Prof. Dr. İbrahim Ortaş


Tercihleri ile Yavaş Yavaş Ölümü Seçmek veya Seçmemek

iortas@cu.edu.tr


“Yavaş yavaş ölürler okumayanlar” diyor şair. Yaşam Tercihimizde Yavaş Yavaş Ölümü Mü? Yoksa Yaşamı Anlayarak Ölmek mı?

 

Brezilyalı şair Martha Medeiros’un 1961 yılında yazdığı “Ağır Ölüm” şiiri insanın önüne bir yaşam yolculuğu rehberi koyuyor. Şair adeta yaşanması gerekenleri yaşamayanların ölümünü, ağır ağır gelen bir ölümü ile betimlemiş. Biyolojik olarak canlı iken yaşama hakkı ile yaşamak veya yaşar(MIŞ) gibi rutinlerle ölüme gidişin farkını ortaya koymaktadır.

Aslında çok da yabancısı olmadığımız belki bazen kendimizin de yarattığı kalıplara sıkışmışlığımızı önümüze seriyor. Kalıplar içinde düşünce ve söylemlerini sorgulatmayan, yaşadığı dönemdeki gelişmeleri okuyamayan, çelişkileri ile yüzleşmeyen insanın yaşarken ölü olduğunu belirtiyor. Gerçek ölüm korkusu değil, ağır ölüm korkusu korkutmalı insanı. 

Ağır Ölüm (Martha Medeiros) Şiiri

Yavaş yavaş ölürler

Seyahat etmeyenler,

Yavaş yavaş ölürler okumayanlar,

müzik dinlemeyenler,

vicdanlarında hoş görmeyi barındırmayanlar.

Yavaş yavaş ölürler,

İzzet-i nefislerini yıkanlar

Hiçbir zaman yardım istemeyenler.

Yavaş yavaş ölürler

Alışkanlıklara esir olanlar,

her gün aynı yolları yürüyenler,

Ufuklarını genişletmeyen ve

değiştirmeyenler,

Elbiselerinin rengini değiştirme riskine bile girmeyen,

veya bir yabancı ile konuşmayanlar.

Yavaş yavaş ölürler

İhtiraslardan ve verdikleri heyecanlardan kaçınanlar,

tamir edilen kırık kalplerin gözlerindeki pırıltıyı

görmek istemekten kaçınanlar

yavaş yavaş ölürler.

Yavaş yavaş ölürler

Aşkta veya işte bedbaht olup istikamet değiştirmeyenler,

Rüyalarını gerçekleştirmek için risk almayanlar,

Hayatlarında bir kez dahi mantıklı tavsiyelerin

dışına çıkmamış olanlar.

Yavaş yavaş ölürler.

Varlık içinde yokluk yaşayan, bir günden bir güne ciddi bir düşüncesi, duruşu olmamış bir varlığın yaşayıp yaşamadığının ne anlamı vardır. Bütün yaşamı, insanın ihtiyaçlar listesinin temel fizyolojik basamağı olan midesini doldurmaktan öteye geçememiş o kadar çok tanıdık var ki yaşamda.  

Martha Medeiros’un şiirini okuyunca önce acaba şair Amiş benzeri Brezilya’daki yerli grupları mı anlatıyor diye düşündüm. Üzerinde yaşadığımız dünyanın farklı coğrafyalarında farklı kültür ve yaşam biçimlerini teknolojinin sunduğu imkanlar sayesinde biliyor ve tanıyoruz. Aynı toplum içinde de farklı yaşama sahip bireyler ve gruplar bulunmaktadır. ABD’nin orta bölgelerinde halen teknoloji-elektrik kullanımına karşı çıkan Amiş gruplar bulunmaktadırlar. Bu grupların giyim kuşam ve yaşam stilleri bilinen ABD vatandaşının yaşamına kıyasla çok farklılık gösteriyor. Belki her ikisi de benzer yaşlarda ölüyorlar. Ancak birinin gezip gördüğü, yaşamdan tat alma durumu ile diğerininki farklı. Yaşarken yaşamdan haz almak veya almamak.

Yeni Bir Başlangıç Yaratmak

Şiir ölümlü dünyada ölüme şeklini kendin belirliyorsun diyor. İnsan olarak içinde yaşadığın doğayı bütünlüklü olarak kavramış, tarih, coğrafyaları bilen, insanın ruh halini anlamış, yaşadığı ortamın sunduğu olanakları çevreyi bozmadan sürdürülebilirlik ilkesi ekseninde bencil olmayan bir anlayışla yaşamına adapte diyorsan ve paylaşımcı bir ruhla yaşıyorsan huzurlu ve mutlu yaşıyorsun demektir. Değilsen yaşaMIŞ gibi kendi kalıpların içinde yaşamını tamamla(yacak)mış olacaksın demektir. Mevlana “Dün dünde kaldı cancağızım. Bugün mutluluk için yeni şeyler söylemek lazım… “ ifadesi ile yeni bir değişim yeni bir umut yaratılmasında yarar vardır. Yeniden yaşama sıkı sıkıya sarılmak hem de her yaşta ağaç dikip gelecekte meyve yemek amacıyla.

Herkes Tercihleri İle Ölür

Ancak şairin temelde insanın yaşama dair tercihlerini, yaşama dair ilişkilerini, algılarını ve kendi çıkmazlarını anlattığını fark ettim. Yani şair demek istiyor ki yaşadıysan yaşamışsındır, değilse yavaş yavaş ölüme doğru kendiliğinden gidiyorsundur. Bu bir tercihtir. Tercihleri yaptıran olgular ve koşullardır. Koşulları yaratan ise insanın kendi bilgisi, bilinci, görgüsü ve tutumudur. Şairin belirtiği gibi “alışkanlığının kölesi olanlar ve her gün aynı yoldan yürüyenler, yürüyüş biçimini dahi hiç değiştirmeyenler, giysilerinin rengini değiştirmeye yeltenmeyenler, tanımadıklarıyla konuşmayanlar” aslında yavaş yavaş ölümü tercih etmişlerdir.

Albert Camus “Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakın” demişti. Camus’un ifadesini şöyle de belirtebiliriz; bir insanın ölüm hali nasıl yaşadığını göstermektedir.

Bütün zorluklara rağmen doğayı, yaşamı anlamaya çalışan, farklılığı araştırarak öğrenen ve değişimleri sağlayabilen insanların iradesi ve çabası bilinçli yaşamın önemini ortaya koymaktadır. Benim de bu şiirden ve yaşamdan öğrendiğim insanlar sonunda tercihleri ile yaratıkları yaşam biçimi ile ölürler.

Adana'da berbere silahlı saldırı..

Adana'nın merkez Seyhan ilçesinde berbere düzenlenen silahlı saldırıda 1 kişi yaralandı.

Adana'da çalıştığı iş yerinde uğradığı silahlı saldırıda öldü

Adana'da çalıştığı iş yerinde uğradığı silahlı saldırıda öldü

Adana'da 2 bin litre sahte alkol ele geçirildi

Adana'da jandarma ekiplerince durdurulan kamyonda 2 bin litre sahte alkol ele geçirildi

04.03.2026 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ

İSTANBUL ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Adana'da Gasilhane'den Kefen Çaldılar...

Adana'da kimliği belirsiz kişi veya kişilerce gasilhaneden kefen, çarşaf ve havlu çalındı.

Adana'da 'torbacı' operasyonunda 11 tutuklama

Adana'da torbacı olarak bilinen uyuşturucu satıcılarına yönelik yapılan operasyonda 16 kişi gözaltına alınırken, çeşitli türlerde uyuşturucu ele geçirildi.

YSK "Adana 15 vekille temsil edilecek "

(YSK), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 31 Aralık 2025 tarihli nüfus verilerini esas alarak 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu kapsamında milletvekili dağılımını güncelledi.

23.03.2026 ADANA AT YARIŞI TAHMİNİ

ADANA AT YARIŞI TAHMİNİ Bülent Çabuk

Adana Seyhan Belediyesi'nde toplu sözleşmede anlaşma çıkmadı!

Seyhan Belediyesi ile Genel-İş Sendikası Adana 1 No’lu Şubesi arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bugün de anlaşma sağlanamadı.

Adana...Şehit eşinden duygulandıran talep: "Eşimin adı yaşasın yeter"

Barış Pınarı Harekatı'nda Suriye'de 2020 yılında şehit olan Fatih Akbulut'un eşi, tek isteğinin eşinin adının Adana'da sokakta, okulda, parkta ya da sağlık ocağında yaşatılması olduğunu belirtti

Adana Sarıçam ...10’uncu katta yangın paniği: Polis havaya ateş açtı, mahsur kalan kişi kurtarıldı

Adana Sarıçam’da bir apartmanın 10’uncu katında çıkan yangında mahsur kalan yakınlarını kurtarmak için binaya girmek isteyen kalabalığı polis havaya ateş açarak durdurabildi

Adana'da Kendisini ‘Komiser Vedat’ olarak tanıtıp, emekliyi dolandırdı

Merkez Çukurova ilçesi Beyazevler Mahallesi’nde yaşayan emekli N.Ş.’yi, 19 Şubat’ta telefonla arayan kişi, kendisini ‘Komiser Vedat’ olarak tanıtıp, “Adınız FETÖ dosyasına karışmış.

TÜİK "Adana’da 16 yılda 254 bin 154 bina inşa edildi "

TÜİK Adana Bölge Müdürlüğü verilerine göre; 2010-2025 yılları arasında Adana’da 254 bin 154 bina için yapı ruhsatı verilirken, söz konusu dönemde 176 bin 810 yapı kullanım izni verildi.

Adana’da Seyir Halindeki Otomobil Yandı

Adana’da Kozan-Feke karayolunda seyir halindeki bir otomobil alev aldı. Araç tamamen yanarken olayda yaralanan olmadı.

02.03.2026 BURSA AT YARIŞI TAHMİNİ

BURSA ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk