Korkut Daban


TÜRKİYE NEREYE KOŞUYOR .......

Bu durumda Türkiye belki de Yeni Dünya Düzeninin en Serbest ve Bağımsız ülkesi olma özelliğini almıştır.


                                   TÜRKİYE NEREYE KOŞUYOR 

Son dönem değişen dünya düzeni ekseninde, gerek yakın coğrafyamızda gerekse uzak coğrafyalarda meydana gelen gelişmeleri dikkatle ve ibretle takip ediyoruz.

Son yüzyılı hak etmediği bir coğrafi sınır ve siyasi irade ile adeta kayıp yaşamış bir Türkiye, bugün yaşadığı coğrafya başta olmak üzere yeni sınırların belirlenmesinde adeta aktif bir rol almaktadır.

Başka bir deyişle Türkiye başta Ortadoğu olmak üzere birçok bölgede Oyuncu olmaktan öte sınıf atlamak suretiyle Oyun Kurucu pozisyonuna geçmiştir.

Soğuk Savaş dönemi sonrasında ABD’NİN küresel dünyada tek süper güç olması sonrasında Putin ile yeniden ayağa kalkan Rusya Cumhuriyeti ABD için tekrardan rakip olmuştur.

Rusya ise tarihsel sürecin aksine Türkiye için artık bir tehdit olmaktan öte adeta Müttefik ülke konumuna gelmiştir. Özellikle son yıllarda Türkiye Stratejik bir hamle ile Brezilya, Rusya, İran ve Çin birlikteliğinden oluşan BRIÇ’E yaklaşmak suretiyle özellikle Avrupa Birliği’nin vazgeçilmez olmadığına dair önemli bir mesaj verdi. 

Yine Amerika’nın son dönem sürekli Rusya’nın Avrupa sınırında kalan ülkeler üzerinden oluşturmuş olduğu tehditler Ukrayna örneğinde olduğu gibi çatıştırma politikası Rusya’nın Türkiye ile olan ilişkilerinin daha fazla kuvvetlenmesine sebep olmuştur.

Kısacası değişen dünya düzeninde artık kartlar yeniden karılmaktadır. Üstelik Süper Güç diye tanımlanan ülkelerin mevcut durumları tartışılır duruma gelmiştir.

 1789 Fransız İhtilali ile başlayan Ulus Devlet kavramının günümüzde son hali gerçekleşmektedir. Bu nedenle artık birçok devlet varlığını korumak adına güçlü gördüğü Büyük Ülkelerin ve Ortaklıkların gölgelerine sığınma yolunu tercih ediyorlar.

Yakın zamanda İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için göstermiş olduğu irade ve gayret bunun en güzel örneğini oluşturmaktadır. Soğuk Savaş döneminde NATO ile VARŞOVA kutuplaşmasının benzer durumu şu anda daha keskin bir şekilde yaşanmaktadır.

İkinci Dünya Savaşı sonrası yeryüzü en gergin dönemini yaşamaktadır. Sömürgeciliğin artık asgari düzeye indirgendiği ve kısmen şekil değiştirdiği günümüz dünyasında Süper Güç dediğimiz ülkeler artık Ambargo ve Konvansiyonel Silahlar üzerinden tehdit oluşturmaktadır.

Ekonomik olarak geri kalmış ülkelerde ise kendi güdümündeki Siyasetçiler ve Askeri Vesayet yöntemi ile yön vermektedirler. Kısacası yeryüzünde tarafsız ülke kalmayacak şekilde ciddi bir kutuplaşmaya doğru gidilmektedir.

Tarafsız olanın bertaraf olacağı bir ortamda her türlü tehdit ve ayak oyunlarına rağmen Türkiye deyim yerindeyse bağımsız bir ülke olma yolunda ciddi adımlar atamaktadır.

Daha yakın tarihe kadar NATO müttefiki olmak bir ayrıcalık olarak görünmekteydi. Ancak bugün birçok NATO üyesi ülke Rusya’nın açık tehditleri karşısında çaresiz bir duruma düşmüşlerdir.

Özellikle Türkiye’ye yeni nesil F-35 Savaş Uçakları ve Patriot Füzeleri projesinde ABD tarafından uygulanan dolaylı Ambargo Oyunu erken fark edilmiş ve buna mukabil Türkiye kendi yerli ve milli Savaş Uçağı olan Kaan Projesini hayata geçirmiştir.

Yine ABD tarafından Türkiye’ye verilmeyen Patriot Füzelerine alternatif olarak ise Rusya’dan uzun menzilli S-400 Füzeleri Batarya Sistemini temin etmiştir.

Bu durumda Türkiye belki de Yeni Dünya Düzeninin en Serbest ve Bağımsız ülkesi olma özelliğini almıştır. 

Gerilimin had safhada olduğu mevcut ortamda tehdit nereden gelirse gelsin önlemini almasını bilmiştir.

Bu nedenle çok aksi ve olağanüstü bir gelişme olmadığı sürece Türkiye Yeni Düzeni içerisinde Yerli ve Milli Savunma Sanayisi ile dosta güven düşmana ise korku salan bir Süper Güç Adayı Ülke olma yolunda ciddi adımlar atamaktadır.

Özellikle Filistin ve Suriye meselesinde gösterilen sabırlı ve dik duruşun semeresini orta vadede alacağından şüphe yoktur.

Düne kadar Türkiye ile Müzakere etmeye tenezzül etmeyen başta Esed Rejimi olmak üzere birçok Ülke ve Lider Türkiye’nin kapısını çalmak durumunda kalacaktır.

Bekleyelim ve göreli. Mevla neylerse güzel eyler.

Selam ve dua ile…

24.11.2025 BURSA AT YARIŞI TAHMİNİ

BURSA ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

R.Ozan Kütahyalı "Adana’da tamamen akrabalık ve aşiret ağları üzerinden bir yapılanma mı var?”

CHP’li Tolga Erdoğan’ın, Altıok ailesiyle ilgili sosyal medya paylaşımları Adana siyasetinde büyük tartışma yarattı.

Adana'da Emekli Ögretmen Evin Bahçesini Açık Hava Müzesine Çevirdi ..

Adana Kozan'da yaşayan emekli el sanatları öğretmeni Nadire Kuzu, çevreden topladığı atıkları hayal gücüyle birleştirerek rengârenk sanat eserleri oluşturdu

Adana'da bocce turnuvası düzenlendi..

Adana'da İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından öğrencilere yönelik bocce turnuvası yapıldı.

Adana'da Otomobil, başka araca çarparak taklalar attı.

ADANA'dasürücüsünün sollama yaptığı otomobil, başka bir araca çarparak taklalar attı.

Kedi ve Köpeklerin Kimliklendirilmesi İçin Son Tarih 31 Aralık

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 5 Mart 2025 tarihinde çıkan yasa gereği tüm kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi için son tarihin 31 Aralık olduğunu bildirdi.

Türkiye'de ortalama yaşam süresi açıklandı! İşte Adana'nın Rakamları.

TÜİK tarafından belirlenen son verilere göre Türkiye'de ortalama yaşam süresi 78,3 oldu.

23.11.2025 ADANA AT YARIŞI TAHMİNİ

ADANA ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

23.11.2025 İZMİR AT YARIŞI TAHMİNİ

İZMİR ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Doğal temizlik ürünü ‘sabun cevizi’ Adana’da üretildi

Adana'nın Ceyhan ilçesinde "Sıfır Atık" projesi kapsamında dikimi yapılan sabun cevizi ağacından elde edilen meyvelerle doğal temizlik ürünü elde edildiği fidan üretim çalışmalarının yapıldığı belirtildi.

Ads Teknik Direktörü Kubilayhan Yücel "Çocuklar İstekli Ancak Zorlanıyorlar"

Adana Demirspor’u 5-0 mağlup etti. Kritik yenilgi sonrası Adana Demirspor Teknik Direktörü Kubilayhan Yücel açıklama yaptı

Manisa Fk 5-0 Adanademirspor

Trendyol 1. Lig'in 14. haftasında Manisa FK, sahasında Adana Demirspor'u 5-0 mağlup etti.

Adana Kozan’da istismar şüphelisi tutuklandı..

Adana’nın Kozan ilçesinde 13 yaşındaki erkek çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yakalanan şüpheli, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

22.11.2025 ADANA AT YARIŞI TAHMİNİ

ADANA ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

22.11.2025 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ

İSTANBUL ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk