Korkut Daban


ORTADOĞUDA KARTLAR YENİDEN KARILIYOR

Bildiğimiz tek şey ise bugünden sonra Ortadoğu’da hiçbir şey eskisi gibi olmayacağıdır.


ORTADOĞUDA KARTLAR YENİDEN KARILIYOR

Peygamber torunları HZ. Hasan ile Hüseyin’in kanları ile yoğrulmuş Ortadoğu Coğrafyasında asırlardır hiç durmayan kan ve gözyaşı bugün yaşana sürecin özetini ve son halini oluşturuyor.

Özellikle ABD-Rusya soğuk savaşı sonrasında, Amerika Birleşik Devletlerinin kontrol ettiği ve dünyanın tek süper gücü olduğu dönemdeOrtadoğu Coğrafyası belki de en kötü günlerini yaşadı diyebiliriz.

Amerika’nın İran ve Irak arasında 1980-1988 yıllarında gerçekleşen Savaş sürecinde İran’a karşı desteklediği Irak Lideri Saddam HÜSEYİN’İ kısa bir süre sonra yine Irak Halkına Diktatör olarak lanse etmesi ve idam edilmesine kadar götürmesi oyunun ne denli büyük olduğunu gösteriyordu.

Körfez Savaşı’nın müteakibinde, Saddam HÜSEYİN’İ KENDİ milletinin gözünde düşman ederek hain etiketi vurması Irak Halkı için sonun başlangıcı olmuştu. Hem de nasıl bir son!

Bugün Devrik Esed Yönetiminin Masum Halkına karşı yapmış olduğu baskıları, zulmün ve insanlık dışı tecavüz olaylarının benzeri Vahşi Amerikan Askerleri tarafından masum Irak Halkına yapılmıştı.

Oysa ki Saddam HÜSEYİN’İ kendi milleti eliyle idama mahkum eden ABD Irak topraklarına Özgürlük getireceğini iddia etmişti.

Bugün geldiğimiz noktada uzun yıllardır büyük bir kısmı Türkiye topraklarında yaşamak zorunda kalan Mazlum Suriye Halkı ülkelerinedönmek için büyük bir fırsat yakaladılar.

Rusya’nın Putin’in iktidara gelmesi ile toparlanma sürecine girmesi ve eski gücüne ulaşmasıyla birlikte ABD artık Ortadoğu Coğrafyasında eskisi gibi rahat hareket etme imkanı bulamayacaktı.

Nihayet son dönemde Rusya’ya karşı istediği hamleleri yapamayan ABD zaman zaman Ekonomik Ambargo ile Rusya’yı köşeye sıkıştırmaya çalıştı.

ABD’NİN son zamanlarda sık sık olduğu gibi özellikle Avrupa Ülkeleri üzerinden Rusya’ya uygulamaya çalıştığı ekonomik ve siyasi baskıların yanı sıra ambargolar amacına ulaşmadı.

Özellikle Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerinde ki denge politikaları bu konu üzerinde önemli etkide bulundu diyebiliriz.

Son olarak ABD’NİN, Rusya Ukrayna savaşında ki, Ukrayna Hükümetine sözde destek verdiği politikaları ve stratejileri karşılık bulmadığı gibi NATO üyesi olma heveslisi İsveç ve Finlandiya gibi ülkeleri gereksiz bir strese soktu.

Oysa ABD bırakın Ukrayna Hükümetine destek olmayı Rusya’yı potansiyel tehdit gören Finlandiya ve İsveç’i gereksiz bir gerilimin ortasına itmiş oldu.

Deyim yerindeyse Finlandiya ve İsveç durduk yere bir de Rusya gibi bir Süper Güç’ün düşmanlığını kazanmıştı.

Gelelim günümüze, Ortadoğu Coğrafyasında yeni dengelerin ve siyasi düzenin sağlanması noktasında Türkiye geçmişten gelen büyük birdevlet tecrübesi ile ağır ama bir o kadar da Stratejik Adımlar atıyor.

Öncelikle yeni adı Suriye Arap Cumhuriyeti olarak tanınacak olan Devletin kuruluşu ve yönetim oluşturma sürecinde kontrolü ve tedbiri elden bırakmıyor.

Türkiye bölgede ilk olarak Suriye’de ciddi bir güce ve söz hakkına sahip Rusya’ya yeni kurulacak Suriye Arap Cumhuriyeti’nin kendileri için tehdit oluşturmayacağı fikrine ikna etti.

Diğer yandan Türkiye ABD’YE ise Türkiye’nin bu bölgede garantörlüğünün aynı şekilde bölge de huzur ortamının sağlanması noktasında kaçınılmaz olduğunu anlattı.

ABD bunun yanı sıra İsrail’in komşu olduğu bu coğrafyada Suriye’nin İsrail için tehdit oluşturma ihtimali içinde ciddi kaygılar yaşıyordu. Ancak yeni kurulan Suriye Arap Cumhuriyeti’nin önceliği kendi toprak bütünlüğünü korumak idi.

Uzun yıllar Esed zulmüne maruz kalan bu halkın aklıselim tutumu ve barışçıl yaklaşımı adeta başta ABD olmak üzere tüm Batılı Toplumları büyük bir şaşkınlığa uğratmıştı.  

Bizzat Mazlum Suriye Halkı uzun yıllardır şiddete maruz kalmış olmalarına karşın kendilerine zulmedenlere karşı beklenmedik bir tavır sergilemekteydiler.

Türkiye’nin asırlık devlet aklı yeni kurulan Suriye Arap Cumhuriyeti için önemli bir referans oluşturmaktaydı.

Türkiye’nin tüm bu gelişmelere ilaveten son dönemde Arap Yarımadasında yer alan ülkelerle geliştirmiş olduğu ikili ilişkiler yeni kurulan Suriye Arap Cumhuriyeti’nin ayağa kalkması noktasında ve destek görmesi için önemli bir avantaj oluşturmaktaydı.

Uzun lafın kısası Türkiye son dönemde uluslararası politikada, gerek İstihbarat Bilgisi gerekse Dış Politika Stratejileri sayesinde birçok ciddi meseleyi Tereyağından Kıl Çeker misali çözüme kavuşturdu.

Nihayetinde oyunun yeniden kurulduğu ve kartların yeniden karıldığı Ortadoğu Coğrafyasında artık oyun kurucu bir aktör olma yolunda ciddi bir mesafe kaydetti.

Bilinmesi gereken önemli bir hususta Suriye’nin Özgürlük Mücadelesi Ortadoğu ve Dünya Siyaseti için Dönüm oluşturmuştur.

Safların iyice netleştiği ve deyim yerindeyse Dost ve Düşmanın açık bir şekilde ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Belki bu yorumları yapmak için erken görülebilir. Bekleyip göreceğiz zaman içerisinde taşlar yerine oturacaktır.

Bildiğimiz tek şey ise bugünden sonra Ortadoğu’da hiçbir şey eskisi gibi olmayacağıdır.

Selam ve dua ile…

 

18.04.2025 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ

İSTANBUL ALTILI GANYAN TAHMİNİ

18.04.2025 BURSA AT YARIŞI TAHMİNİ

BURSA ALTILI GANYAN TAHMİNİ

Adana Büyükşehir Belediyesinden Billboard İhalesi Açıklaması "50 milyon TL. Borcu Olduğu Yönündeki İddialar Gerçek Dışıdır. "

Adana Büyükşehir Belediyesi son günlerde kamuoyunda tartışılan billboard ihalesi ile alakalı açıklama yaptı

Bellapais'in Sahibi ""Ben hala sizin maaşınızı ödemek için mücadele eden bir Sinem'im "

Adana’da binlerce kişiyi mağdur eden ve ardından yurt dışına kaçan güzellik merkezinin sahibinin, çalışanlarının olduğu gruba mesaj atıp, "Ben hala sizin maaşınızı ödemek için mücadele eden bir Sinem'im.

Kayıp Cumali'den Kötü Haber'i Müge Anlı Açıkladı....

Adana’nın Karataş ilçesinde kaybolan ve 6 gündür aranan 7 yaşındaki Cumali Timi’nin cansız bedeninin bulunduğunu açıkladı...

Trafik Kazası Sonrası Darp Ölüm Getirdi...

ADANA'da akaryakıt istasyonunda otomobilin hafif ticari araca çarptığı hasarlı kaza sonrası çıkan taşlı sopalı kavgada Sezgin Sürer (43) yaşamını yitirdi, yeğeni ve kardeşi ise yaralandı. Olay güvenlik kamerasına yansıdı.

Metoroloji "Adana’da Sıcaklıklar Artacak "

Türkiye’nin birçok bölgesinde az bulutlu ve güneşli hava etkisini sürdürüyor. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkarken, Meteoroloji artışın süreceğini belirtti.

ATÜ Ögrencilerin'de Hedef "‘TEKNOFEST 2025 Hava Savunma Sistemleri Yarışması’

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri, yerli ve milli hava savunma sistemi geliştirdi.

Adana'da Tatlıcıya 105 bin TL Hijyen Cezası.

Adana’da bir tatlıcıda denetim yapan zabıta ve İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, üretim hanesinde böcekler çıkan işletmeye hijyen kurallarına uymadığı için 105 bin TL ceza kesti.

Adana'da Güzellik Merkezi Sahibesi Dolandır'dı Kaçtı İddası..

Adana’nın en büyük güzellik merkezlerinden Bellapais’in sahibinin piyasayı dolandırıp kaçtığı iddia edildi. Alacaklarını alamayan çalışanlar şu an M1 Tepe AVM şubesinde toplandı.

ABD'nin 400 yıl hapsini istediği Çete Lider'i Adana'da Yakalandı.

Adana'da yaşayan "John De Vil" lakaplı Mehmet Bozüyük, 100 dolar karşılığında ABD'de internet üzerinden çocuk istismarı yapan çete lideri olarak ilan edildi.

Başıboş Köpek Sorununu "Bu Hepimizin Sorunu "

Adana Büyükşehir Belediyesi 2025 Yılı Nisan Ayı Meclis Toplantısı’nın 3. Oturumu’nda MHP Grup Başkanvekili Cemal Demirdağ gündem dışı söz alarak başıboş köpek sorunuyla ilgili konuştu.

Şakirpaşa'nın Konağında Yine Yangın Çıktı..

Büyükada’da, "Şakir Paşa Ailesi" isimli dizinin çekimlerinin yapıldığı tarihi konakta yangın çıktı.

Adana'da Huzur ve Güven Uygulaması..93 Tutuklama..

Adana'da polis ekiplerince helikopter destekli 'huzur ve güven' uygulaması yapıldı.

17.04.2025 ANKARA AT YARIŞI TAHMİNİ

ANKARA Altılı Ganyan TAHMİNİ