Prof. Dr. İbrahim Ortaş

Prof. Dr. İbrahim Ortaş


Ülkemizin Yapı Stokunu Deprem, İnsanımızda Deprem ile Yaşama Kültürüne Hazır Hale Getirilmesi Gerekir

Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ, Çukurova Üniversitesi, iortas@cu.edu.tr


 İzmir ve çevresinde bulunan arkadaşımıza, dostumuza ve insanlarımıza geçmiş olsun. Umarım ülkemiz artık depreme hazırlık bilinci konusunu daha ciddiye alır. Halen konut envanterini, bina stokunu ve deprem riski altındaki yapıyı tam bilmeyen bir ülkeyiz. Ne yazık ki ülkemiz ne kadar toprak varlığı oluğu da tam bilinmiyor. Ülkemizin afetler ile etkili ve planlı bir koordinasyonu daha yeni yeni oluşuyor. Özellikle deprem ve yağış gibi afetlerden sonra hala bocaladığımız görüntülere yansıyor.

Üç taraftan deprem tetiklemişi altındaki ülkemizde her gün onlarca deprem oluyor. Uzmanlar büyük felaketin yaklaştığını söylüyor. Ancak dün Antalya’da bugün İzmir’de yaşanan 4.9 büyüklüğündeki depremden sonra yine bildik beylik söylemler” her şey kontrol altıda”. Devletin kontrolü sağlaması önemli ancak olay olmadan önce önlem alma önemli. Depremin üzerinden 10 saat sonra iki vatandaşın öldüğü belirtildi.  

Ülkemizin deprem gerçekçiliği sorun gerçekte çok ciddi ve olası etkileri de çok yıkıcı olacağı kaçınılmazdır. Bilimin öngörüleri ve uyarıları mutlaka dikkate alınmalı. Sorunu bütünlüklü bir bakış açısıyla belediye- hükümet çekişmelerinin ötesinde memleket ve insan sağlığı sorunu olarak görüp el birliği ile çözüm üretilmelidir.

Her türlü tedbirsizlik sonucu meydana gelen facialara nedenini şuraya buraya çekmemek için şimdiden önlem alınmalı ve iş şansa bırakılmamalı. Nihayetinde yaptığımız tercihlerimizi yaşıyoruz. Her sonucun bir nedeni var. Her neden de yeni bir sonuca yol açar. Bilgi ve akıl çağında olay ve olguları bütünlüklü analiz etmek, modellemek ve etkili sonuç almak zorundayız. Bu bağlamda her davranışımızın ne ile sonuçlanacağını bilmek zorundayız. Aynı büyüklükteki deprem Pakistan’da çok sayıda insanın ölümüne neden oluyor ancak Japonya’da kimsenin burunu kanmıyor. Neden? Japonlar gibi depreme dayanıklı bir yapı ve yaşam kültürü geliştirmemiz gerekir.

Bütün gelişmeler ülkemizin yerleşim yapısı, kentleşme ve çarpık sosyolojisinin yeniden ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. Artan nüfus ve bunun toprak ve doğa üzerinde yaratığı baskı çok ciddi sorun oluşturdu. Artık çok kalabalık kent yerleşim biçimi yapılanmadan daha küçük kent yerleşimlerine dönmek gerekir. Dünyada az gelişmiş ülkelerde 8-10 milyonun üzerinden büyük kentler var. Büyük kent yapılaşmasını  terk etmek gerekiyor. Yeniden kırsal kalkınma stratejisini dönmemiz gerekir. Köy-Kent yaklaşımını yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Kırsaldaki eğitim modeli Köy Enstitüsü kültürüne uygun planlanma. İnsanı kırsalda tutacak mekanizmalara bakmak gerekir. Dikey mimariden ayrılıp tekrar yatay yerleşim kültürüne geri dönmemiz için bilimsel ve sosyal çalışmalar yapmak gerekiyor.

Bunun için ihtiyaca uygun olarak güncel modeller geliştirilmesi ve uygulamaya aktarılması gerekir. Bunun için öncelikle bütünlüklü bir zihinsel anlayışa ve kültüre sahip olmak gerekir. Toplumu bütünlüklü doğanın yasalarına uyumlu hale getirecek maddi ve manevi düşünsel ve altyapı hazırlığı içinde olmak gerekir.

Eski Eşini Bıçaklayan Şüpheli Yakalandı...

Eski Eşini Bıçaklayan Şüpheli Yakalandı...

Adana’da 10 yıl önce boşandığı eşini 8 yerinden bıçaklayarak ağır yaralayan şüpheli adliyeye sevk edildi.

Adana'da Eski Eş Dehşeti: 8 Yerinden Bıçaklanan Kadın Komada

Adana'da Eski Eş Dehşeti: 8 Yerinden Bıçaklanan Kadın Komada Adana'da 10 yıl önce boşandığı eşi Ayşe Katırcı'yı evinde bıçaklayarak ağır yaralayan Arif T. yakalandı. Katırcı'nın komada olduğu öğrenildi.

Kozan'da mezarlık krizi: Cenazeler üst üste defnediliyor

Adana’nın Kozan ilçesinde yaklaşık 2 yıldır çözülemeyen mezarlık sorunu büyüyor. Yeni alan oluşturulması için gerekli 800 metrekarelik hazine arazisiyle ilgili Milli Emlak’tan 3 aydır muvafakat yazısı bekleniyor.

Adana'da Köprü Altında Cansız İnsan Bedeni Bulundu

Adana’nın merkez Seyhan ilçesi Turhan Cemal Beriker Bulvarı üzerinde bulunan köprünün altında bir vatandaşın hareketsiz şekilde yattığını görenlerin ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.

Sarıçam 'da Mezarlıkta kapkaç yapan 4 şüpheli tutuklandı

Mezarlıkta kapkaç yapan 4 şüpheli tutuklandı

Adana'da Sevgilisini darbeden şüpheli tutuklandı

Adana'da 5 yıldır birlikte yaşadığı sevgilisini para kazanmadığı gerekçesiyle darbettiği öne sürülen şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi

10.08.2026 BURSA ALTILI GANYAN TAHMİNİ

BURSA ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Plajlarda yeni dönem: Bakanlık işgallere müdahale edebilecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kıyı ve sahil şeritlerinin daha etkin korunması ve vatandaşların plajlardan özgürce yararlanabilmesi amacıyla yeni bir düzenlemeye gitti

Adana'daki Göçükte Hayatını Kaybeden İşçi Son Yolculuğuna Uğurlandı

57 yaşındaki Bekir Çelik, memleketi Kozan’da gözyaşları arasında toprağa verildi.

İngiltere’nin çöpü Adana’da.

İngiliz The Guardian gazetesinin araştırmasına göre, 2021-2024 yılları arasında 13 İngiliz şirketi Adana’daki Kemal Deniz bölgesine 545 sevkiyatla yaklaşık 52 bin ton plastik atık gönderdi.

RATEM Başkanın'dan Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aslı Sezgin Büyükalaca'ya Ziyaret..

RATEM Başkanı Vedat Gündoğan, Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aslı Sezgin BÜYÜKALACA''YA hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdi.

Cezaevinden İzinli Çıktı..Otoyolda Hırsızlık Yaptı

Adana’da cezaevinden izinli çıkan Kemal G., TAG Otoyolu’nda arızalanan hafif ticari araçtan yaklaşık 10 gram altın, 22 bin lira, 500 dolar ve çeşitli eşyaları çaldığı iddiasıyla yakalandı.

Yedigöze Tüneli Kazasında Can Kaybı 2'ye Yükseldi

Adana Şehir Hastanesi’nde tedavisi süren Çelik de bu sabah hayatını kaybetti.

09.08.2026 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ

İSTANBUL ALTILI GANYAN TAHMİNİ Bülent Çabuk

Adanalı Astronot Uzay Yolunda

NASA’da görev yapan Adana doğumlu astronot Deniz Burnham, ilk uzay görevi için Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilecek.