Ünsal Özdiker

Ünsal Özdiker


Mudanya ve Ankara Antlaşmaları(2)

unsalozdiker@hotmail.com / 0541 211 89 10


Bir önceki yazımızda; Mudanya ve Ankara Anlaşmaları’nın Cumhuriyet’imizin kuruluşundaki yerini anlatmış ve demiştik ki;

Mudanya Antlaşması, Lozan’ın da, Montrö’nün de kilit taşı oluştur.

Mudanya olmasaydı, Lozan da olmazdı, Montrö de.

Yapılan her hamle, bir sonraki hamlenin temel taşını oluşturmuştur.

Nasıl ki, 8 Ekim1920 tarihli 2. Pozantı Kongresi ve 5 Ağustos’taki 1.ci Pozantı Kongresi olmasaydı; Adana İl Merkezi, Pozantı’ya alınmazdı.

Fransızlar da, Toroslar’a gidip yenilgiye uğramazdı.

Dolayısı ile ‘ateşkes’ talebinde bulunur muydu?

Aynı şekilde “Mudanya Antlaşması” olmasaydı, Lozan’da ve Montrö’de, İstanbul’u ve Trakya’yı alabilir miydik?

 

Mudanya’dan sadece 40 gün sonraki  “Lozan Barış Görüşmesi”nde, İngilizler ‘Savaş Galibi’ havasına girmiş; eğer biz 9 Eylül’de, İzmir’de ayağımızı uzatıp bekleseydik, Lozan görüşmesine kadar 70 gün geçmiş olacaktı ki, ne Trakya’mız olurdu ne de İstanbul’umuz.

ANKARA ANTLAŞMASI

Geçtiğimiz 20 Ekim ise (1921) Ankara Antlaşması’nın yıl dönümü.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşundan bu yana “Ankara Antlaşması” adı altına, birkaç defa antlaşma yapılmış olup; ilk antlaşma 20 Ekim 1921’de yapılmıştır.

Fransızlar tarafınan talep edilerek yapılan bu antlaşmaya, 27 Mayıs 1920 günü uğradıkları ‘Karboğazı  Baskını’ndan başlayarak; birçok esir ve ölü vermeleri sonucu Adanalı’ların şerrinden kurtulma isteği sebep olmuştur.

Verilen ölü ve esirler Fransa’da mitingler yapılmasına sebep olmuş, Mart ayında Adanalı’larla, Şakirpaşa Köşkü’nde bir ‘ön ateşkes anlaşması’ yapmışlardır.

Bu ön sözleşme ile Haziran ayında Ankara’ya bir ön görüşmeci gönderilmiş, Güney illerindeki işgali terk etme karşılığında isteklerde bulunmuşlardır.

Ne zaman ki ; Ruslarla “Moskova Antlaşması” yapılıp (arkamızı sağlama alıp), bir de 13 Eylül’de Sakarya’da Yunanlıları yenince, isteklerinden vazgeçip telaşa düşmüşler ve bizim isteklerimizi kabul ederek 20 Ekim 921 günü “Ankara Antlaşması” imzalanmıştır.

Bu antlaşmanın en önemli 2 maddesinden biri ’üç ay içerisinde, işgal ettikleri yerleri terk edecek, ikincisi Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu alan bizim olacak ve orada Türk Bayrağı dalgalanacaktır.

Fransızlar bu antlaşma uyarınca, 3Ocak 1922’de Mersin’den başlayarak, 4 Ocak Tarsus, 5 Ocak Adana, 6 Ocak Ceyhan ve 7 Ocakta da Osmaniye’yi terk etmişlerdir.

Fransızlar Adana’yı terk ederken  Adanalı’lar, Adana’ya ait meşhur aşağılama ifadesi olan”zort”çekmişlerdir.

23.07.2026 ANKARA AT YARIŞI TAHMİNİ

23.07.2026 ANKARA AT YARIŞI TAHMİNİ

ANKARA ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Yüreğir Belediyesi başkan vekilliği seçimi iptal edildi

CHP’li Cafer Boyraz’ın Belediye Başkan Vekili seçildiği seçim, İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

TAG Otoyolu’nda meydana gelen feci kazada aynı aileden anne ve oğlu yaşamını yitird

Adana-Mersin Otoyolu’nda meydana gelen feci kazada aynı aileden anne ve oğlu yaşamını yitirdi, 2 kişi de yaralandı.

Adana'da dolmuşçulardan 'güzergah' eylemi

ADANA'da Özen Dolmuşları Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'nde çalışan dolmuş şoförleri, güzergahlarının Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla değiştirilmesini protesto etti

Adana'da 12 yaşındaki çocuğu suça sürükledi. Pazarda yankesicilik yaptırdı

Seyhan'da semt pazarında yaşanan yankesicilik olayında, 12 yaşındaki bir çocuğun suça sürüklendiği belirlendi. Yaklaşık 500 saatlik kamera kaydını inceleyen polis, olayı organize ettiği iddia edilen Hümmet T.'yi tutukladı.

Zeydan Karalar “CHP’de kalacağım”

CHP’de Özgür Özel’in partiden ayrılarak yeni bir siyasi oluşum kuracağını açıklamasının ardından gözler, CHP’li belediye başkanları ve milletvekillerinin alacağı tavra çevrildi.

22.07.2026 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ

İSTANBUL ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Turbeyler Grubu’ndan Adanaspor için çağrı: “Artık seyirci kalmayın”

Adanaspor Turbeyler Grubu Taraftarlar Derneği Başkanı Selahattin Baynal, kulübün yaşadığı mali, idari ve sportif sorunlara ilişkin açıklama yaptı.

Adana'da trafik ışıklarında araca çarpan otomobilin sürücüsü öldü

ADANA’nın Pozantı ilçesinde kırmızı ışıkta bekleyen otomobile arkadan gelen bir başka otomobil çarptı. Kazaya neden olan otomobilin sürücüsü Metehan Sargın (24) hayatını kaybederken, diğer araçtaki 3 kişi ise yaralandı

Adana'da Belediye otobüs şoförü 10 kişilik gurubun saldırısına uğradı

Adana'da, Büyükşehir Belediyesi'ne ait yolcu otobüsünün şoförü, yaklaşık 10 kişilik bir grubun saldırısına uğradı.

Adana 01 FK'da Renk Değişimi...Yeniden turuncu-beyaza döndü.

Nesine 2. Lig ekiplerinden Adana 01 FK, kulüp tarihinde önemli bir değişikliğe imza attı

Adana'da Kadın kılığına giren çarşaflı hırsız tutuklandı

Polis tarafından yakalanan kadın kılığına giren hırsız Yahya Güzel tutuklandı

21.07.2026 ANKARA AT YARIŞI TAHMİNİ

ANKARA ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Adana'da İş Yerine Silahlı Saldırı....İş Yeri Sahibi Yaralandı

Adana'nın Yüreğir ilçesinde bulunan bir pencere doğrama imalathanesine motosikletli iki kişi tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Açılan ateş sonucu iş yeri sahibi yaralandı.

Adana'da Lozan Barış Antlaşması'nın 103. yılına özel program

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şubesi, Lozan Barış Antlaşması'nın 103. yıl dönümü dolayısıyla 24 Temmuz Cuma günü çelenk sunma töreni, fotoğraf sergisi ve "Lozan Konferansı"nın yer aldığı kapsamlı bir anma programı düzenley