nın geleceğine yapılmış büyük bir ihanettir.

Ayrıca bu noktada şu anda çalışmaları devam eden Adana-Mersin Hızlı Tren Projesi sayesinde Çukurova Bölgesel Havalimanı ile Adana şehir merkezi ve Adana Organize Sanayi Bölgesi arası çok kısa bir sürede kat edilebilecektir.

Ayrıca yeni Havalimanı ile Şehir Merkezi arasında yapılacak Çevre Yolu Projesi yine artan trafik yoğunluğunu muhakkak hafifletecektir.  

Son 40 yıldır sürekli olarak geriye giden bu şehrin ticaret ve sanayisi özellikle yurtdışı yatırımcıların gelmesiyle yeniden o ihtişamlı günlerine dönmesi için büyük bir fırsat olacaktır.

Son olarak TÜİK tarafından açıklanan Türkiye’nin şehir bazlı Dış Ticaret  Rakamları her şeyi göz önüne seriyor. Buna göre Türkiye’de en çok İhracat yapan ilk 11 şehir arasında maalesef Adana yer almıyor.

Bunun için özellikle başta Afrika ve Ortadoğu olmak üzere yakın coğrafyalardan iş insanlarını Adana’ya getirmek ve karşılıklı olarak ikiliilişkilerin geliştirilmesi ile Adana Dış Ticarette önemli bir cazibe merkezi olacaktır.

Zaman ne gösterir bilinmez. Ancak öngörülerime göre orta vade de Çukurova Bölgesel Havalimanı sayesinde Adana dünyaya yeniden kendini tanıtma fırsatı bulacaktır. Deyim yerindeyse aslına rücu edecektir.

Bu nedenle yapılmış olan projeleri mantık dışı eleştiriler ile itibarsızlaştırmak yerine İş Dünyasına bu konuda moral ve motivasyondesteğinde bulunmak en doğrusu olacaktır.

Özellikle Adana’nın genç iş insanlarına Dış Ticaret konusunda Mentörlük yapmak önlerini açmak konunun tüm paydaşlarının öncelikli görevi olmalıdır.

Selam ve dua ile…

31.01.2026 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ

İSTANBUL ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

31.01.2026 ADANA AT YARIŞI TAHMİNİ

ADANA ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Adanalı Baran "Adana'daki Sağanak Yağışlar Bana çocukluk hayalim olan kano kullanmayı öğretti"

Adana'da bir imalathanede çalışan Baran Dudukanlı, her yağmurda iş yerinin önünün göle dönmesini fırsata çevirerek, çocukluk hayali olan kano kullanmayı öğrendi.

Adana'da kanal taştı, mezarlar sular altında kaldı..

Adana'da sağanak yağış sonrası mezarlık yakınındaki kanalın taşması sonucu onlarca kabir sular altında kaldı.

Adana’da Eve Uyuşturucu Baskını: Kilolarca Bonzai Hammaddesi Ele Geçirildi

Adana’da düzenlenen narkotik operasyonunda, bir evde bonzai üretiminde kullanılan kilolarca hammadde ele geçirildi

Adana'da boşanma aşamasındaki eşini darbedip eşyasına zarar veren zanlı yakalandı

Adana'da boşanma aşamasındaki eşini darbedip evindeki eşyaya zarar veren şüpheli gözaltına alındı.

30.01.2026 İZMİR AT YARIŞI TAHMİNİ

İZMİR ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

30.01.2026 ANTALYA AT YARIŞI TAHMİNİ

ANTALYA ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Adana Demirspor A.Ş. eski Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sancak Tahliye Oldu

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürütmüş olduğu futbolda bahis ve şike operasyonu kapsamında tutuklanan Murat Sancak tahliye edildi.

Antalya'da kaybolan 11 yaşındaki çocuk Adana'da bulundu

Antalya'nın Aksu ilçesinde lavaboya gideceğini söyleyerek evden ayrılan ve 3 gündür haber alınamayan 11 yaşındaki çocuk Adana'da bulundu.

Geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden Adana Barosu mensubu Av. Ali Şimşek Son Yolculuğuna Uğurlandı

Geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden Adana Barosu mensubu Av. Ali Şimşek için Adana Adalet Sarayı’nda tören gerçekleştirildi

Adana'da bin 140 kilogram kaçak tütün ele geçirildi

Adana'da jandarma ekipleri, araçta bin 140 kilogram kıyılmış kaçak tütün ele geçirdi,

Adana'da Eski sevgilisiyle yazıştığı akranı ve onun arkadaşları tarafından dövülüp, bıçaklandı

Eski sevgilisiyle yazıştığı akranı ve onun arkadaşları tarafından dövülüp, bıçaklandı

Adana'da gençlerden başlık parası eylemi "Kız istemede 500, 600 bin ve 1 milyon TL'yi bulan başlık parası isteniyor "

Adana'da gençler, talep edilen yüksek başlık paralarına isyan etti.

Adana'da Akran zorbalığı az kalsın öldürüyordu: Önce dövüldü sonra bıçaklandı.

Adana'da yaşayan 15 yaşındaki E.Ö., mesajlaştığı yaşıtı kızın eski sevgilisi ve arkadaşları tarafından önce dayak yedi ardından da 3 yerinden bıçaklanıp ölümden döndü.