Ünsal Özdiker


Mudanya ve Ankara Antlaşmaları(2)

unsalozdiker@hotmail.com / 0541 211 89 10


Bir önceki yazımızda; Mudanya ve Ankara Anlaşmaları’nın Cumhuriyet’imizin kuruluşundaki yerini anlatmış ve demiştik ki;

Mudanya Antlaşması, Lozan’ın da, Montrö’nün de kilit taşı oluştur.

Mudanya olmasaydı, Lozan da olmazdı, Montrö de.

Yapılan her hamle, bir sonraki hamlenin temel taşını oluşturmuştur.

Nasıl ki, 8 Ekim1920 tarihli 2. Pozantı Kongresi ve 5 Ağustos’taki 1.ci Pozantı Kongresi olmasaydı; Adana İl Merkezi, Pozantı’ya alınmazdı.

Fransızlar da, Toroslar’a gidip yenilgiye uğramazdı.

Dolayısı ile ‘ateşkes’ talebinde bulunur muydu?

Aynı şekilde “Mudanya Antlaşması” olmasaydı, Lozan’da ve Montrö’de, İstanbul’u ve Trakya’yı alabilir miydik?

 

Mudanya’dan sadece 40 gün sonraki  “Lozan Barış Görüşmesi”nde, İngilizler ‘Savaş Galibi’ havasına girmiş; eğer biz 9 Eylül’de, İzmir’de ayağımızı uzatıp bekleseydik, Lozan görüşmesine kadar 70 gün geçmiş olacaktı ki, ne Trakya’mız olurdu ne de İstanbul’umuz.

ANKARA ANTLAŞMASI

Geçtiğimiz 20 Ekim ise (1921) Ankara Antlaşması’nın yıl dönümü.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşundan bu yana “Ankara Antlaşması” adı altına, birkaç defa antlaşma yapılmış olup; ilk antlaşma 20 Ekim 1921’de yapılmıştır.

Fransızlar tarafınan talep edilerek yapılan bu antlaşmaya, 27 Mayıs 1920 günü uğradıkları ‘Karboğazı  Baskını’ndan başlayarak; birçok esir ve ölü vermeleri sonucu Adanalı’ların şerrinden kurtulma isteği sebep olmuştur.

Verilen ölü ve esirler Fransa’da mitingler yapılmasına sebep olmuş, Mart ayında Adanalı’larla, Şakirpaşa Köşkü’nde bir ‘ön ateşkes anlaşması’ yapmışlardır.

Bu ön sözleşme ile Haziran ayında Ankara’ya bir ön görüşmeci gönderilmiş, Güney illerindeki işgali terk etme karşılığında isteklerde bulunmuşlardır.

Ne zaman ki ; Ruslarla “Moskova Antlaşması” yapılıp (arkamızı sağlama alıp), bir de 13 Eylül’de Sakarya’da Yunanlıları yenince, isteklerinden vazgeçip telaşa düşmüşler ve bizim isteklerimizi kabul ederek 20 Ekim 921 günü “Ankara Antlaşması” imzalanmıştır.

Bu antlaşmanın en önemli 2 maddesinden biri ’üç ay içerisinde, işgal ettikleri yerleri terk edecek, ikincisi Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu alan bizim olacak ve orada Türk Bayrağı dalgalanacaktır.

Fransızlar bu antlaşma uyarınca, 3Ocak 1922’de Mersin’den başlayarak, 4 Ocak Tarsus, 5 Ocak Adana, 6 Ocak Ceyhan ve 7 Ocakta da Osmaniye’yi terk etmişlerdir.

Fransızlar Adana’yı terk ederken  Adanalı’lar, Adana’ya ait meşhur aşağılama ifadesi olan”zort”çekmişlerdir.

Camide akılalmaz olay! Tek tek beğendi, beğendiğini çaldı

Adana'da bir camiye gelen şahıs, ayakkabılığı inceleyip gözüne kestirdiği ayakkabıyı alarak kayıplara karıştı.

Makatından Kompresörle Hava Basılan Çocuk Hayatını Kaybetti

Sözde şaka ölümle bitti: Makatından kompresörle hava basılan çocuk kurtarılamadı

Seyhan Belediyesin'den Mülkiye Müfettişine "Hiçbir iş yapmadan Oturuyorum"

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tarafından Seyhan Belediyesi'nde görevlendirilen müfettişlerin teftiş raporu tamamlandı.

Adana’da Seyhan Barajı’nda Kuraklık ..

Adana’da 52 yılın en kurak dönemi yaşanırken, Seyhan Baraj Gölü’ndeki sular da çekildi. Çekilen alanları tarım arazisine çeviren çiftçiler, marul, lahana ve baklagil ekerek hasat için bekliyor.

Bayğaralar' suç örgütü üyesi 3 şüpheli yurt dışına kaçış hazırlığındayken yakalandı; 7 tutuklama

Operasyonda adreslerinde bulunamayan M.S.A., R.A. ve M.C.S.’yi yakalama çalışmalarını sürdüren polis, şüphelilerin yurt dışına kaçış hazırlığında olduğunu teknik takiple tespit etti

19.11.2025 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ

İSTANBUL ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Türkiye'de En Fazla Akraba Evliliği Yapan Şehirler.

TÜİK’in 2024 yılı verilerine göre Türkiye’de akraba evliliklerinin en yüksek oranda gerçekleştiği iller belli oldu

Adana'da Otomobilin Çarptığı Yaşlı Adam Hayatını Kaybetti ..

Adana'da yolun karşısına geçmeye çalışan yaşlı adam otomobil çarpması sonucu hayatını kaybetti.

Adana Kuraklık Tehlikesiyle Karşı Karşıya..

Adana ve Mersin’de sıcak hava etkisini sürdürürken, uzmanlar kuraklık riskine dikkat çekiyor.

Adana'da Kardeşinin yasak ilişki yaşadığı şahsı iç çamaşırı ile kaçarken öldürdü...

Adana'da bir evde yakalanan yasak ilişkinin ardından çıkan kavga, sokakta kanlı bir cinayete dönüştü. İç çamaşırıyla kaçmaya çalışan bir kişi, yasak ilişki yaşadığı kadının ağabeyi tarafından sokak ortasında defalarca bıçaklanarak

Güngör Geçer "Müteahhit ayıplı iş yapmış "

MHP Grup Başkan Vekili Cemal Demirdağ, kentteki yol ve temizlik sorunlarına dikkat çekti. Başkan Vekili Güngör Geçer, Tuzla bölgesinde müteahhidin ayıplı iş yaptığını kabul etti.

Adana'da Mandalina'yı Grev Vurdu...

Tüketici talebindeki düşüş, artan işçilik maliyetleri ve aracıların fiyat bastırması derken narenciyede kriz büyüyor

Adana'da Özel okulda gizli kamera skandalı:Öğretmen tutuklandı

Adana'daki özel okulda, bir öğretmen tuvalette ışık yansımasıyla, tavan arasına yerleştirilmiş gizli kamerayı fark etti

Göç Olmasa Türkiye’nin En Büyük Şehirleri Hangi iller Olurdu...Adana İlk 10'da

Türkiye’de herkes doğduğu şehirde yaşamaya devam etseydi, ülkenin en kalabalık şehirlerinin sıralaması tamamen değişecekti.

18.11.2025 ANTALYA AT YARIŞI TAHMİNİ

ANTALYA ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk