Prof. Dr. İbrahim Ortaş


Ülkemiz İnsanına Uygar Yaşam Biçimi Yakışır

Gününüz aydınlık, üzerimize doğan parlak güneş ışınları uygarlık yolunda ülkemizin hedeflerine ulaşmasını sağlasın.


Değişik anlamlarda kullanılan uygarlık özetle bir toplumun, maddi ve manevi varlıklarının, düşünce, sanat, bilim, teknoloji ürünlerinin tamamını birikimli varlığını ifade eder. Her toplum avcı toplayıcılıktan günümüze kadar çok farklı uygarlık aşamalarından geçmişlerdir. Uygar kelimesinin ilk defa yerleşik hayata ilk geçen Türk kavimlerinin kullandığı belirtilir. Her toplum uygarlık yolunda kendince geldiği yaşam düzeyinde kendine özgü farklı bir uygarlık düzeyi vardır. İyi veya kötü diye kültürleri ve uygarlık düzeylerini ayıramayız. Ancak toplumun her yönde gelişmesi, üretmesi ve birikimli kültür ve değerler ile yaşam standartlını yükselteme konuşulur ve o uğurda çabalanır. Herhalde muasır medeniyeler seviyesine çıkma kavramı buradan çıkmış olmalı.

Çağamızın üst yaşam biçimi olan uygarlık yolunda, insani değerleri doğa ile barışık, sürdürülebilir düzeyde standartlara erişmiş bir yaşam artık ülkemiz insanının da en doğal hakkı. Uygar yaşam gereklerine uygun bir yaşam anlayışı ülkemizin her alanında yaşatılması yarın ülkemizin dünyada hak ettiği yeri alamsı bakımından önemli. Medeni insan ilişkileri ve erdemlilikten daha büyük ve değerli bir dayanak yoktur.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Gelişme Endeksi Raporuna Göre Arzu edilen Yerde değiliz

Geçmişte günümüze yaşanan istenen ve istenmeyen gelişmeler, ekonomik, eğitim ve sosyal gelişmişlik düzeyimiz dünya ölçülerine göre ülkemizin öngörülerinin gerisinde kaldığını gösteriyor. Türkiye Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Gelişme Endeksi raporunda 191 ülke arasında 48. sırada yer aldığı rapor edilmiş. Türkiye’nin bir çok alanda ilk 20’de olması dikkate alındığında daha çok çalışmamız ve eğitim kalitemizi ve insanımızın bilinç düzeyini yukarıya taşımamız gerekiyor.

Her gün üç-dört kadının yakınları tarafından öldürüldüğü, yakın akrabaların tarla, miras yüzünden birbirini öldürdüğü, yoksula varsıl arasındaki makasın açıldığı, eğitimin her düzeyde herkese aynı oranda sağlanmadığı, parası olanın özel okullarda ve kurslar aldığı, çoğunluğunun yılda birkaç gün dahi tatil yapmadığı, çoğunun kitap almadığı, çoğu sofraya ayda bir defa ancak et alınabildiği, insanların çoğunun kendilerine yakışır bir giyim, kuşam, sosyal yaşam ortamından yoksun bir ülke olduğumuzu söylüyor indeksler.

Üniversitelerinin özerklikten uzaklaştığı, orta öğretiminde eğitiminin yaparak/özümseyerek işlenmediği, adaletin ve hukukun tam işletilmediği, insanların kendi rahatlıkla ifade etme, görüş açıklamaktan çekindiği bir ülke olarak anılmak uygarlık yolunda ülkemizi hak ettiği sıraların gerisine düşürmektedir.

Bilinç, Bilgi ve Üretim Temeli Uygarlaşma Araz Edilendir

Bilinçli ve tutarlı davranmak geleceğe emin adımlarla ilerleme bakımından bilgi, bilinç ve farkındalığı yüksek, düşünen, sorgulayan, doğru bildiği ve doğru olanı gerçekleri yapmaya çalışan, yaşamında çağın gereklerine uygun davrana ve/ya davranış sergileyen insan varlığı önemli. Önce özünde kendini sorgulayan, öz disiplin sahibi kendini kontrol etmesini bilen insan aynı zamanda farkındalığı yüksek kişi olarak kendisi kadar çevresine ve doğaya saygılı inşadır. Günlük değil, uzun erimli uygarlık projeksiyonlar çizerek geleceğe yol almaktır. Sözde değil özde uygar insan davranışı sergilemek gerekir. Ülkemizin necip milletine nitelikli, bilinçli, sorumluluk bilinci ile hareket etmesi yakışır.   

04.03.2026 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ

İSTANBUL ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Adana'da Gasilhane'den Kefen Çaldılar...

Adana'da kimliği belirsiz kişi veya kişilerce gasilhaneden kefen, çarşaf ve havlu çalındı.

Adana'da 'torbacı' operasyonunda 11 tutuklama

Adana'da torbacı olarak bilinen uyuşturucu satıcılarına yönelik yapılan operasyonda 16 kişi gözaltına alınırken, çeşitli türlerde uyuşturucu ele geçirildi.

YSK "Adana 15 vekille temsil edilecek "

(YSK), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 31 Aralık 2025 tarihli nüfus verilerini esas alarak 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu kapsamında milletvekili dağılımını güncelledi.

23.03.2026 ADANA AT YARIŞI TAHMİNİ

ADANA AT YARIŞI TAHMİNİ Bülent Çabuk

Adana Seyhan Belediyesi'nde toplu sözleşmede anlaşma çıkmadı!

Seyhan Belediyesi ile Genel-İş Sendikası Adana 1 No’lu Şubesi arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bugün de anlaşma sağlanamadı.

Adana...Şehit eşinden duygulandıran talep: "Eşimin adı yaşasın yeter"

Barış Pınarı Harekatı'nda Suriye'de 2020 yılında şehit olan Fatih Akbulut'un eşi, tek isteğinin eşinin adının Adana'da sokakta, okulda, parkta ya da sağlık ocağında yaşatılması olduğunu belirtti

Adana Sarıçam ...10’uncu katta yangın paniği: Polis havaya ateş açtı, mahsur kalan kişi kurtarıldı

Adana Sarıçam’da bir apartmanın 10’uncu katında çıkan yangında mahsur kalan yakınlarını kurtarmak için binaya girmek isteyen kalabalığı polis havaya ateş açarak durdurabildi

Adana'da Kendisini ‘Komiser Vedat’ olarak tanıtıp, emekliyi dolandırdı

Merkez Çukurova ilçesi Beyazevler Mahallesi’nde yaşayan emekli N.Ş.’yi, 19 Şubat’ta telefonla arayan kişi, kendisini ‘Komiser Vedat’ olarak tanıtıp, “Adınız FETÖ dosyasına karışmış.

TÜİK "Adana’da 16 yılda 254 bin 154 bina inşa edildi "

TÜİK Adana Bölge Müdürlüğü verilerine göre; 2010-2025 yılları arasında Adana’da 254 bin 154 bina için yapı ruhsatı verilirken, söz konusu dönemde 176 bin 810 yapı kullanım izni verildi.

Adana’da Seyir Halindeki Otomobil Yandı

Adana’da Kozan-Feke karayolunda seyir halindeki bir otomobil alev aldı. Araç tamamen yanarken olayda yaralanan olmadı.

02.03.2026 BURSA AT YARIŞI TAHMİNİ

BURSA ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Ads Direktörü Kubilayhan Yücel "Penaltı sonrası futbolcuların moralinin bozuldu"

Trendyol 1. Lig ekiplerinden Adana Demirspor Teknik Direktörü Kubilayhan Yücel, penaltıdan yedikleri gol sonrası futbolcularının moral bozukluğu yaşadığını söyledi.

Pendikspor 5-0 Adana Demirspor

Trendyol 1. Lig'in 28. haftasında Adana Demirspor, evinde Pendikspor'a 5-0 mağlup oldu.

Adana’da sazangiller için 3 aylık av yasağı

Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 1 Mart – 31 Mayıs tarihleri arasında il genelindeki tüm iç sularda sazangillerin avlanmasının yasaklandığını duyurdu.