Ünsal Özdiker

Ünsal Özdiker


Fahri Korutürk 2

unsalozdiker@hotmail.com / 0541 211 89 10


 

 

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ü anlatıyorduk,

“O zamanlar Karpiç’in şahsen idare ettiği Şehir Lokantası’nda yemek yemeyi ve sonra da bir gece lokaline gitmek istedim.

Ve genç bir subayın verebileceği en sade siparişleri vererek gelecekleri beklemeye başladım.

Aradan çok geçmeden Karpiç’in yardımcısı Süreyya, telaşla yanıma geldi.

“Atatürk geliyor, kendisine yer açmamız lazım” diyerek benim masamı büsbütün köşeye itti ve elindeki beyaz peynirle tek   rakıyı masama bırakıp büyük sofrayı hazırlamaya koyuldu.

Bir sefaret grubu ile Atatürk’ün geniş sofrası arasında bir köşeye sıkışmış olmayı oldukça yadırgadım.

Bir ara lokantadan çıkmak mı, yoksa oturup bir köşeden, ilgi çekici simaları takip etmek mi daha iyi olur diye düşündüm.

Henüz bir karara varmadan Atatürk, kalabalık maiyetiyle salonda göründü.

Herkes ayağa kalktı; artık bana kimsenin bakması, hesabımın görülmesi mümkün değildi.

Tesadüf hükmünü icra edecekti.

Atatürk’ün sofrasında hatırlayabildiğim kadarıyla; hemşireleri Makbule hanım,Prof. Afet Hanım, Falih Rıfkı Atay’ın refikası (eşi) ile bir milletvekilinin kızı olduğunu sonradan öğrendiğim bir genç hanımla, devrin bakanları, büyük elçileri ve milletvekilleri bulunuyordu.

Ezcümle Dr.Tevfik Rüştü Aras, Şükrü Kaya, Saffet Arıkan, Moskova Büyükelçisi Vasıf Çınar, Falih Rıfkı Atay dikkatimi çekiyordu.

Bir müddet sonra fark ettim ki, Atatürk’ün masasındakiler, bir kısmı açıkça bakarak, bir kısmı belli etmeksizin gözleyerek, hakkımda konuşuyorlardı.

Evvelce o masadan oturanlardan hiçbiri ile tanışıklığım yoktu. Sivil giyiniyordum, sigara içiyorum ve sakin görünmeye çalışıyorum.

Fakat çok geçmeden Tevfik Rüştü Aras’ın Atatürk ile bir şey konuşarak üzerimde durmaları ve daha sonra Hariciye Vekilinin masama gelerek, kendisini takdim edip oturması, bende garip bir heyecan uyandırdı.

Dr.Aras, Atatürk’ün sofradaki arkadaşlarında beni göstererek, tanıyıp tanımadıklarını ve kim olabileceğimi tahmin ettiklerini sorduğunu; kimsenin beni tanıyamadığını, fakat umumiyetle hal ve hareketlerimden bir ecnebi olabileceğime hükmettiklerini, halbuki Atatürk’ün benim bir Türk olduğum intibaında bulunduğunu ve gerçeği öğrenmeye geldiğini söyledi.

Hariciye Vekiline Erkan-ı  Harbiye İstihbarat Şubesinde vazifeli ir Deniz Kurmay Stajeri oluğumu söyledim.

Dr.Tevfik Rüştü Aras, beni tanımış olmaktan memnun olduğunu, Atatürk’ten işaret almadan lokantayı terk etmememi söyleyerek yerine döndü.

Bu arada müzik çalıyor, dans etmek isteyen,istemeyen, gaziyi yakından görebilmek için, oyun bahanesiyle ortaya çıkıyor, masalar, sandalyeler, boşalıp doluyordu.

Bütün bunların hemen hiçbirini göremiyor gibi idim.

Zihnen Tevfik Rüştü Aras’ın söylediklerinden ve benim cevabımdan neler doğabileceğinin çözmeye çalışıyorum.

Fakat bu zihni çalışmalardan henüz bir netice çıkarmadan, Atatürk’ün yerinden kalktığını ve ağır adımlarla sofrasını dolaşarak masama geldiğini ve kibr bir jestle, güya oturması için yer ister gibi karşımda duruğunu gördüm.

Milletçe hayranı olduğumuz harika insanla göz göze ve karşı karşıya idik.

Bana oturmamı işaret ederek kendisi de oturdu.

“Bir deniz subayı olduğunuzu öğrenmekten çok memnu oldum.Yalnız masanızın sadeliği dikkat çekiyor, onu tamamlayacağız…Bize kendinizi bir ecnebi olarak tanıtacaksınız…Söyleyiniz bakalım, hangi yabancı dilibiliyorsunuz ve Ankara’da ne maksatla bulunuyorsunuz?”

(Devam Edecek)

 

 

 

Sarıçam’da imar şartı değişti: İşte tek tek ada ve parsel numaraları

Sarıçam’da imar şartı değişti: İşte tek tek ada ve parsel numaraları

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi, Sarıçam’da yaklaşık 1.845 hektarlık birinci etap planında, önceki plan kararlarına göre oluşmuş belirli parsellere 700 metrekare alt sınırıyla istisna getiren düzenlemeyi kabul etti.

Seyhan Nehrinde Erkek Cesedi Bulundu...

Adana'da 2 Gündür haber alınamayan Mustafa Akel'in cansız bedeni Seyhan nehrinde bulundu

Adana Büyükşehir Belediyesinden Öğrenci 'lere Ulaşım Avantajı...

Adana’da kabul edilen ulaşım tarifesine göre, belediye otobüsü ve metroda 25 TL’lik öğrenci binişiyle karşılaştırıldığında, 887,50 TL’lik abonman 36’ncı ücretli binişten itibaren avantaj sağlıyor.

Balık Tutarken Göle Düşüp Hayatını kaybetti..

Çatalan Köprüsünde Balık tutarken gole düşen Müslüm Uçantürk (25). Hayatını kaybetti

25.10.2026 İSTANBUL ALTILI GANYAN TAHMİNİ

İSTANBUL ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Adana'da "Büyük Saat Bizim, Gelecek Hepimizin” sloganıyla etkinlik düzenlendi.

Adana’da araç trafiğine kapatılan tarihi Ali Münif Yeğenağa Caddesi’nde “Büyük Saat Bizim, Gelecek Hepimizin” sloganıyla etkinlik düzenlendi.

Adana Demirspor evinde İnegöl Kafkas'a 1-0 mağlup oldu

Adana Demirspor, kendi sahasında ağırladığı İnegöl Kafkas’a 1-0 yenildi. Kalabalık taraftar desteğini arkasına almasına rağmen aradığı golü bulamayan mavi-lacivertliler, sahadan puansız ayrılarak taraftarını üzdü.

Adana Seyhan'da Eve Motosikletli Silah'lı Saldırı...

Adana Seyhan ilçesi Akkapı Mahallesi Ahmet Cevdet Yağ Caddesinde Bir eve Motosikletli saldırganlar tarafından silah'lı Saldırı Düzenlendi.

Adana'da Otopark anlaşmazlığı...Araçlar otoparkta kaldı..

Adana’da Baysan İş Merkezi ile Özen Plaza arasında otopark kullanımı nedeniyle yaşanan anlaşmazlık sürerken, tadilat molozlarının girişte birikmesiyle araçlar otoparkta mahsur kaldı.

Adana'da İki Otomobil Kafa Kafaya Çarpıştı..7 Yaralı

Adana’nın Ceyhan ilçesinde, üst geçit yapım çalışmaları nedeniyle trafiğin tek şeritten sağlandığı yolda iki otomobilin kafa kafaya çarpışması sonucu 7 kişi yaralandı.

Bagaja konularak kaçırılmıştı, gerçek ortaya çıktı: Babası, kardeşi ve kuzeni çıktı

Adana’da bir adamın zorla otomobilin bagajına konularak kaçırıldığı olayın detayları ortaya çıktı.

Kurgu trafik kazası soruşturmasında 58 tutuklama

Adana merkezli 7 ilde yürütülen kurgu trafik kazası soruşturmasında gözaltına alınan 87 şüpheliden 58’i tutuklandı.

Adana'da tartıştıkları kişiyi otomobil bagajına koyup kaçırdılar

ADANA'da bir kişi, henüz kimliği belirlenemeyen grup tarafından zorla otomobilin bagajına konularak kaçırıldı. Olay anı çevredeki bir vatandaşın cep telefonu kamerasıyla kaydedildi

24.10.2026 ANKARA ALTILI GANYAN TAHMİNİ

ANKARA ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Adana’da Acı Olay: Bir Kişi Evinin Terasında Ölü Bulundu

Adana’nın Ceyhan ilçesinde İhsan Ç., İstasyon Caddesi üzerinde bulunan evinin terasında asılı halde bulundu.