Ünsal Özdiker


Mudanya ve Ankara Antlaşmaları(2)

unsalozdiker@hotmail.com / 0541 211 89 10


Bir önceki yazımızda; Mudanya ve Ankara Anlaşmaları’nın Cumhuriyet’imizin kuruluşundaki yerini anlatmış ve demiştik ki;

Mudanya Antlaşması, Lozan’ın da, Montrö’nün de kilit taşı oluştur.

Mudanya olmasaydı, Lozan da olmazdı, Montrö de.

Yapılan her hamle, bir sonraki hamlenin temel taşını oluşturmuştur.

Nasıl ki, 8 Ekim1920 tarihli 2. Pozantı Kongresi ve 5 Ağustos’taki 1.ci Pozantı Kongresi olmasaydı; Adana İl Merkezi, Pozantı’ya alınmazdı.

Fransızlar da, Toroslar’a gidip yenilgiye uğramazdı.

Dolayısı ile ‘ateşkes’ talebinde bulunur muydu?

Aynı şekilde “Mudanya Antlaşması” olmasaydı, Lozan’da ve Montrö’de, İstanbul’u ve Trakya’yı alabilir miydik?

 

Mudanya’dan sadece 40 gün sonraki  “Lozan Barış Görüşmesi”nde, İngilizler ‘Savaş Galibi’ havasına girmiş; eğer biz 9 Eylül’de, İzmir’de ayağımızı uzatıp bekleseydik, Lozan görüşmesine kadar 70 gün geçmiş olacaktı ki, ne Trakya’mız olurdu ne de İstanbul’umuz.

ANKARA ANTLAŞMASI

Geçtiğimiz 20 Ekim ise (1921) Ankara Antlaşması’nın yıl dönümü.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşundan bu yana “Ankara Antlaşması” adı altına, birkaç defa antlaşma yapılmış olup; ilk antlaşma 20 Ekim 1921’de yapılmıştır.

Fransızlar tarafınan talep edilerek yapılan bu antlaşmaya, 27 Mayıs 1920 günü uğradıkları ‘Karboğazı  Baskını’ndan başlayarak; birçok esir ve ölü vermeleri sonucu Adanalı’ların şerrinden kurtulma isteği sebep olmuştur.

Verilen ölü ve esirler Fransa’da mitingler yapılmasına sebep olmuş, Mart ayında Adanalı’larla, Şakirpaşa Köşkü’nde bir ‘ön ateşkes anlaşması’ yapmışlardır.

Bu ön sözleşme ile Haziran ayında Ankara’ya bir ön görüşmeci gönderilmiş, Güney illerindeki işgali terk etme karşılığında isteklerde bulunmuşlardır.

Ne zaman ki ; Ruslarla “Moskova Antlaşması” yapılıp (arkamızı sağlama alıp), bir de 13 Eylül’de Sakarya’da Yunanlıları yenince, isteklerinden vazgeçip telaşa düşmüşler ve bizim isteklerimizi kabul ederek 20 Ekim 921 günü “Ankara Antlaşması” imzalanmıştır.

Bu antlaşmanın en önemli 2 maddesinden biri ’üç ay içerisinde, işgal ettikleri yerleri terk edecek, ikincisi Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu alan bizim olacak ve orada Türk Bayrağı dalgalanacaktır.

Fransızlar bu antlaşma uyarınca, 3Ocak 1922’de Mersin’den başlayarak, 4 Ocak Tarsus, 5 Ocak Adana, 6 Ocak Ceyhan ve 7 Ocakta da Osmaniye’yi terk etmişlerdir.

Fransızlar Adana’yı terk ederken  Adanalı’lar, Adana’ya ait meşhur aşağılama ifadesi olan”zort”çekmişlerdir.

Çin devi Bank of China Adana limanlarına geliyor!

Çin devi Adana limanlarına geliyor! Doğu Akdeniz'de yeni lojistik üs kuruluyor: 3 kıtaya erişim sağlanabilecek

25.11.2025 ANTALYA AT YARIŞI TAHMİNİ

ANTALYA ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Sezaryen Sonrası İstmosel Uyarısı.Yıllar Sonra Bile Ortaya Çıkabiliyor.

Sezaryen sonrası gelişebilen istmosel, fark edilmediğinde uzun süren adet, enfeksiyon ve hatta kısırlığa yol açabiliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı “Adana’da 12 bin konutun 11 binini teslim ettik "

Kurum, özellikle Adana’daki deprem konutları ve “Yüzyılın Konut Projesi”ne yönelik güncel verileri paylaştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı “Adana’da 12 bin konutun 11 binini teslim ettik "

Kurum, özellikle Adana’daki deprem konutları ve “Yüzyılın Konut Projesi”ne yönelik güncel verileri paylaştı.

Adana’da devrilen kamyonun sürücüsü yaralandı.

Adana'nın Feke ilçesinde devrilen kamyonun sürücüsü yaralandı.

Adana'da 1 milyar TL'lik dev yatırım..“4 bin kişiye istihdam sağlayacak”

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Türkiye’nin atıl alanlarından birinin ekonomiye kazandırıldığını belirterek, “Yaklaşık 1 milyar TL’lik yatırım hayata geçiriliyor” dedi.

Yüreğir TOKİ Köprülü Anadolu Lisesin'de “Kariyerim Geleceğim Projesi” Semineri.

Yüreğir TOKİ Köprülü Anadolu Lisesi Rehberlik Servisi ve Okul Yönetimince hayata geçirilen “Kariyerim Geleceğim Projesi” kapsamında 12. Sınıf Öğrencilerine yönelik Seminerlerin ilkini düzenledi.

11. Yargı Paketi Meclis’e sunuluyor: Covid affı geliyor

11. Yargı Paketi'nde ne var? 50 ila 55 bin kişi 'Covid affı'ndan yararlanacak

Adana’da son 52 yılın en kurak dönemi..

Adana’da son 52 yılın en kurak dönemi yaşanırken su seviyesi azalan Seyhan Baraj Gölü’nden nehre ve kanallara su verilmemeye başlandı.

Uzaklaştırma kararı bitti; tartıştığı eşini pompalı tüfekle öldürdü.

hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı için tartıştığı eşi Emine Çelikaslan'ı pompalı tüfekle vurarak öldürdü

Adana’da Kayıp İhbarı Yapılan 9 Yaşındaki Kız Damda Uyurken Bulundu.

Adana’nın Yüreğir ilçesi Yeşilbağlar Mahallesi’nde sabah saatlerinde kaybolan 9 yaşındaki Gülsu Çiftçi, polis ekiplerinin yoğun ve aralıksız çalışması sonucu 16 saat sonra bulundu.

Adana Karataş .Kıyı Hatlarında kaçak yapıların yıkımı sürüyor..

Adana’nın Karataş ilçesinde kıyı hattı ve su kanalları çevresindeki kaçak yapıların yıkımı sürüyor.

Adana'da Seyir Halindeki Kamyonun Kasasında Yangın Çıktı

Adana Caddesi yakınındaki Roma köprüsü civarında seyir halindeki kamyonun kasasında çıkan yangın itfaiye ekipleri ve esnafın müdahalesiyle söndürüldü; can kaybı yok.

27.11.2025 ANTALYA AT YARIŞI TAHMİNİ

ANTALYA ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk